Sarımsak Faydaları

Sarımsak Faydaları
Paylaş
 

Kimileri için kokusu rahatsız edici olsa da, sarımsak çok faydalı ve lezzetli bir besin kaynağıdır. Pizza, makarna ve yoğurdun yanı sıra birçok sosta da kullanılan sarımsağın faydaları saymakla bitmiyor. Günümüzde hemen herkesin mutfağında yer edinen sarımsak, aslında antik tarihlerden beri kullanılan bir gıda. Öyle ki Mısırlılar ölülerini sarımsakla gömerlermiş!

Bünyesinde barındırdığı allisin sayesinde taze sarımsak antibakteriyel ve antifungal özelliğe sahiptir. Hatta bazı bilimsel araştırmalarda sarımsağın belli kanser türlerinin oluşumunu engellediği de ortaya çıkmıştır.

Sarımsağın insan sağlığına faydaları

Sivilce ve fazla kilolara iyi gelir
Her sabah uyandığınızda aynaya baktığınızda yüzünüzdeki sivilcelerden rahatsız oluyorsanız, işte size fırsat. Vücutta devir daim yapan kanı temizleyen ve cildin parlaklık kazanmasını sağlayan sarımsaktan iki diş alıp sıcak suyla tüketmeniz yeterli. Gün içinde bol miktarda su tüketerek sarımsağın etkisini artırabilmeniz de mümkün.

Öte yandan kilo vermek istiyorsanız da yarım limonun suyunu sıkıp ılık suyla karıştırdıktan sonra iki diş sarımsakla birlikte sabahları tüketin.

Soğuk algınlığı ve gribe elveda!
Suda kaynatılmış ve çiğ, hiç fark etmez. Eğer grip veya soğuk algınlığına bir kez yakalandığınızda günlerce yataktan çıkamıyorsanız, aradığınız şifa sarımsakta olabilir. Her gün iki üç diş sarımsak yemek veya sarımsak çayı içmek bağışıklık sisteminin güç kazanmasına yardımcı olur. Ayrıca sarımsağın sinüzite karşı iyi geldiği de biliniyor.



Kalp krizi riskini azaltır
Her gün düzenli olarak birkaç diş sarımsak yemek veya yemeklere sarımsak katmak, bu şifalı besindeki antioksidan içerikli allisin maddesi sayesinde kandaki kolesterol seviyesini düşürür. Tansiyon ve şekeri de düzene alan sarımsak bu sayede kişilerin kalp krizine yakalanma ihtimalini de azaltır. Ancak sarımsağın bu faydasından yararlanabilmek için kaynatmadan, çiğ tüketmek gerekir.

Bakteri, mantar ve parazit düşmanı
Sarımsak o kadar eski ve köklü bir şifa kaynağı ki, insanlığın ilk dönemlerinde dahi bu faydalı besinin antibakteriyel özelliğinden faydalanılagelmiş. Parazit enfeksiyonları ve mantarlara karşı da etkili olan sarımsağın seyreltilmiş özü, çocuklarda görülen tenya rahatsızlığını giderme noktasında da hayli etkili.
[alert-note]Cildinize İyi Gelecek Şifalı Bitkiler Cildinize İyi Gelecek Şifalı Bitkiler[/alert-note] Ayrıca kokusundan dolayı kulağa pek hoş gelmiyor olsa da, küçük bir miktar sarımsak özüyle gargara yapmak diş boşluklarında oluşan bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur.

Kanseri önler
Birçok bilimsel çalışma sonucunda sarımsağın günlük olarak tüketilmesiyle mide ve kalın bağırsak kanserinin önlenmesi arasında ilişki gözlemlenmiştir. Vücudun kansere karşı direnç kazanabilmesi için bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsak, kansere karşı önleyici güç olarak kullanılabilir.

Deri ve saç sağlığı için ideal
İçeriğinde kolajen maddesinin bulunduğu sarımsak, yaşlanmayı önleyici etkiye de sahiptir. Yaşın ilerlemesi sonucu derinin esnekliğini kaybetmesini önlemek için sarımsak tüketilebilir. Keza ciltte oluşan enfeksiyonların giderilmesi için çiğ sarımsak açık yara üzerine de sürülebilir. Egzema rahatsızlığına çok iyi gelir. Atlet ayağı mantarı ve kasık kaşıntısını gidermek için idealdir.

Ayrıca sıkılan sarımsaktan çıkan özütü masaj yaparak saç köküne yedirmek, saç dökülmesini önleme noktasında etkili bir çözüm yoludur.

Sarımsağın besin değerleri

100 gram sarımsakta 150 kalori, 33 gram karbonhidrat ve 6.36 gram protein bulunur. Ayrıca sarımsak B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden zengindir. Folat, kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, soydum ve çinko da sarımsağın besin değerleri arasında yer alır.

Sarımsaktaki yüksek sülfür, bu faydalı ve doğal besin kaynağına antibiyotik özellik kazandırır. Sindirim sistemini temizleyip toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlayan sarımsak, kış aylarında yaygın olarak görülen soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sistemini güçlendirir. Keza ciltte oluşan yaraları gidermeye yardımcı olması ve cildin parlaklık kazanmasını sağlaması da cabası.

Sarımsak yutulur mu?

Ülkemizde birçok insan çiğ sarımsak dişlerini çiğnemeden yutma alışkanlığını edinmiş durumda. Peki bu hareket gerçekten faydalı mı? Cevap, ne yazık ki hayır. Bilimsel literatürde çiğ sarımsak yutmanın insan vücuduna olan hiçbir faydası yer almıyor. Ayrıca sarımsağı yutarken nefes borusuna kaçması da ihtimal dahilinde. Bu gibi durumlarda kişiler heimlich manevrası ile terse kaçan sarımsağı çıkarmak zorunda kalabilirler.

Keza çiğ sarımsağı çiğnemek ve ağız içinde tutmak da pek akıllıca bir hareket sayılmaz. Sarımsağın içinde bol miktarda bulunan sülfür ağzınızı yakabilir.

Bu kişiler sarımsağa karşı dikkatli olmalı!

Sarımsağın insan sağlığına birçok faydası var, evet. Ancak bazı hastalar çeşitli yan etkilerinden dolayı sarımsaktan olumsuz etkilenebilir. Astım hastaları bunun başında gelir. Bu kişilerin çiğ sarımsak tüketmeleri tavsiye edilmez. Ameliyat veya cerrahi müdahale öncesi sarımsak tüketmekten de kaçınmak gerekir. Doktora danışmadan ve onay almadan günde 2-3 diş çiğ sarımsaktan fazlasını yemek ise faydadan çok zarar verebilir.

Bu yazı 744 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak