Protein Diyeti

Protein Diyeti
Paylaş
 

Proteinin vücut için görevi, hücre büyümesin ve gelişmesini sağlamaktadır. Vücudumuz, kendi protein üretemez bunu dışarıdan alması gerekir. Protein kasları güçlendirmekten başka vücut direncini yüksek tutmak ve kansızlığı önlemek gibi vazifeleri de vardır. Proteinler hasar göre kısımları onarmak ve büyümek için vücut tarafından kullanılır, tükettiğimiz besinler karaciğere geldiğinde ayrıştırılır, bu ayrıştırılan besinlerden proteinler, vücut tarafından nerede ihtiyaç varsa o bölgelere gönderilir.

Başımızdaki saç telinden ayaklarımızdaki tırnaklara kadar vücudumuzdaki tüm hücrelerin fonksiyonel ve yapısal bileşeninde protein baş roldedir. Proteinler hayvansal ve bitkisel olmak üzere ikiye ayrılır. Tıp dilinde protein; canlılardaki hücrelerin ana yapısını oluşturan karmaşık yapıya sahip doğal bir maddedir içeriğinde çoğunlukla karbon, oksijen ve kükürt bulunur.

İnsan vücudu 6 çeşit besin türünü dengeli bir şekilde almadan sağlıklı beslenemez. Bu besinler şunlardır; proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler, mineraller ve su. Açlık anında en son proteinler tüketilir, kimyasal olarak sindirilmeye de midede başlanır. Kadınlar günde en az 50 gram, erkekler ise 60 gram proteine ihtiyaç duyarlar daha doğru anlatımı ile vücut ağırlığımızın 1-1,5 katı oranında günlük protein alımı (düzenli egzersiz yapılıyorsa) sağlığımız için faydalı olacaktır.

İngiliz Diyetisyenler Derneği üyesi Dmiple Thakrar’a göre ‘protein kas dokusu yapmak için 9 temel aminoasit sağlayan tek besin grubudur.’ diyor ve şöyle devam ediyor ‘bu aminoasitler olmadan kas dokusunu yapamaz, kas kaybı ve yetersiz beslenme ile sonuçlanırsınız.’

Protein Diyeti Nasıl Yapılır?
Protein diyeti (beslenmesi) ; karbonhidrat içermeyen, yağ oranı düşük, proteinler açısından oldukça zengin olan gıdalarla yapılan beslenme çeşidine denir. Bu gıdaların başlıcaları et, tavuk, süt, yoğurt, balık ve kuru baklagillerdir. Bu beslenme biçiminde amaç, mümkün olan en kısa sürede kolay ve hızlı kilo vermektir. Protein diyeti, çok hızlı bir şekilde hedeflenen istenilen kiloya düşmek için yapılır.



Protein diyetine başlamaya karar verildiğinde bazı gıdaların tüketilmesi yasaktır. Örneğini şekerli besinler, karbonhidratlar, içindeki şeker oranı yüksek olan meyve sebzeler yenmemelidir. Proteinler vücut tarafından sindirimi oldukça zor olan besinlerdir. Sindirilmeleri zaman alır buda vücuda tokluk hissi verir ve yemek yeme ihtiyacı hissedilmez böylece hızlı bir şekilde kilo verilir. Protein diyeti uyguladığımız sürece metabolizmamız olumlu yönde etkilenir diyeti sürdürdükçe metabolizmamız hızlanır, kilo kaybına başlayınca da psikolojik durumumuz düzelir, stresimiz azalır, hayata daha olumlu bakabiliriz.

Dr. Atkins Protein Diyeti

Amerikalı bir kardiyoloji doktoru olan Robert Coleman Atkins (1930-2003) makalelerinde yazdığı diyet listeleri ile çok popüler olmuştur. Atkins’in yazdığı diyet listelerinin en belirgin özelliği düşük karbonhidratlı olmalarıdır. Diyet programlarında lifli sebzelerin, sağlıklı yağların ve proteinin bolca tüketilmesini ve rafine karbonhidratların tüketilmemesini savunur. Atkins diyet listesi uygulandığında ilk hafta 2-3 kilo kaybının olacağı daha sonraki haftalarda ise kilo vermenin 1 kilogram civarında olacağı ön görülmektedir.

1 Haftalık Atkins Diyet Programı
1. Gün
Kahvaltı : Hindistan cevizi yağında iki adet yumurta ve domates

Öğle : zeytinyağlı salata (tavuklu), bir kase yoğurt

Akşam : Haşlanmış sebze (zeytinyağlı), ızgara biftek

2. Gün
Kahvaltı : Pastırmalı omlet, bol yeşillik

Öğle : 150-200 gram ızgara köfte, zeytinyağlı salata

Akşam : Kıymalı kabak, yoğurt

3. Gün
Kahvaltı : Biri dilim beyaz peynir, haşlanmış yumurta, ceviz içi (2 adet)

Öğle : 80 gram ton balıklı salata

Akşam : Haşlama tavuk, zeytinyağlı taze fasulye yemeği

4. Gün
Kahvaltı : 1 avuç fındık, bir kase yoğurt, bir porsiyon çilek (7-8 adet)

Öğle : Kuşkonmaz, ızgara tavuk

Akşam : Bol yeşillikli salata, somon balığı

5. Gün
Kahvaltı : 3 yumurta ile yapılmış omlet, ince bir dilim hindi eti

Öğle : Karidesli zeytinyağlı salata

Akşam : Sebzeli köfte yemeği, yoğurt

6. Gün
Kahvaltı : Sebzeli omlet (tereyağı ile yapılmış)

Öğle : Kıymalı ıspanak yemeği, salata

Akşam : Haşlanmış sebze, ızgara balık

7. Gün
Kahvaltı : Omlet (beyaz peynirli), domates, 3 adet ceviz içi

Öğle : Zeytinyağlı enginar, yoğurt

Akşam : Avokadolu salata, haşlama et

Farklı Protein Diyeti Tarifleri

1. Tarif
Bir haftada 3 kilo verdiyen bir diyettir. Böbrekleri korumak için bol su içilmelidir, bu protein diyeti yağları yakarak yok ettiği için verilen kilolar geri alınmamaktadır. Diyet bir haftalıktır, hafta bitiminde bir hafta ara vermek gerekir öğün araları 5-6 saat olmalı günde en az 2,5-3 litre su tüketilmeli ve şekersiz çay içilmelidir.

Sabah : 2 dilim ve 1 santim genişliğinde yağsız beyaz peynir, orta boy 2 adet söğüş domates, 1 adet salatalık, 1 adet kepek ekmeği, meyve (elma, 3 kayısı, 1 şeftali, 1 armut bu meyvelerden biri seçilmelidir.) not: beyaz peynire alternatif olarak 2 adet haşlanmış yumurta.

Öğle : Tavada yağsız olarak pişirilecek, haşlamada olabilir 200 grama yakın kırmızı et. İçinde yağ, tuz ve sirke olmayan 250 gram salata, ince bir dilim kepek ekmeği, bir armut hacminde meyve (kivi, çilek, karpuz, portakal olabilir) not : kırmızı ete alternatif gıda olarak tavuk (göğüs kısmı) olabilir.

Akşam : 200 gramı geçmeyecek kırmızı et veya tavuk eti (yağsız pişirilmeli veya haşlama, buğulama olabilir), 300 gram yağsız, tuzsuz ekşisi olmayan salata, 1 ince dilim kepek ekmeği, küçük bir porsiyon meyve.

Bu protein diyetinin özelliği bir hafta boyunca hep aynı besinlerin tüketilecek olmasıdır. Öğün aralarında başka hiç bir şey yememek gerekir (bu diyetin doktor kontrolünde yapılması gerekir)

2. Tarif
Kahvaltı
2 ince dilim kepekli ekmek, 1 sosis
Yarım greyfurt, 3 dilim portakal
1 adet haşlanmış yumurta
Yarım bardak az yağlı süt

Öğle
100 gram tavuk (haşlama)
1 tabak salata
1 su bardağı çay veya kahve
1 kase meyve (3 kayısı veya 1 elma)

Ara Öğün
Yarım kase süzme peynir
1 adet şeftali, 2 dilim ananas
40 gram tuzsuz fıstık
Haşlanmış kereviz ile şekersiz 3 çay kaşığı fıstık ezmesi
1 tane elma
(Yukarıda yer alan ara öğün seçeneklerinden yalnızca birini tüketmelisiniz)

Akşam
150 gram kadar yağsız dana eti, tavuk yada balık (ızgara yada buğulama olacak)
1 porsiyon taze fasulye
Havuç yada brokoli

3. Tarif
Kahvaltı
sucuklu yumurta
1 su bardağı sütsüz kahve veya çay

Öğle
Bol yeşillikli ton balığı salatası
25-30 gram tuzsuz badem

Akşam
Yarım porsiyon haşlanmış karnabahar
Brokoli ile beraber ızgara somon
1 bardak su (1 kaşık bal ile karıştırılmış) veya maden suyu

Canan Karatay Protein Diyeti

Halkımızın çoğunluğu tarafından sevilen ve ilgi gören Canan Hoca, 2 Mart 1943 yılında Elazığ’da doymuştur. Kardiyoloji profesörü olan Canan Karatay’ın örnek protein diyeti listesi şöyledir.

Kahvaltı
2 yumurtalı omlet veya melemen
1 adet haşlanmış yumurta
(her sabah biri tanesi tercih edilmelidir)
1 dilim tuzsuz beyaz peynir
8 veya 10 adet üzerine zeytinyağı ve kekik dökülmüş zeytin
Yarım çay bardağı fındık veya ceviz içi

Öğle
Sebze yemeği (zeytinyağlı)
Mevsim salatası
1 su bardağı ayran

Ara Öğün
Şekersiz Türk kahvesi veya bitki çayları

Akşam
Izgara balık, tavuk eti veya kırmızı et
1 kase yoğurt
Mevsim salatası

Karatay’ın protein diyetinin en büyük özelliği hiç ekmek tüketilmemesidir. Akşam yemeğinde yenilecek tavuk, et ve balık kızartılmamalı haşlama veya buğulama tercih edilmelidir. Canan hocanın protein diyetinde patates, pirinç, üzüm, incir, karpuz, kavun, margarin, alkollü içecekler, kola v.b gıdalar bulunmamaktadır.

Proteinin Diğer Faydaları

Proteinin vücudumuz için diğer faydalarını şöyle sıralayabiliriz.

Kemikleri güçlendirmek
Yapılan bir çalışma sonucunda yüksek hayvansal protein tüketimine sahip yaşlı kadınların %70 oranında kalça kemiği kırığı riskinin azaldığı ortaya çıkmıştır.

Yaşlılıktaki Kas Kaybını Önler
Bir çok insan yaşlandıkça kaslarını kaybeder. Proteinler yaşa bağlı kas kaybı olanlarda kas sağlığını korumaya yardımcı olmaktadır.

Yaraları Hızla İyileştirir
Yapılan bir çok çalışma neticesinde yüksek proteinli besinlerin, yatak yaraları da dahil olmak üzere yaralanma veya ameliyat yaralarını iyileştirmede etkin bir rol oynadığını ortaya çıkarmıştır.

 

Protein Diyetinin Zararları

Protein diyetinin bir çok faydasının yanı sıra ciddiye alınması gereken yan etkileri ve zararları vardır. Bunları kısaca şöyle sıralayabiliriz.

1- Uzun süreli protein diyeti böbrekleri yorar ve çeşitli böbrek rahatsızlıklarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Yüksek proteinli yiyecekler böbrek taşı oluşumunu da arttırabilir fakat bu durum daha çok hayvansal proteinin aşırı tüketilmesi sonucu ortaya çıkar.

2- Karaciğer yorgunluğuna sebep olur.

3- Tansiyonun yükselme riski ortaya çıkar.

4- Hoş olmayan ağız ve vücut kokusu olabilir.

5- Kabızlık da protein diyetinin zararları arasında dikkat çeken bir sağlık sorunudur.

6- Vitamin ve mineral eksikliği nedeni ile bağışık sistemi iflas eder ve vücudun direnci kırılır, bir takım sağlık sorunları ortaya çıkabilir.

Diğer Popüler Diyet Programları
1-) Karatay Diyeti
2 -) Yulaf Diyeti
3 -) Dukan Diyeti
4 -) Patates Diyeti ( Şok Diyet )
5 -) 2018 Yılının En Popüler Diyet Programı ( Pembe Sihir Özel )
6 -) 15 Günde 20 Kilo Verdiren Diyet ( Şok Diyet )
7 -) 1 Haftada 5 Kilo Verme Diyeti

Bu yazı 386 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak