Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı? Pediatri Uzmanları Yanıtlıyor

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalı Pediatri Uzmanları Yanıtlıyor
Paylaş
 

Bebeğiniz 6. ayını doldurduğunda dişlerinde gelişmeler başlayacaktır. Küçük ve savunmasız olan bu dişlerin annesi tarafından iyi bir korunmaya alınması şart, bu nedenle dişlerin bakımı ve diş fırçalaması en önemli konular arasında yer alıyor. Her anne bebeğinin sevimli gülücüğü arasındaki minik dişlerinin sağlıklı olmasını ister, işte bizde siz değerli anneler için bebeğinizin diş bakımında nelere dikkat etmeniz gerektiğini, diş fırçalamasının nasıl olacağını Pediatri uzmanlarının verdiği yanıtlarla hazırladık. Yetişkinlerde dahil diş bakımının en basit ve doğru yolu dişlerin düzenli olarak fırçalanmasıdır bu işlemi yetişkinler tek başlarına yapabilirken bebekler bu konuda annelerine muhtaçtır.

Bebeklerin Dişleri Ne Zaman Fırçalanmalı?
Pediatri uzmanlarına göre bebeğinizin dişleri çıkmaya/görülmeye başladığı andan itibaren fırçalanması gerekiyor. Bu genellikle 6. veya 7. ayda görülmektedir ayrıca ağırlıklı olarak alt kesici dişler ilk çıkan dişlerdir.

Bebekler İçin Diş Macunu ve Fırçası Nasıl Olmalı?
Bebeklerin ağız yapıları oldukça küçüktür bu nedenle onlara özel olarak üretilen diş fırçasını kullanabilirsiniz bu fırçalar genellikle yumuşak kıllı olmalarına dikkat etmelisiniz.

Diş macunu da aynı şekilde bebeklere özel olarak üretilen ürünleri tercih etmelisiniz. Uzmanlar flor içeren diş macunlarını tercih etmenizi öneriyor.

Son dönemlerde üretilen ve pekte tavsiye edilmeyen parmağa takılan diş fırçalarını kullanmamalısınız bu, bebeğinizin tüm dişlerine ulaşmanızda size zorluk çıkarabilir ve bebeğiniz bundan rahatsız olabilir.



Bebeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanmalı?
Doğru diş fırçası ve macunu kadar dişlerin fırçalanma şeklide son derece önemlidir. Öncelikle ışık alan bir bölgede bebeğinizi dik konumda oturtup diş fırçasına pirinç tanesi büyüklüğünde macun sürün ve bebeğinizin dili dahil tüm diş ve diş etlerini fazla basınç uygulamadan fırçalayın, bu işlemi bir dakika boyunca devam ettirmelisiniz.

Bakteriler, süt artıkları ve gıdalar bebeğinizin dili üstünde kalabilir bu nedenle dil temizliği de önemlidir.

Son aşamada bebeğinizin ağzını durulamak yerine su ile ıslatılmış bir peçete veya havlu ile silebilirsiniz. Bebekler suyla gargara yapmayı bilmediği için bu yöntem tavsiye edilmez.

Diş fırçalama işlemi bittikten sonra ılık suyla diş fırçasını güzelce temizleyip kurumaya bırakın. Diş fırçasında bakteri oluşumunu önlemek için bu önemli bir işlemdir.

Bebeğim Diş Fırçasını Sevmiyor Ne Yapmalıyım?
Bazı bebekler diş fırçalarını pek sevmez bu gibi durumlarda ona bu işlemi bir oyun haline getirebilirsiniz. Yeni dişleri çıkmaya başlayan bebeklerin diş etleri kaşınmaya başlar, diş fırçasını kaşınması için ona verebilirsiniz böylece fırçaya alışır ve buda sizin işinizi kolaylaştırır.

Bebeklerin Dişleri Günde Kaç Kez Fırçalanmalı?
Pediatri uzmanları bebeklerin dişlerinin günde 2 kez fırçalanmasını önermektedir.

Bebeğin Dişleri Fırçalanırken Kanama Olur Mu?
Eğer fırça ile sert bir basınç uygularsanız kanamaya yol açabilirsiniz. Sadece buna bağlı olmadan yetişkinlerde olduğu gibi kanama bakteri ve diş eti rahatsızlığının bir nedeni de olabilir.

Bebeklerin Dişlerinin Çürümesini Nasıl Engelleyebiliriz?
Bebeklerin tükettiği gıdalar, diş çıkarma döneminde ağzına soktuğu çeşitli maddeler çürüğe neden olmaktadır. Dişlerin çürümesini engellemek için mutlaka dişlerin fırçalanmasına özen göstermeli ve aksatmamalısınız ayrıca florlu su diş çürümesini engeller, musluk suları da flor içermektedir bebeğinize düzenli olarak bu sudan verebilirsiniz.

Meyve suları, asitli içecekler ve soda şeker içerdiği için diş çürümelerine neden olur, zaten bildiğiniz gibi bebeklere bu tür besinlerin verilmesi önerilmemektedir. Ayrıca biberon seçimi de oldukça önemlidir.

Önerilen Makaleler
Bu Besinleri Bebeğinizden Uzak Tutmalısınız

6 Aylık Bebeklerde Beslenme

En İyi Bebek Biberon Markaları

En İyi Bebek Maması Hangisi?

Bu yazı 520 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak