Zencefil Neye İyi Gelir? Zencefil Hakkında Her Şey

Zencefil Neye İyi Gelir Zencefil Hakkında Her Şey
Paylaş
 

Zencefil, gezegendeki en sağlıklı ve en lezzetli baharatlardan birisidir. Zencefil mucizevi yiyecekler söz konusu olduğunda inanılmaz sağlık faydaları sayesinde listede ilk sıralarda yer almaktadır. Bir çoğumuz evde yaptığımız yemeklerimize güzel bir lezzet katmak için bu baharatı kullanırız. Zencefil Güney Asya’ya özellikle Çin’e özgü bir bitkidir ve yüz yıllardır bir çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Dünyada Zingiber officinale olarak da bilinen zencefil çiçekli bir bitkidir, kök ve rizom’u (Büyüklükleri bitki türlerine göre değişiklik gösterir, kısmen veya tamamen toprak altında gelişen ve üst kısmından sürgün, alt kısmından kök oluşturan yatay, genellikle kalınlaşmış köke benzeyen toprak altı gövdesidir.) baharat olarak kullanılan bir bitkidir.

Zencefili bir çok yerde bira ve şarap gibi tatlı ve alkollü içeceklerin yapımında kullanırlar. Zencefil, günümüzde FDA’nın ( ABD hükumetine bağlı olan, diyet eklentileri, gıda, ilaç gibi alanlardan sorumlu resmi bir bürodur) genel olarak güvenli gıdalar listesinde yer almakta ve sıklıkla öksürük şurupları gibi acı ilaçların tadını, tatlandırmak için kullanılmaktadır. Zencefilin sindirim sistemi problemlerinden, iltihaplanmaya kadar her rahatsızlığı tedavi etmeye yönelik inanılmaz yetenekleri vardır.
Uzak Doğu’nun En Popüler Çayları
Zencefil, vücut sağlığını koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren ve iştahı arttıran bilinen en eski baharatlardan birisidir. Solunum sistemimizi düzenler, sindirime yardımcı olur. Artrit ( vücudun kendi kendine oluşturduğu özellikle eklem bölgelerinde görülen iltihaplanmadır.) belirtilerini ortadan kaldırır, midedeki fazla gazı azaltır. Çeşitli kanser türlerini önlemeye yardımcı olur, cinsel aktiviteyi arttırmak, adet bozuklukları, mide bulantısı ve grip ile ilgili ağrıların giderilmesi içinde çok faydalıdır.

Zencefilin İçinde Neler Var?

Zencefil çok sayıda önemli vitamin ve mineral içerir aynı zamanda bir çok sağlığı yararlı olan güçlü antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklerine sahip bir bileşik olan GİNGEROL içerir. Yaklaşık 100 gram zencefilin içinde;

İçindeki Miktarı
Kalori 80
Karbonhidrat 17,8 gr
Protein 1,8 gr
Yağ 0,7 gr
Diyet lifi 2 gr
Potasyum 415 mg
Bakır 0,2 mg
Manganez 0,2 mg
Magnezyum 43 mg
C Vitamini 5 mg
B6 Vitamini 0,2 mg
Niasin 0,7 mg
Fosfor 34 mg
Demir 0,6 mg
Ayrıca yukarıda sıralanan besinlere ek olarak zencefilde az miktarda kalsiyum, çinko, pantotenik asit, riboflavin ve titamin bulunmaktadır.

Zencefilin Faydaları

Kemik Sağlığını Geliştirir
Zencefilin kemikleri güçlendirdiği ve eklem ağrılarını dindirdiği çok eski yıllardan beri bilinmektedir. Zencefil, GİNGEROL adı verilen bir dizi eşsiz organik bileşiğe sahiptir, bu GİNGEROLLER dizlerdeki ağrıyı gidermede çok etkilidir. Zencefil kemiklerdeki ağrıyı hem önlemede hemde iltihaplanmayı ve bununla bağlantıyı acıyı hafifletmede mucizevi yararlar sağlar. Bugüne kadar yapılan çalışmalar zencefilin neredeyse (101) hastalık için faydalı olduğunu ortaya koymuştur.

İshali Önler
Zencefil çok eski çağlardan beri ishali tedavi etmek amacıyla kullanılmıştır. İshalin oluşmasına sebep olan ve uyarıcı etkisi olan mide spazmlarını önleyerek ishalin kesilmesine yardımcı olmaktadır. Kurutulmuş zencefil tozu Çin’de binlerce yıldır ishal olanlara verilirdi, zencefil sindirimi geliştirici iki aktif madde içerir. Ayrıca içerisinde ishal olmayı önleyen temel bileşikler vardır, mide enfeksiyonu ile mücadele yardımcı olur. İshal karın ağrısı ve halsizlik meydana getirebilir, genellikle bir kaç gün içerisinde geçer ancak bu dönemde kramplar ile sık sık ağrılı, sulu dışkı yaşanır zencefil bu krampları ve ağrıyı azaltmada çok etkilidir.



Midedeki Aşırı Gazı Yok Eder
Zencefil çok güçlü bir karbonhidrattır yani midedeki fazla gazların vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Aşırı gaz, kişiyi rahatsız edici bir durumda bırakır sindirim sisteminde çok fazla gaz birikmesi onu vücutta yukarı doğru çıkmaya zorlar ve gövde içindeki hassas organlara baskı yapar, işte zencefil bu gazı yok eder ve ayrıca gazın tekrar birikmesini önler. Zencefil gaz problemlerinden yakınan kişiler için gaza kesin çözüm olan ilk akla gelen bitkilerdendir. Mide bağırsak kaslarını yatıştırıcı etkisi ile sindirimi kolaylaştırır ve şişkinliği giderir yemeklerden sonra bir parça zencefil çiğneyerek midenizdeki gaz oluşumunu kontrol altına alabilirsiniz.

Sindirim Sürecini Kolaylaştırır
Zencefil, gıda emilimini arttırdığı için sindirim sorunları üzerinde oldukça etkilidir. Mide ve bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayarak sindirime yardımcı olur. Aynı zamanda şişkinlik, hazımsızlık, kabızlık gibi sorunlar üzerinde oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır. Zencefilin bilinen en eski faydalarından birisi de mide yanmasına iyi gelmesidir, bunun için en yaygın kullanımı çay şeklindedir. Ayrıca safra salgısını arttırarak yediklerimizin sindirimini kolaylaştırır.

Kanseri Önler
Zencefilin ve insan sağlığı üzerindeki etkisinin tartışılmasındaki en heyecan verici gelişmelerden birisi zencefildeki organik bileşikler ve kanserin önlenmesi arasındaki pozitif ilişki olmuştur. Zencefil bir çok kanser çeşidinde içindeki bileşenler sayesinde tümörleri ve kanserli hücrelerin büyümesini çevrelerindeki sağlıklı hücrelere zarar vermeden azaltmıştır. Georgia Devlet Üniversitesinde yapılan bir araştırma deney farelerinde prostat tümörlerini %56 azalttığını ortaya koymuştur. Bu araştırma sayesinde bilim insanları bu bitkinin kanser karşıtı özelliklerini ve tümörleri küçültmedeki işlevini keşfetti. Zencefilin vücuda her hangi bir yan etkisi yoktur (*) aksine kötü niyetli tümörlerin büyümesini önlerken prostat, kolon ve yumurtalık kanseri hücrelerini de azalttığı kanıtlanmış durumdadır.

Vücudu Dezenfekte Eder ve Terlemeyi Arttırır
Zencefil; vücudun terlemesini çoğaltır, bu özelliği ile sadece gözenekleri temizlemekle kalmaz, toksinleri de yok eder. Düzenli olarak terleyen bir kişide bakteriyel ve soğuk algınlığı, grip, siğil ve çiçek olarak bilinen bulaşıcı enfeksiyonların azaltılmasında önemli bir faydası vardır.

Cinsel Etkinliği Arttırır
Bilinen en eski afrodizyaklardan biri olan zencefil yüz yıllardır arzu uyandırmak ve cinsel aktiviteyi arttırmak için kullanılmıştır. Zencefilin kokusu, cinsel bir bağlantı kurmaya yardımcı olan eşsiz bir cazibeye sahiptir zencefil kökleri kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur dolayısıyla kanın vücut orta kısmına daha kolay akmasını sağlar buda cinsel performansı arttıran mükemmel bir sonuçtur. Afrika’nın bir çok bölgesinde örnek olarak Mali’de yaşlı erkekler çocuk sahibi olabilmek için bol bol zencefil tüketmektedirler. Zencefil tüm vücudu uyarır, bedenen ve ruhen güç kazandırır.

Mide Bulantısını Azaltır
Mide ülseri, bağırsak tıkanıklığı, iç kulak ve beyincik ile ilgili hastalıklar, hipertansiyon, yüksek şeker, ileri evre böbrek rahatsızlıklarının mide bulantısını tetiklediği yapılan araştırmalar sonunda ortaya çıkmıştır. Zencefil mide bulantısını geçiren bitkisel ürünlerin başında gelmektedir. Zencefil ayrıca kokusuyla da mide bulantısını hafifletici etkiye sahiptir. Hamile bayanların özellikle sabah yataktan kalktıktan sonra başına dert olan bulantılar zencefil yardımı ile hafiflemektedir. Taze zencefili dilimleyerek beş dakika demledikten sonra içilecek bir veya iki bardak zencefil çayı mide bulantısını gidermede çok faydalı olacaktır. Zencefil ayrıca ameliyattan sonra ve kemoterapi gören kanser hastalarında bulantı ve kusmayı giderir.

[alert-warning]Mide Bulantısına Farklı Yöntem[/alert-warning]

Kas Ağrılarını Azaltır
Zencefil, yapılan egzersizlerden sonra oluşan kas ağrılarında çok etkilidir. Yapılan bir çalışmada 11 gün boyunca günde 2 gr zencefil tüketen kişilerde kas ağrılarının önemli ölçüde azaldığı gözlenmiştir. Zencefilin hemen hemen hiç bir yan etkisi yoktur (*) ancak kas ağrısının günden güne ilerlemesini engeller, bu bitkinin içeriğindeki anti-enflamatuar özelliklerin kas ağrısını giderdiği bilim adamlarınca ispatlanmıştır.

Eklemlerde Kireçlenmeye İyi Gelir
Eklemlerde kireçlenme ve kıkırdaklarda incelme yaygın bir sağlık sorunudur. Vücuttaki eklemlerin dejenerasyonunu içerir ve eklem ağrısı, sertlik gibi belirtilere yol açar dizlerinde kireçlenme olan 252 kişide yapılan araştırmalar sonucunda düzenli olarak zencefil tüketenlerde daha az ağrıya ve daha az ağrı kesici kullanmaya yardımcı olmuştur. Yapılan başka bir çalışmada ise zencefil, çam sakızı, tarçın ve susam yağı karışımının sorunlu bölgeye uygulanması (sürülmesi) durumunda hastalarda ağrı ve sertliğin azaldığı tespit edilmiştir.

Kan Şekerini Düşürür
Zencefil, güçlü anti-diyabetik özelliklere sahiptir. 2015 yılı sonunda 39 kişiyle yapılan bir çalışmada günde 2 gr zencefil tozu tüketilmesi sonucunda açlık kan şekerinin %13 oranında düştüğü gözlenmiştir. Zencefil kökünün kan şekerini düşürmesi üzerine yapılan çalışmalar henüz yenidir ve küçük çaplı çalışmalar yapılmaktadır fakat şimdiden sonuçlar inanılmaz derecede etkilidir.

Kadınlarda Adet Ağrısında Kullanılır
Kadınlarda adet öncesi ve sırasında olan kramplar ve ağrılar genellikle hafif olmasına rağmen bazende çok sancılı olur ve bu ağrılar kadınları yatağa adete çivileyen ve işe gitmesini engelleyen ağrılardır. Zencefilin geleneksel kullanımlarından birisi de adet ağrıları başta olmak üzere ağrı gidermesidir. Yapılan bir çalışmada adet döneminin ilk üç günü içerisinde 145 kadına günde 1 gr zencefil tozu verilmiştir, sonuçta ağrılar en etkili ağrı kesiciler kadar başarılı oldu. Kısacası adet dönemi başlangıcında alındığında zencefil ağrılara karşı çok etkili olmaktadır.

[alert-note]Adet Söktürücü Bitkiler[/alert-note]

Kolesterolü Düşürür
Zencefil kolesterol oranını düşürür ve yüksek kolesterollü gıdalarla birlikte tüketildiğinde bile vücuttaki kolesterol oranının yükselmesini önler. Zencefil, damar tıkanıklığı sorunu olanlar için tehlikeli bir durum olan kan pıhtılaşmasını engeller ve kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar.

Zencefil Yağının Faydaları

Zencefil kökü yağı; Zingiber officinale (Zencefil) bitkisinin kökünden elde edilir. Zencefilin tuhaf, sıcak ve keskin tadı Gingerol adı verilen bir bileşikten gelmektedir bu bitkinin vücuda sağladığı yararların çoğu Gingerolun varlığından kaynaklanmaktadır.

– Ağrıları hafifletir
– Üst solunum yollarına iyi gelir
– Enerji verir
– Kalbi korur
– Kadın sağlığını destekler
– Stres ve depresyonla mücadele eder
– Ağız sağlığına iyi gelir
– Diş ağrılarını azlatır
– Yaşlanma belirtilerini hafifletir
– Karaciğere iyi gelir
– Saç sağlığına faydalıdır
– Kan akışını düzenler
– Taşıt tutmasını engeller

Zencefil Yağı Nasıl Yapılır?

Evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz ve faydaları saymakla bitmeyecek zencefil yağı yapımı

1. Tarif
Malzemeler
50 gram taze zencefil
300 ml zeytinyağı
fırına sığabilecek bir kap
rende

Yapılışı
50 gram zencefili kabukları ile birlikte güzelce yıkayıp bir iki saat kurutalım. Zeytinyağını kaba koyalım, zencefili zeytinyağının içine rendeleyelim ve iyice karıştıralım fırın ocağında 70-80 derecede bir buçuk iki saat pişirelim daha sonra soğumasını bekleyelim ve bu karışım soğuyunca bir tülbent yardımı ile süzelim, süzülen yağı koyu renk bir şişe içerisine koyalım. Serin ve kuru bir yerde (buzdolabında) saklayalım, altı aya kadar tazeliğini korur.

2. Tarif
Sarı renkli, hoş ve kendine has kokusu ve ince kıvamı ile zencefil yağı beslenme alışkanlıklarımızın arasına eklemek isteyeceğimiz doğal bir enerji deposudur.

Malzemeler
50 gram zencefil
100 gram zeytinyağı

Yapılışı
Bir kap içerisine rendelediğimiz zencefilin içine zeytinyağını ekleyip karıştıralım. Bu karışımı bir kavanoza boşaltıp ağzını iyice kapatalım en az 20 25 gün bol güneşli bir yerde her gün çalkalayıp bekletelim en son bu yağı tülbent ile süzelim, serin ve güneşsiz bir yerde saklayalım buradaki ölçü bitkinin iki katı kadar zeytinyağı kullanmaktadır.

Zencefilin Diğer Kullanım Alanları

1- ) Zencefilin karşı konulmaz bir kokusu vardır. Eski zamanlardan beri parfüm üreticilerinin ilgisini çeken esansiyel bir yağdır. Zencefilden elde edilen yağ bugün bir çok kozmetik ürününde kullanılmaktadır.

2- ) Bu bitkinin kökleri ekmek, şarap, pasta ve bir çok tatlının ve kurabiyelerin yapımında kullanılır. Bazı likör tipi içeceklerin yapımında da kullanıldığı bilinmektedir.

3- ) Zencefilin meşale ve bal peteği gibi farklı şekillerde ortaya çıkan kırmızı çiçekleri, Güney Asya’da tezgahların evlerin ve hatta elbiselerin dekorasyonu için kullanılmaktadır.

4- ) Bazı yemeklere tat vermek için baharat olarak da toz haline getirilip kullanılır. Bu şekilde kullanımı da oldukça yaygındır, balık pişirirken de kötü kokunun oluşumunu engeller.

5- ) Salatalarda sos olarak ve meze yapımında kullanılır. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz hayal edebileceğiniz her hangi bir yiyecekle kesinlikle uyum sağlayacaktır.

6- ) Zencefil yağı aroma terapide kullanılabilen ideal masaj yağlarından biridir.

7- ) Etleri pişirmeden önce yumuşatmak için kullanılır.

8- ) Sabahları uyanmakta zorlananlara ve gündüz çok üşüyenlere zencefil kullanmaları önerilir.

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

4 bardaklık zencefil çayı hazırlamak için malzemeler

1.Tarif
Malzemeler
4 santim boyunda kabukları temizlenmiş zencefil
4 bardak su

Yapılışı
Bir kap içerisinde suyu kaynatın ve zencefil dilimlerini (4 parça olacak şekilde) suyun içine atın. Kabın üzerini kapatarak 10 dakika kadar kısık ateşte demlendirin, daha sonra zencefil dilimlerini çıkartıp elde ettiğiniz suyun içerisine limon dilimi atarak içebilirsiniz.

2. Tarif
Malzemeler
2-3 santim boyunda kabukları soyulmuş taze zencefil
2 bardak su
1-2 kaşık bal

Yapılışı
Bir kap içerisine suyu ve ince ince dilimlediğimiz zencefili atıp kaynatıyoruz. Kaynama bitince 5-10 dakika kadar kısık ateşte demlendiriyoruz daha sonra süzüp bardağa boşaltıyoruz isteğe göre bir veya iki kaşık bal atıp tüketiyoruz.

Zencefilin Yan Etkileri

Safra Kesesi Problemleri
Zencefil, safra kesesinde safra salgılanmasını teşvik edici özelliğinden dolayı zaman zaman safra taşlarından problem yaşayanlar için yan etkileri olabilir. Bu yüzden safra kesesi rahatsızlığınız varsa zencefil tüketmeden bir doktora başvurmanız gerekir.

Sindirim Sorunları
Zencefil aşırı tüketilmesi halinde mide ekşimesine, ishale ve ağzın tahriş olmasına neden olabilir. Yeteri kadar çiğnenmeden yutulan zencefil bağırsaklarda tıkanıklığa sebep olur eğer ülseriniz varsa ve iltihaplı bağırsak hastalığınız bulunuyorsa zencefil tüketmekten vazgeçmelisiniz.

Hamileler Dikkat !
Zencefil hamile kadınlarda bir gramdan fazla tüketildiğinde doğumda sıkıntılara yol açabilir. Yüksek dozlarda zencefil tüketmek bebeğin cinsiyet hormonları üzerinde olumsuz bir takım sonuçlara da yol açabilir. Son haftalarda kanama yaşama ihtimaline karşı zencefil çayı da tüketilmemelidir.

Şekeri Olanlar
Zencefil fazla miktarlarda tüketildiğinde kan şekerinin seviyesini düşürmesi ihtimali olan bir bitkidir. Zencefil yedikten sonra kan şekerinin gerekenin altına düşme riski vardır. Bilinçsiz zencefil tüketimi şeker hastaları için tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Artan Kanama Tehlikesi
Zencefil tüketmeye başlandığında dolaşım sistemini uyarır ve kanı pıhtılaşmasını önler kanama bozukluğu olan ve aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler zencefil yerken veya çayını içerken çok dikkatli olmalıdır. Her hangi bir yaralanma durumunda akan kanı arttıracaktır, ayrıca iç kanama durumları da tehlikeli bir hal alacaktır. Ayrıca yakın bir zamanda ameliyat olma durumunuz varsa en az iki hafta önceden zencefil tüketimini bırakmanız gerekir.

Kalp Rahatsızlığınız Varsa
Aşırı zencefil tüketmenin kalp çarpıntısına sebep olma ihtimali vardır. Bu durum zencefilin en tehlikeli yan etkilerinin başında gelir bu nedenle tüketiminde dikkatli olmak gerekir.

* Zencefil, dozunda kullanıldığında sağlık için her hangi bir risk unsuru barındırmaz.

Bu yazı 734 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak