Panik Atak Nedir? 9 Etkili Yöntemle Panik Atak Tedavisi

Panik Atak Nedir? 9 Etkili Yöntemle Panik Atak Tedavisi
Paylaş
 

Kendinizi birdenbire karanlık bir ortamda hissettiğinde arkadaşlarınla ​​harika bir filmin tadını çıkardın. Panik atağa neyin sebep olduğu defalarca soruldu, ama açıklayamadınız. Bu derin korku hissi, maviden doğdu, varlığınızın her noktasında büyük hasara yol açtı ve daha fazla dayanamayacağınızı düşündüğünüzde sakinleşmeye başladı.

Panik atak herhangi birimize, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde olabilir! Bu durum ve nasıl yönetilebileceği hakkında biraz daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Panik atak, ani bir yoğun uyarı hissi olarak önceden uyarılmadan saldıran olarak tanımlanabilir. Bu tür saldırılar, genellikle fiziksel olan ve bariz bir tehlike olmasa bile meydana gelen ciddi reaksiyonları tetikleyebilir.

Panik atak genellikle çok korkutucu ve etkilenen kişi neredeyse ölüyormuş gibi hissedebilir. Her yerde ve herhangi bir zamanda oluşabilir. Genellikle anksiyetenin bir sonucudur ve panik bozukluğu olanlarda daha sık görülür, ancak rahatsızlığı olmayan bireylerde de görülebilir.

Panik Atak Nedenleri

Panik atak yapma riskini artıran faktörler şunlardır:

• Ailede panik atak öyküsü
• Cinsiyet – Kadınlar erkeklerden daha yüksek risk altındadır.
• Ölüm ya da sevgili birinin ciddi sağlık durumu nedeniyle artan stres
• Geçmişte ciddi bir kaza veya cinsel saldırı nedeniyle duygusal travma
• Acı bir boşanma veya bir bebek ilavesi gibi vakalardan büyük yaşam değişiklikleri
• Aşırı kafein tüketimi
• Sigara içmek
• Madde veya alkol bağımlılığı
• Kardiyak belirtilerin öyküsü
• Genetik – Hastalığın aile öyküsü
• Stres
• Beyninizin bölümlerinin işleyişinde belirli değişiklikler



Beyninizin işleyişindeki değişiklikler genellikle sizi yaklaşan tehlike konusunda uyarmak için tasarlanmış bir sinyal dalgalanması alımı ile gerçekleştirilir. Bu, bireyin endişeli tepkisini kontrol etmekten sorumlu olan amigdala adı verilen beynin bir bölümünü aktive eder.

Panik ataklarının kesin nedeni henüz belirlenememiştir. Bununla birlikte, aşağıdaki faktörlerin, durumun başlangıcında önemli bir rol oynadığına inanılmaktadır.

Bazı insanların amigdalası, belirgin bir tehlike olmasa da tepki verme eğilimindedir, bu da onları yüksek kaygı ve panik ataklara daha yatkın hale getirir.

Bir kişi kaygıya tepki gösterecek bir sinyal aldığında, adrenal bezleri adrenalin salgılar. Bu hormon, halk arasında “kavga ya da uçuş” hormonu olarak adlandırılır ve salınması, terleme, artmış kalp atışı, midede tıkanma ve düzensiz solunum gibi semptomlarla ilişkilidir. Bütün bunlar panik atak belirtileridir.

Eğer adrenalin yakın bir tehlike olmadan salgılanırsa, sistem hormonla aşırı yüklenir ve bu birikme panik atakla sonuçlanabilir.

Bir panik atak başlangıcı, aşağıdaki semptomlarla karakterize edilir.

Panik Atak Belirtileri

Panik ataklar ara sıra olabilir veya sık sık ortaya çıkabilir. Bir saldırı diğerinden farklı şekillerde değişebilir, ancak belirtiler genellikle panik atak başladıktan sonra birkaç dakika içinde doruklarına ulaşır.

Panik atakla ilişkili belirti ve semptomlar aşağıdakileri içerir

• Yoğun kontrol kaybı veya yaklaşan ölüm korkusu
• Yaklaşan kıyamet veya tehlike hissi
• Hızlı kalp atışı
• Korku ile titreyen veya titreyen
• Terleme
• Boğazdaki gerginliğin ardından solunum zorluğu
• Mide bulantısı
• Soğuk algınlığı ve sıcak basmalar
• A şiddetli baş ağrısı
• Göğüs ağrısı
• Karın krampları
• Baş dönmesi veya baş dönmesi
• Vücudun her tarafında karıncalanma hissi
• Uyuşukluk
• Dekolman veya gerçeksizlik hissi

Panik atak tanısı alan çoğu kişi, altta yatan bir panik bozukluğu ile savaşma eğilimindedir. Panik bozukluğu tedavisi genellikle atakların yoğunluğunu azaltmayı ve yaşam kalitenizi arttırmaya yardımcı olmayı amaçlar.

Panik Atak Tedavi Yöntemleri

Bu rahatsızlık tedavi edilebilen bir sorundur. Size önereceğimiz bu 9 yöntem her ne kadar uzmanlar tarafından kanıtlanmış olsa da yinede doktorunuza danışın.

1. Saldırıyı Tanımlayın
Eğer yaklaşmakta olan bir panik atağı tanıyabiliyorsanız ve kendinize bu saldırının geçici olduğunu söyleyebiliyorsanız, zaten savaşın yarısını kazandınız. Düşüncelerinizi bulanıklaştırabilecek diğer korkularla başa çıkmanıza yardımcı olur. Ayrıca, tam kapsamlı bir saldırıyı önlemek için yapılabileceklere daha fazla dikkat etmenize yardımcı olur.

2. Odaklanacak Bir Nesne Bulun
Etrafınıza bakın ve dikkatinizi çeken herhangi bir nesne bulun. Nesnenin rengini, şeklini, desenini ve boyutunu zihinsel olarak not etmek için tüm enerjilerinize odaklanın. Bu, panik atak yönetimi ve semptomlarının hafifletilmesinde yardımcı olabilir.

3. Bu Kasları Gevşetmeyi Deneyin
Vücudunuzun her bir kasını birer birer gevşetmek için bilinçli bir çaba gösterin. Parmaklarınızla başlayın ve ellerinizi yavaşça yukarı kaldırın ve ardından vücudunuzun geri kalan kısmı boyunca hareket ettirin. Kas gevşemesi genel anksiyete bozukluğunun tedavisinde etkilidir ( 1 ). Bu nedenle, vücudunuzun panik atak yanıtını kontrol etmesine de yardımcı olabilir.

4. Orta Egzersizler yapın
Bazı hafif egzersizler yapmak endorfin seviyelerini yükseltebilir , dolaşımınızı artırabilir ve ruh halinizi hemen iyileştirebilir ( 2 ). Ancak, stres altındayken, sert egzersizlerden kaçının ve yürüyüş veya yüzme gibi hafif ila orta dereceli egzersizler yapın. Solunumda aşırı titreme veya zorluklarla karşılaşıyorsanız, herhangi bir egzersiz yapmayın.

5. lavanta yağı koklamak
Lavanta esansiyel yağı da yaklaşmakta olan bir panik atak için hızlı bir düzeltme görevi görebilir. Lavanta yağı anksiyete ve stres semptomlarının hemen giderilmesinde etkilidir ( 3 ).

6. Derin Nefes Alın
Derin nefes panik atak semptomlarını azaltmak için aranan bir tekniktir. Tek yapman gereken nefes almak ve ciğerlerinizi dolduran havaya odaklanmak. Ardından havayı bir saniye içeride tutun ve yavaşça nefes alın. Kontrollü derin nefes alma stres ve endişeye yardımcı olabilir ( 4 ). Bu da, bir panik atakla ilişkili diğer semptomların azaltılmasına yardımcı olabilir.

7. Sakin ol ve Gözlerini Kapat
Çoğu panik atak oldukça zor olabilir ve hızlı tempolu bir ortam semptomları daha da kötüleştirerek buna eklenir. Böylece, yüzeysel bir panik atak hissettiğin an, gözlerini kapat ve seni rahatsız eden ekstra uyarıları engelle. Bu hemen hemen sakinleşmenize yardımcı olabilir ve ayrıca nefes alıp vermenize daha iyi konsantre olmanızı kolaylaştırabilir.

8. Mutlu Yerinize Ulaşın
Panik atakla savaşmanın bir başka harika yolu, buna sebep olan durumdan kaçmak. Senaryodan fiziksel olarak kaçamamanıza rağmen, hemen, bunu zihinsel olarak yapabilirsiniz. En mutlu yerinizi hayal ederek başlayın. Yer, etrafınızdaki tüm sevdiklerinizle birlikte eviniz ya da sadece en sevdiğiniz kumsal olabilir. Şimdi, sizi mutlu eden yerin en küçük ayrıntılarına odaklanın. Bu size sakin ve rahat hissettirecek.

9. Egzersiz Farkındalığı
Dikkatli bir şekilde çalışmak size çevrenizle ilgili gerçek bir kontrol sağlayacaktır. Panik ataklar çoğu zaman dekolte ile ilişkilidir ve sizi gerçeklikten uzaklaştırabilir. Dikkatinizi pekiştirmeye odaklanın, elbisenizin dokusunu hissetmek veya ellerini saçlarınızla dolaştırmak, sizi gerçeğe topraklamanıza yardımcı olabilir ( 5 ).

Bu ipuçları çoğu zaman panik ataklarının üstesinden gelmenize yardımcı olabilir. Ancak, unutmayın, her teknik herkes için işe yaramaz. Sizin için en uygun olan tekniği bulun ve ne zaman bir saldırı geçirirseniz kullanın. Hiçbir şey yardımcı olmazsa, derhal rahatlaması için doktorunuz tarafından verilen ilaçlara bağlı kalın.

Panik ataklarla ilgili daha fazla ipucunuz ve püf noktalarınız varsa, bunları aşağıdaki yorumlar bölümünde paylaşın.

Bu yazı 4940 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak