Sülük Tedavisi Nedir? Sülük Tedavisi Faydaları ve Yan Etkileri

Sülük Tedavisi Nedir Sülük Tedavisi Faydaları ve Yan Etkileri
Paylaş
 

Sülük; görüntüsü ile bir solucanı andırır bataklıklar, tatlı su kenarlarında yaşadığı bilinmektedir. Ağzında 3 adet jilet kadar keskin olan dişlere sahiptir. Sülüğün vücudunda 22 adet sindirim kesesi bulunur, insan kanını emmeye başladığı zaman kendi ağırlığının 8-9 katı kadar kanı sindirim keselerine doldurabilmektedir. Sülükteki bu keskin dişler hastalıklı bölgeye damar yoluyla girer ve orada 30-40 dakikaya yakın kan emer, sülük kan emmeye devam ederken mucizevi bir şekilde o bölgeyi uyuşturmaktadır. Sülük, emdiği kanın pıhtılaşmaması ve emmeye devam edebilmesi için uyuşturmanın yanında pıhtılaşmayı önleyen Hirudin isimli bir madde salgılar. İhtiyacı olan kanı hastalıklı bölgeden alan sülük, şişmiş olarak o yerden kendiliğinden uzaklaşır. O yüzden fazla kan emer tehlikesi hiç bir zaman yoktur. Yarım saat kadar emdiği kan, sülük için 6-7 ay kendini tok tutma demektir.

Tıp alanında muhteşem eserleri olan İbni Sina bir çok kitabında sülük tedavisinden uzun uzun söz etmiştir. 2017 yılında Avrupa ülkelerinde tedavi amaçlı 120 milyon üzerinde sülük kullanıldığı tahmin edilmektedir.

2018 yılı verilerine göre sadece Almanya’da 275’in üzerinde sülük tedavisi uygulayan sağlık kuruluşu vardır. İngilizler sülüklerden o kadar çok fayda sağlamışlardır ki “canlı eczane” adını vermişlerdir. Tıp alanında kullanılan sülüklerin çoğu Macaristan ve İsveç’ten gelmektedir. Sülük ve Hacamatçılar Derneği Başkanı Muhsin DURAN, İHLAS Haber Ajansına sülük hakkında verdiği demeçte şunları söylemiştir “Sülük; sadece hastanın kanını emerek tedavi etmemektedir, aynı zamanda bünyesinde olan 100-107 enzimide kana karıştırmakta böylece tedaviyi tamamlamaktadır. Sülük iktidarsızlık ve kısırlık gibi cinsel sorunların tedavisinde çok etkili olmaktadır. Özellikle iktidarsızlık probleminde 4-5 seanstan sonra büyük oranda düzelme görülmektedir.”

Sülük tedavi yöntemi, hastalara mutlaka bir uzman tarafından uygulanmalıdır. Bu yapılmazsa hastada aşırı kan kaybına ve kan kaybından dolayı geçici bilinç kaybına veya baygınlığa sebep olabilir.

Sülüğün Salgıladığı Faydalı Enzimler

Tıp alanında kullanılan ve laboratuvar ortamında üretilen sülüklerdeki başlıca faydalı enzimler şunlardır.



  • Kandaki oluşan pıhtıyı eriten (Fibrinolitik)
  • Mikrop öldürücü (Antibakteriyel)
  • Kas gevşetici (Miyorelaksan)
  • Stres giderici (Anksiyolitik)
  • Bağışıklık sistemini düzenleyici (İmmun Modulatör)
  • Tansiyon dengeleyici (Antihipertansif)
  • Ağrı kesici (Aneljezik-Anti Romatizman)
  • Cinsel gücü arttırıcı (Afrodizyak)
  • Kanın pıhtılaşmasını engelleyici (Birudin)

Sülük Tedavisinin Faydaları

Sülük tedavisinin bir çok faydası olduğunu bilmekteyiz. Size aşağıda bunlardan bazılarını sıralayacağız.

KULAK HASTALIKLARI
Geçici veya kronikleşmiş kulak iltihabı (OTİT), kulak çınlaması ve ani işitme kaybı gibi rahatsızlıkların tedavisinde sülük çok mükemmel sonuçlar vermektedir. Bu hastalıkların tedavisinde 2 adet sülük kullanılır. Bir tanesi kulağın arka tarafına diğeri ise ön tarafına yerleştirilir. Sülük tedavisi 4-5 gün aralıklarla 2-3 kez tekrarlanmalıdır.

DİZLERDE KİREÇLENME
Vücudumuzda en çok diz, omurga, el bileği ve kalçada görülen eklem yerlerimizdeki kıkırdaklarımızın oluşturduğu dokunun bozulması, aşınması incelmesi ve tahribata uğraması rahatsızlığında sülük tedavisi uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulama sonrasında 24 saat içinde iyileşme olacağını göreceksiniz. Hastalığın tedavisi için sülük kullanılmaya başlandığı andan itibaren ağrı ve sertlik azalmaya başlayacak, uygulama devam ettikçe ağrı, sertlik ve hassasiyet gibi belirtilerde hızlı bir azalma görülecektir.

AĞIZ SAĞLIĞI
Dil şişmesi; hava yolu tıkanıklığı gibi yaşamı tehdit eden bir rahatsızlıktır. Sülük tedavisi ile bu sorun giderilmektedir. Ayrıca iltihaplı apselerde, sülük uygulaması başarılı sonuçlar vermektedir.

KANSER TEDAVİSİ
Yapılan bir araştırmaya göre önümüzdeki 10-12 yıl içinde (2030) kanserden ölüm sayısının 13,5 milyonu aşması beklenmektedir. Sülük tükürüğünde bulunan Ghilanten adlı bileşik akciğer kanseri, prostat kanseri, meme kanseri, cilt kanseri oluşumunu yavaşlatmaktadır. Ayrıca sülüklerin salgıladığı Hirudin bileşen hücrelerdeki metabolizmayı düzenler. Avrupa Patentinde yayınlanan bir araştırma sonucuna göre lösemi, mesane, meme, akciğer kanserlerinin oluşumunu engeller. 2004 yılında yurt dışı kaynaklı bir çalışma Hirudin’in tümör büyümesini büyük ölçüde engellediğini aynı zamanda kanserli hücrelerin kan ve sistematik organlara gidişini yavaşlattığını belirtmiştir.

KALP HASTALIĞI
Kalp hastası olan kişiler kan akışını iyileştirmek ve iltihabı önlemek için sülük tedavisine başvurmaktadırlar. Son 10 yıl içinde beyin ve kalp dışındaki dolaşım sistemi hastalığı olanlar için kabul edilebilir, bir alternatif tedavi haline gelmiştir.

ŞEKER HASTALARI İÇİN (DİYABET)
Şeker hastalığı ilerledikçe çeşitli problemlere neden olabilmektedir. Bu sorunlar kanın ayak el parmaklarına ulaşmasını engelleyen damar hastalıklarına yol açabilir. Kan akışı ciddi şekilde kısıtlandığında etkilenen doku ölebilir. Şeker hastalığı sonucu bir organı kaybetmek dünya çapında milyonlarca insan için büyük bir endişe kaynağıdır. Bu süreci durdurmanın en etkili yolu kanın, pıhtılaşma tehlikesi olmadan bütün dokulara dolaşımını arttırmaktır. Yapılan araştırmalar, sülük tedavisinin bu rolü üstlenebileceğini göstermektedir. Sülük salgısı içindeki Hirudin maddesi kanı inceltir ve pıhtılaşmasını önler. Şeker hastaları daha kalın (koyu) kanlı olmak eğilimindedir. Sülükteki Hirudin ise kanı incelterek kalp-damar sistemi üzerindeki baskıyı hafifletir.

ESTETİK AMELİYAT SONRASI
Vücudumuzda, doğuştan veya sonradan olan doku bozuklukları ameliyatları sonrasında, iyileştirmeyi desteklemek için sülük tedavisi son zamanlarda popüler hale gelmiştir. Özellikle burun, alın, yanak, meme, el ve ayak parmaklarına yapılan cerrahi müdahale sırasında ve sonrasında olası kan pıhtılaşması üzerindeki olumlu etkisi vücudun daha doğal ve tamamen iyileşmesine yardımcı olur. Sülük tedavisinin kan dolaşımına olan etkisi, bazı kişileri kafa derisi üzerindeki kellik ve saç dökülmelerine karşı kullanmaya yönlendirmiştir.

HEPATİT TEDAVİSİ
Karaciğer; vücudumuzdaki en önemli organlardan birisidir. Sadece toksinleri vücudumuzdan filtrelemek görevi yoktur aynı zamanda önemli enzimler üretir vitaminler ve besinler için bir depolama alanı görevi yapar ve dengenin korunmasına yardımcı olur. Karaciğerde oluşabilecek iltihaplanma, tahriş ve yaralanmalara karşı mücadele edebilmek için sağlıklı bir kan kaynağına ihtiyaç duyulur. Sülüklerin salgısında bulunan yararlı enzimler karaciğere temiz ve sağlıklı kan akışını sağlar. Ayrıca sülük salgısında, çeşitli hastalıklara karşı mücadele eden antibakteriyel bileşenlerde vardır.

YÜKSEK TANSİYON TEDAVİSİ
Yapılan bir çok bilimsel çalışma sonucunda, sülüklerin salgısının daha düşük kan basıncına yardımcı olabilecek bir çok yararlı enzim içerdiği ortaya konulmuştur. Sülük salgısında bulunan bir takım faydalı enzimler, kanın pıhtılaşma eğilimlerini azaltır ve böylece kan pıhtılarını çözen başka bir enzimin yanı sıra vücuda iyi bir kan akışını sağlar. Bu yüzden sadece pıhtılarını parçalamakla kalmaz, aynı zamanda pıhtı oluşumunu da önler.

Sülük tedavisinin vücudumuza sağladığı diğer faydaları şöyle sıralayabiliriz.

1- Nabız, sinir ve kasları düzenler
2- Genel refleksimizi normale getirir
3- Yağların eritilmesini sağlar
4- Düşük tansiyonu normale çevirir
5- Cinsel problemlerin çözümüne yardım eder
6- Damarların duvarlarını korur
7- Kötü kolesterolü düşürür
8- Migren ve her türlü baş ağrısı tedavisinde etkilidir
9- Göz hastalıkları tedavisinde kullanılır
10- Tiroid’e bağlı şişmanlığı önler
11- Hemoroid (basur) tedavisinde etkilidir
12- Astım ve bronşiyal rahatsızlıklarında tedaviye yardımcı olur

SÜLÜK TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ
Her ilaçta tedavisinde olduğu gibi, sülük tedavisinde de bazı yan etkiler görülebilmektedir. Pek fazla sorun çıkarmayan bu yan etkileri şöyle sıralayabiliriz.

  • Sülük tedavisi uygulanan hastaların %4-40’ında enfeksiyon (mikrop kapma) görülmektedir.
  • Bu tedavi sırasında kaşıntı ve kabarmalar ortaya çıkabilir. Yine tedavi başlangıcında ince hafif bir sızı olabilir 5 dakika içinde geçmektedir.
  • Hızla iyileşen doku hasarları ve sülük ısırıkları sonucu oluşan cilt izleri meydana gelir.
  • Emzikli kadınlar ve hamileler, sülük tedavisi yaptırmamalıdır.
  • Yaşı 12’den küçük çocukların, sülük tedavisinden uzak durması gerekmektedir.
  • Böbrek problemi olan ve diyaliz tedavisi gören hastalarında bu tedaviden kaçınması gerekir.
  • Her hangi bir hastalık kapma riskine karşı, kullanılacak sülük daha önce kullanılmış olmamalı yani ilk kez kullanılmalıdır.
  • Doğada kendiliğinden yetişmiş sülükler kullanılmamalı laboratuvarda üretilen sülükler tercih edilmelidir. Doğada yetişen sülükler bulaşıcı hastalıklara yakalanma riski taşırlar.
  • Sülük tedavisi uygulayacaksanız en az 3-4 gün önceden kan sulandırıcı ilaç kullanımına ara vermeniz gerekir.
  • Sülük tedavisinden 1-2 gün öncesinde süt, et ve protein içeren gıdaların alınmaması tercih edilmelidir. Ayrıca kiraz, vişne, limon gibi kan sulandırıcı besin tüketilmemelidir.
  • Tedaviden hemen önce kolonya ve parfüm, jel gibi kozmetik ürünleri sülük konulacak bölgelere sürmemelisiniz.
  • Tedavi sonrası sızıntı şeklinde kanama meydana gelebilir bu kanama bazen 7-8 saat sürebilir fakat bu kan akıntısı faydalıdır.
  • Sülük tedavisi sırasında veya sonrasında geçici olarak lenf bezi şişmeleri, ısırma noktasında kabuklanma, bazen geçici şişlikler olabilir fakat bunlar çok seyrek ortaya çıkar ve kısa sürede geçerler.

Dikkat! Bir sülük sadece bir defa kullanılır.

Hacamat Faydaları ve Uygulanan Bölgeler İçin TIKLAYIN

Bu yazı 845 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak