Safra Kesesi Ağrısı ve Tedavi Yöntemleri

Safra Kesesi Ağrısı ve Tedavi Yöntemleri
Paylaş
 

Safra kesesi; karaciğerin altında, karnımızın sağ tarafında armut şeklinde olan içi boş bir organdır, ortalama uzunluğu 10 santim genişliği ise 3 santimdir. Safra kesesinin vücut için oldukça öneml görevleri vardır bu görevlerinin başında karaciğer tarafından üretilen rengi sarı ve kahverengi karışımındaki sindirim enzimini saklamak ve bu enzimi yönlendirmektir. Sindirim enzimleri sindirime yardımcı olan enzimlere verilen isimdir. Safra yağlı yiyecekleri sindirmemize yardımcı olan bir sıvıdır, safra kesesi onu ince bağırsağımıza bırakır Harvard Tıp Okulunda Tıp profesörü olan Gastroenterolog William BRUGGE’a göre gece uykunuzda olduğu gibi uzun bir süre yemek yenmediğinde, safra keseniz safrayı depolar. BRUGGE ayrıca “safra kesesi bir bardak sıvıyı tutabileceğini” söylemiştir. Sindirim sırasında safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltır.

İnsanlar, safra kesesi olmadan da yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürebilirler. Her hangi bir nedenle çıkarılan safra kesesinin yokluğu genellikle büyük bir sorun yaratmaz ancak bazı rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. William BRUGGE “çoğu insan bir şey fark etmiyor ve sindirim sisteminde gerçek bir değişiklik yok” demiştir yalnız şunu unutmamak gerekir safra kesesi çıkarıldıktan sonra, safra saklanmak yerine sürekli olarak bağırsağımıza taşınır buda yiyecekleri rahatça sindiremeyeceğimiz anlamına gelir. Fakat dünyadaki çoğu hayvanlarda safra kesesi bulunmamaktadır safra kesesi çıkarıldıktan sonra az yağlı yiyecekler yenmelidir.

Yemeklerden sonra, safra kesesi sönmüş bir balon gibi boş ve düzdür. Yemekten önce ise küçük bir armut büyüklüğünde ve safra ile dolu olabilmektedir. Safra kesesi, sıvıları, safraları, yağları ve kolesterolü bir arada depolar. Safra bağırsaklardaki yiyeceklerden yağın dağılmasına yardımcı olur. Safra kesesi safrayı, ince bağırsağa iletir buda yağda çözülen vitaminlerin ve besin maddelerinin kan dolaşımına daha kolay emilmesini sağlar.

Safra Kesesi Hastalığının Belirtileri
Bütün safra kesesi hastalıklarında hemen hemen aynı belirtiler göze çarpmaktadır. Bunların başlıcaları şunlardır;

Ağrı
Safra kesesi hastalıklarının en sık görülen belirtisi ağrıdır. Bu ağrı genellikle karnımızın orta ve sağ üst kısmında görülür. Hafif ve aralıklı olabildiği gibi oldukça şiddetli ve sık olabilir bazı durumlarda ise ağrı sırt ve göğüs dahil olmak üzere vücudun diğer bölgelerine yayılmaya başlayabilir. Bazı yiyecekler safra kesesi ağrılarını tetikleyebilir.



Kronikleşmiş İshal
Günde 4-5’den fazla ve en az üç ay boyunca süren artış kronikleşmiş bir hal alan ishal safra kesesi hastalığının habercisi olabilir.

Mide Bulantısı ve Kusma
Tüm safra kesesi rahatsızlıklarında görülmekte olan kusma ve bulantı belirtilerin başlıcalarındandır. Bu kusma ve bulantı bir çok sindirim problemlerine sebep olmaktadır

Ateş ve Titreme
Safra Kesesi Hastalığı Belirtisi - Ateş ve Titreme
Sebebi bilinemeyen ateş ve titreme, bir enfeksiyonun olduğuna işaret edebilir. Her hangi bir enfeksiyonunuz varsa kötüleşmeden ve daha tehlikeli hale gelmeden mutlaka doktora görülmeniz, tedavi olmanız gerekmektedir. Safra kesesindeki bu enfeksiyon vücudun diğer bölgelerine yayılırsa hayatınızı riske sokabilir.

Anormal İdrar veya Dışkı
Koyu renkli idrar veya açık renkli dışkılar bir safra kesesi rahatsızlığının belirtilerindendir.

Sarılık
Sarı renkli bir cildin oluşması, safra kesesi taşının veya her hangi bir safra kesesi hastalığının işareti olabilir.

Safra Kesesi Ağrıları Nasıl Giderilir?
Doktorlar genellikle safra kesesi ağrılarını iltihabı giderici, ateş düşürücü veya ağrı kesicilerle tedavi ederler. Bununla birlikte bu ilaçların bazılarının tehlikeli yan etkileri vardır ve bağımlılık riskini arttırabilirler. Günümüzde ağrılara yönelik doğal yaklaşımlar bir alternatif haline gelmiştir. Aşağıda sıraladığımız seçenekler size mutlaka fayda sağlayacaktır.

Egzersiz
Düzenli fiziksel aktivite, kolesterol seviyesini azaltır ve safra taşlarının oluşmasını engeller.

Beslenme Değişikliği
Daha az yağlı besinler tüketmek safra taşı oluşumunu engeller. Yağlı yiyecekleri parçalamak daha zordur ve acıya neden olur.

Isıtmalı Kompres
Safra kesesi ağrısını hafifletmek için ılık su ile bir havlu ıslatın ve etkilenen alana 10-15 dakika boyunca uygulayın. Aynı faydayı sağlamak için bir ısıtma yastığı veya sıcak su şişesi de kullanabilirsiniz. Ağrı gidene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Nane Çayı
Nane, ağrının hafiflemesini sağlayan ve yatıştırıcı bir bileşik mentol içerir. Mide ağrısını hafifletmek, sindirimi arttırmak ve mide bulantısını gidermek içinde kullanılabilir. Bu çayı düzenli olarak içmelisiniz.

Elma Sirkesi
Elma sirkesi, safra kesesi ağrısının giderilmesinde yardımcı olabilecek iltihabı kurutan özellikler içerir. Bu ağrıyı tedavi etmek için iki yemek kaşığı organik elma sirkesini bir fincan ılık suyun içerisine ekleyin, acı azalıncaya kadar bu karışımı yudumlayın. Elma sirkesindeki asit dişlerinize zarar verebilir bu yüzden suyla karıştırıp tüketmelisiniz.

Magnezyum
Safra kesesi içinin temizlenmesi için magnezyum çok yararlı bir bileşendir. Ayrıca safra kesesi spazmlarını ve ağrılarını hafifletebilir. Magnezyum eksikliği safra taşı oluşumunu arttırabilir. Bir çay kaşığı magnezyum tozunu bir çay bardağı suya ekleyip bir kaç saate bir içerseniz safra kesesi ağrılarının azaldığını hissedersiniz.

Zerdeçal
Safra kesesinin içini temizlemek için ve safra yapımı için kullanılır. Her gün zerdeçal çayı içebilirsiniz.

Safra Kesesi Hastalıkları
Safra kesesini etkileyen hastalıkların tümü safra kesesi hastalığı olarak kabul görülmektedir.

Safra Kesesi İltihabı
Safra kesesi iltihabının diğer adı Kolesistit’dir. Kese içerisindeki içeriğin iltihaplanması veya orada bulunan safranın ince bağırsaklara doğru akmaması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durumun uzun süre devam etmesi sonucunda safra kesesinin üst kısmının beslenme düzeni bozulur ve o bölgeden safra kesesi delinir bunun sonucunda safra ince bağırsaklar yerine karın boşluğuna akar ve iltihaplanma olur bu rahatsızlığın en kısa zamanda ameliyatla tedavisi gerekir. Hastalık kısa dönemli veya uzun süreli olabilir.

Safra Taşları
Safra kesesi rahatsızlıklarının başında gelen ve safra kesesinde çapı 1-2 mm, 1-2 santime kadar değişen taşların oluşumudur. Bu taşlar kolesterol ve safrada bulunan maddelerden meydana gelir. Safra taşı olan kişilerin %90’ında her hangi bir belirti görülmemektedir. Bazen bir ağrıya sebep olabilir çoğu safra taşı 2-3 yıldır safra kesesinde bulunabilmektedir. Safra taşları genellikle çok küçüktür pek sık olmasa da çok büyük taşlara rastlanmaktadır. Pinpon topu büyüklüğünde safra taşı görülmüştür genellikle safra taşları, safra kesesinde gelişir ve büyürler daha sonra ince bağırsağa giden kanal içerisine yerleşirler, bir safra taşı bağırsağa kadar gidebilir ve tıkayabilir. Bu duruma pek sık rastlanmaz ancak hayati tehlike söz konusu olur. 65 yaş üstü kişilerde daha yaygın olarak görülmektedir.

Safra Kesesi Kanseri
Çok sık görülmemekle birlikte kanser safra kesesini etkileyebilir. Belirtiler ortaya çıktığında tanı koymak zordur genellikle geç teşhis edilir. Kanserin belirtileri safra kesesi taşlarınkine benzer, sindirim sisteminde gelişebilen kanserler arasında 5. sıklıkta görülmektedir. Safra kesesi kanseri, safra kesesindeki sağlıklı hücreler değiştiğinde (bozulmaya başladığında) ve kontrolsüzce büyümeye başlayarak tümör adı verilen bir kitle oluşturulmasıyla başlar bu kanser türünün görülme sıklığı coğrafi ve etnik farklılıklar göstermektedir. Güney Amerika, bazı Avrupa ülkeleri ve İsrail’de sık görülürken siyah Amerikalılar, İspanya ve Hindistan’da daha az görülmektedir.

Taşsız Safra Kesesi Hastalığı
Safra kesesi taşları her zaman hastalığa sebep olmaz. Taşsız safra kesesi hastalığı aynı zamanda Akalbik olarak da adlandırılır, bu hastalığın belirtileri de aynı safra taşı hastalıklarındaki gibidir.

Ortak Safra Kanalı Enfeksiyonu
Ortak safra kanalı, safra kesesinden ince bağırsağa giden kanaldır. Safra kesesindeki taşlar küçük tüplerden ortak safra kanalında birikir bu taşların ortak kanalda birikmesiyle meydana gelen tıkanma enfeksiyona sebep olur. Enfeksiyon erken teşhis edilirse, tedavisi başarılı olur eğer tedavide gecikilirse enfeksiyon yayılabilir ve ölümcül olabilir.

Delikli Safra Kesesi
Tedaviye başlamak için geç kalınırsa safra kesesindeki taşlar delikli safra kesesine yol açabilir. Bu durum insan sağlığını tehdit eden çok ciddi bir hastalıktır, tespit edilmezse tehlikeli, yaygın karın enfeksiyonu gelişebilir.

Safra Kesesi Polipleri
Polipler; safra kesesi içinde büyüyüp minik bir yumru oluşturan yumuşak et parçalarıdır. Görülme oranı çok azdır %1,5 ile %4,5 seviyesinde safra kesesi polibi tespit edilmiştir. Bu hastalık kadınlarda ve 40 yaş üzerindekilerde daha sık görülür. Safra kesesi polibi olan kişilerde her hangi bir belirti yoktur tesadüfen saptanırlar. Safra kesesi polibi çoğunlukla kanser içermez %60’ını kolesterolün sebep olduğu polipler oluşturur.

Porselen Safra Kesesi
Sağlıklı bir safra kesesi çok kaslı duvarlara sahiptir. Zaman içinde kalsiyum birikintileri safra kesesi duvarlarını sertleştirir bu duruma porselen safra kesesi denir. Bu hastalığın olumsuz yanı safra kesesi kanserini geliştirme riskinin yüksek olmasıdır.

Safra Taşı Hastalığı Kimlerde Görülür?
– 40 yaş üstü insanlarda
– Kadınlarda
– Şeker hastası olanlarda
– Aşırı kilolu kişilerde
– Hamile kadınlarda
– Hormonsal ilaç kullanmakta olanlarda
– Yüksek yağlı yiyeceklerle beslenenlerde

Safra Taşlarını Önleme Yolları
Safra taşlarının oluşumunu önlemek için şunları uygulayabilirsiniz.

1- Yüksek lifli yiyecekler yemek; en çok lif (posa) içeren yiyecekler, meyveler ve sebzeler şunlardır kayısı, elma, portakal, muz, böğürtlen, kiraz, şeftali, greyfurt, ananas, armut, üzüm, buğday kepeği, yulaf kepeği, gevrek ekmek, kepeli çavdar unu, bezelye, soya fasulyesi, patlamış mısır, badem, mercimek, arpa unu

2- Zeytin yağı gibi sağlıklı yağ kaynaklarını tüketmek

3- Kızartılmış gıdalar, kekler ve kurabiyeler gibi yüksek yağlı yiyecekler yemekten kaçınmak

Kolesterol Nedir? Kolesterol Düşürme Yöntemleri Hakkında Bilgi Edinin

Zencefil Neye İyi Gelir? Zencefil Hakkında Her Şey

Bu yazı 378 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak