Sedef Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Pembe Sihir’de

Paylaş
 

Bir cilt hastalığı olan sedef, cildin üzerinde kırmızımsı ve beyaz renkli bir nevi kepeklenmiş bir görünüm oluşmasına neden olmaktadır. Tıp dilinde psoriasis ismide verilen sedef hastalığı genellikle eklem yerleri (diz, dirsek) ve saç diplerinde görülmektedir. Sedef hastalığında cilt üzerinde kaşıntılar meydana gelmektedir, henüz oluşma nedeni kesin olarak bilinmeyen sedef, psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilmektedir.

Dünya genelinde 200 milyon kişide görülen sedef hastalığı ülkemizde de her 100 kişiden birinde sedef hastalığı gözlemlemiştir. Vücudun bağışıklık ve savunma sistemi ile doğrudan ilgili olan bu hastalık genetik olma ihtimali yüksektir. İnsanlarda ortalama 19 ile 30 yaş arasında sedef hastalığı görülmektedir.

Sedef Hastalığının Belirtileri

Çevresel faktörler, aileden gelen benzer hastalık gibi çeşitli bir çok neden sedef hastalığını tetiklemektedir.

  • Aşırı sigara ve alkol tüketimi
  • Deri ile aşırı temas
  • Güneş ışınlarına uzun süre maruz kalma
  • Çeşitli ilaç kullanımı
  • Enfeksiyon kapma

Sedef hastalığının bir diğer adı da psoriasistir. Sedef hastalığı yaş ve cinsiyet ayırt etmemektedir her yaşta ve sıkça görülebilir. Bir kötü yanı tedavisi tam olarak yapılmış olarak gözükse de hastalığın kronik olmasıdır. Kendisini belirli periyotlarda tekrar edebilmektedir, bu tekrar süresi kişiden kişiye değişir. Sedef hastalığı vücuttaki derinin her yerinde meydana gelebilmektedir. Fakat tırnaklarda da, ellerde ve ayaklarda da, dizde de görülebilir.

Bu hastalığın şiddeti hastadan hastaya değişir. Bazılarında ufak noktalar şeklinde görülebilirken bazılarında ise vücudun her yerine yayılarak etki altına alabilir. Sedef normal bir cilt hastalığıdır. Diğer hastalıklar ile bir alakası bulunmamaktadır fakat etkileri egzama hastalığına benzemektedir. Bu yüzden ara ara egzama ile karıştırılabilir.

Sedef Hastalığı Bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı genetik olarak da görülebilen bir hastalıktır. İnsanlarımız tarafından bulaşıcı bir hastalık olarak telaffuz edilse de aslında bulaşıcı bir hastalık değildir. Her insanın kendi cilt hastalığıdır ve kesinlikle bulaşmamaktadır.  Hatta şöyle ki bir kişide sedef hastalığının görüldüğü alanların dışındaki alanlara sedef hastalığının bulaşması dahi zordur. Sedef hastalığı mikrobik bir hastalık olmamakla beraber vücutta herhangi bir açık yara yaratmaz.



Önerilen Krem : Coresatin İçin Tıklayın

Sedef Hastalığı görülme ihtimali nedir?

Sedef hastalığı insanların %1’i ile %3’ü arasında görülmektedir. Hastalığın kendini en çok gösterdiği yerler ise dirsek, cinsel bölge, diz, bel gibi bölgelerdir. Klasik görüntüsünde deride oluşan kızarıklık üzerinde ince ince ve beyaz kabukların çıkmasıdır. Fakat sedef hastalığında kabuklaşma olmak zorunda değildir. Sadece kızarıklık şeklinde de kendisini gösterebilir.

Sedef Hastalığında Tedavi Yöntemleri

Sedef Hastalığında Tedavi YöntemleriFarklı ilaç türleri sedef hastalığında kullanılsa da burada önemli olan nokta hastanın ne kadar süredir bu sorunla karşı karşıya olduğu, hastanın yaşı ve oluşan sedefin boyutlarıdır. Hastanın tedaviye verdiği yanıt da oldukça önemlidir, çünkü hasta bu dönemde bir takım psikolojik sorunlar yaşayabilmektedir. İlaç tedavisinde genellikle lokal kremler kullanılmaktadır, bu kremlerin genel özelliği sedef yaralarını iyileştirmeye ve kepeklenmeyi yok etmeye yarar. Ancak şunu belirtelim, sedef hastalığında bu tür ilk tedaviler çoğu zaman olumlu sonuç vermemektedir.

Alternatif Tıp Kullanımı Önerilmiyor
Uzmanlar sedef hastalığı gibi henüz tıpta nedeni ve kesin çözümü bulunmayan hastalıklar için hastaların alternatif yöntemler aradığını belirtiyor. Hastalar çoğu zaman çaresiz kaldıkları yada uzun süreli tedavilerden sıkıldıkları için alternatif tıpa yönleniyor olsa da uzmanlar bunun sağlıklı bir seçenek olmadığını savunuyor. Bir takım bitkisel ilaçlar sedef hastalığını geçici bir süreliğine iyileştirse de uzun dönemlerde daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir.

Bu yazı 2211 kere okundu.
Etiketler:
Sedef Hastalığı
  • Site Yorum

Bir yorum bırak