Beyin Kanaması Belirtileri ve Nedenleri

Paylaş
 

Beyin kanaması bir diğer ismi ile beyin krizi her sene bir çok insanın ölümüne yada felç kalmasına neden olmaktadır. Çok kritik ve acil bir durum olan beyin kanaması iki şekilde gerçekleşmektedir. Kendiliğinden oluşan ve travmaya bağlı olarak meydana gelen beyin kanamaları belirtileri kendini farklı şekillerde gösterebilmektedir. Tıp dilinde beyin anevrizması olarak adlandırılan, erken müdahale edilmediği taktirde en iyi ihtimalle kalıcı felç veya sağlık sorunlarına neden olan bir durumdur.

Beyin Kanaması Belirtileri

Kafa tası yada beynin çevresel faktörlerden dolayı darbe alması ile gerçekleşen beyin kanamasına travma ismi verilir. Şiddetli şekilde gerçekleşen travmalar kırık, doku hasarı gibi çeşitli sorunlara da neden olmaktadır.

Özellikle yaşlılarda görülen yüksek tansiyon beyin kanamasına neden olmaktadır. Kandaki basıncın artması sonucu beynin etrafını saran zarda zedelenmeye bağlı olarak kanama meydana gelmektedir.

Beyne yeteri kadar kan gitmediğinden dolayı hasar gören hücrelerde kanama meydana gelebilmektedir.

Genel olarak şiddetli baş ağrısı, kusma, gözlerde bulanık görme gibi çeşitli durumlarda beyin kanaması belirtileri arasındadır.



Beyin kanamasının yaşlı yada gençlerde ayrım yapmadan görülmesi bu konuda herkesin son derece dikkatli olmasına neden olmaktadır. Genetik olarak beyindeki damarların ince olması yada zedelenmiş olması da beyin kanamasının genç yaşta görülmesine neden olmaktadır. Orta yaş üstü kişilerin genel olarak merak ettiği konuların başında yaşlılarda beyin felci öldürür mü? Sorusu oluyor yaşlıların yaşadığı beyin felçleri konuşma zorluğu, hareket edememe ve beyne oksijen gitmediği için bilincin kapalı olmasından dolayı gerçekleşebiliyor. Her ne kadar erken teşhis ve müdahale son derece önemli olsa da yaşlıların bu tedaviye verdiği yanıtlar çoğu zaman olumlu olmayabiliyor.

Beyin Kanaması Ameliyatı

Beyin Anevrizması için uygulanması gereken tek ve etkili yöntem cerrahi müdahaledir. Günümüzde modern tıp bir hayli ilerlemiş olsa da beyin kanaması için net bir çözüm bulunmamaktadır yani her ameliyat başarılı geçecek diye bir tanı koymak maalesef mümkün değildir.

Cerrahi işlem dışında kasıktan müdahale edilip kanamanın durdurulması, radyo cerrahisinde kullanılan Cyber Knife cihazları ile kanamanın tespit edilmesi sağlanıyor olsa da bu gibi durumlarda vakit kaybetmemek için çoğu doktor cerrahi işlemi tercih etmektedir.

Çoğu beyin kanaması ameliyatı sonrasında hastalarda konuşma ve kısmi felç gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ameliyat sonrasındaki süreçtir, beyin kanaması sonrası yoğun bakım bölümüne alınan hastaya belirli aralıklarla ağrı kesici ilaçlar verilir, hasta odasına geçtiğinde ise tomografi çekilir ve her şey normal ise hasta kısa yürüyüşler yapabilir ve katı gıdayla beslenebilir.

İyileşme süresinde hastada baş ağrıları yaşanabilir, ortalama bir hafta sonra ise dikişler alınmaktadır. Ameliyat sonrasında ağır sporlar yapmaktan kaçının, eğer beyin kanamasının nedeni stres veya psikolojik nedenlerden dolayı ise bu gibi durumlardan uzak durmayı ihmal etmeyin.

Beyin Kanaması Sonrası Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Beyin hücreleri kanama sonrası zedelenir ve konuşma bozuklukları meydana gelebilir, bu bozukluk genellikle beynin sol tarafındaki kısımda kanama olursa görülmektedir. Psikolojik olarak da çöküntüye sebebiyet veren ve afazi ismi verilen bu hastalık kanamanın şiddeti ile doğru orantılıdır.

Eğer hafif bir konuşma bozukluğu varsa uygulanan konuşma terapisi ile bu sorun belli bir seans sonunda düzelmektedir. Uzman kişiler ve psikologlar eşliğinde gerçekleştirilen bu işlemle hasta eski konuşma yeteneğine kavuşur. Manyetik stimulasyon ile gerçekleştirilen konuşma bozukluğu tedavisinde en önemli nokta ise sabretmektir. Uzun süren ve etkisi zamanla ortaya çıkan bu yöntem günümüzde en sık tercih edilen yöntemler arasındadır.

Beyin Kanaması Sonrası Felç Tedavisi

En yaygın olarak görülen hasarların başında felç geliyor. Bu tip durumlarda her iki kişiden birinin öldüğünü söylemek her ne kadar üzücü olsa da yapılan araştırmalar sonucu beyin kanamasından sonraki geçirilen felcin tam anlamıyla tedavisinin mümkün olmadığı söyleniyor. Kas güçsüzlüğü için uygulanan fizik tedavi, rehabilitasyon programları son derece önemli olup hastaya moral veren işlemlerdir.

Bu yazı 559 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak