Ses Kısıklığına Bitkisel ve Alternatif Çözümler

Paylaş
 

Sesinizin kısık, çatallı yada hiç çıkmadığı zamanlar oluyor mu? Her insanın mutlaka hayatında en az bir kere başına gelmiş olan ses kısıklığı hiçte önemsenmeyecek bir sorun gibi gözükmüyor. Grip yada soğuk algınlığı temel neden olarak gözükse de ciddi bir çok hastalığında belirtisi olabilen ses kısıklığı hakkında daha fazla bilgi edinmek ister misiniz? Sağlık kategorisi editörümüz Melike ERDEM bugün sizlere ses kısıklığı nasıl olur? Ses kısıklığına iyi gelen öneriler ve ses kısıklığı hakkında genel bilgiler veriyor.

Havaların dengesiz bir şekilde seyretmesi ile birlikte özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde grip, nezle veya üst solunum yolu enfeksiyonu gibi çeşitli hastalıkların oluşmasına neden olabiliyor, bu tür hastalıklar insan vücudunda daha çeşitli sorunların ortaya çıkmasına da neden olmakta işte bunlardan en sık görüleni de ses kısıklığıdır. Günümüzde ses kısıklığı pek fazla önemsenmiyor olsa da uzun süreli ses kısılması durumunda mutlaka doktora gitmenizde yarar var.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

Seslerin kısılmasına bir çok etken neden olmaktadır. Nezle, grip, uzun süreli yüksek sesle konuşmak, sigara, kirli hava, ses tellerinin zedelenmesi, nörolojik rahatsızlıklar, gırtlak kanseri ses kısıklığına neden olmaktadır.

Yüksek Sesle Konuşmak
Yüksek Sesle Konuşmak
Uzun süre boyunca yüksek sesle konuşanlarda ses kısıklığı görülmektedir. Örneğin öğretmenlerde sıkça görülen bu sorun kendi kendine geçebilme özelliği vardır, ancak bunun daha hızlı olması için ılık ballı süt yada ada çayı içebilirsiniz. Sesiniz kısıldığında ses tellerinizin daha fazla zarar görmemesi için iyileşme süreci boyunca yüksek sesle konuşmamaya özen gösterin.

Sigara Kullanımı
Kanser ve daha pek çok ciddi rahatsızlığa davetiye çıkaran sigara aynı zamanda ses tellerine çok ciddi zararlar vermektedir. Uzun ve ağrılı bir süreç olan sigara kullanımından dolayı oluşan ses kısıklığı için mutlaka tedavi görmelisiniz. Ses tellerinizi yumuşatmak için ıhlamur içebilirsiniz.



Ses Kısıklığına İyi Gelen Bitkisel Karışımlar

Ses sağlığınızı koruyarak ses kısıklığına önlem alabilirsiniz. Yutkunma sırasında ağrı yapan yaşam kalitesini düşüren ses kısılmasına bitkisel olarak tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İşte ses kısıklığına faydalı bitkisel karışımlar.

Zencefil
Yoğun vitamin ve mineral deposu olan zencefil içerdiği antioksidan özelliği sayesinde ses tellerini onarıcı özelliği bulunmaktadır. Üst solunum yolları hastalıklarına oldukça etkili tedavi yöntemi olan zencefil kış aylarında tüketilmesi gereken sağlık dostu bir gıda kaynağıdır.

Elma Sirkesi
Boğaz ağrıları için oldukça faydalı olan elma sirkesi antimikrobiyal özelliği sayesinde boğazda oluşan bakteriye bağlı enfeksiyonları yok etmeye yaramaktadır. Keskin bir tadı ve kokusu olduğu için bir bardak ılık su içerisine bir kaşık elma sirkesi atıp tüketiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli şey elma sirkesinin doğal olmasıdır.

Limon
limon
Bir çok hastalığın tedavisinde etkin bir şekilde kullanılan limon ses tellerinin yumuşaması için oldukça yararlıdır. Mukus nedeniyle oluşan ses kısıklığı için bir bardak ılık su içerisine yarım limon sıkıp tüketebilirsiniz. Aynı zamanda C vitamini deposu olan limon ayrıca soğuk algınlık içinde vücut direncini arttırmaktadır.

Bal
Doğanın bir diğer mucizesi olan bal sadece ses telleri için değil ağız içerisinde oluşan virüslerin yok edilmesini sağlamaktadır. Ses tellerini nemlendirme özelliği olan balı karabiberle karıştırıp tüketebilirsiniz.

Ses Kısıklığına Alternatif Yöntemler

Bitkisel karışımların yanı sıra uygulayacağınız farklı yöntemler sayesinde ses kısılma sorununu düzeltebilirsiniz. Bunun için özellikle kirli havalarda bulunmamalısınız, çok fazla bağırarak konuşmayın, uyku düzeni ses kısıklığını doğrudan etkiliyor bu nedenle uykusuz kalmamaya özen gösterin.

Sesiniz kısık iken sert yiyecekler yememeye özen gösterin.

Bu yazı 1163 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak