Kolesterol Nedir? Kolesterol Düşürme Yöntemleri

Paylaş
 

Kolesterol, vücutta karaciğer tarafından yapılan, ancak bazı gıdalarda da bulunan mumsu bir maddedir. Vücut için bir takım faydaları bulunmaktadır bununla birlikte kandaki çok fazla kolesterol, kalp ve dolaşım hastalıklarına yakalanma riskinizi arttırabilir. Kolesterol yağ bazlı bir maddedir ve su bazlı olan kan ile karışmaz.

Kolesterolün Vücuda Faydaları
1- Hücre duvarlarının yapısına katkıda bulunur
2- Bağırsakta sindirim safra asitleri yapar
3- Vücudun D vitamini üretmesine yardımcı olur
4- Vücudun belirli hormonları üretmesini sağlar

Kolesterol birikmesi, Ateroskleroz adı verilen atar damarları daraltan ve plakların kan akışını kısıtladığı ve oluşturduğu bir süreçtir. Yüksek kolesterol vücutta her hangi bir belirti göstermez, düzenli ve tekrarlanan kan testi ile taranmadıkça yüksek ve kötü kolesterol seviyeleri fark edilmeyecektir bunun sonucunda sessiz bir kalp krizi veya felç riski her zaman bir tehdit olarak kalacaktır. Pek sık rastlanmamakla beraber yüksek yüksek kolesterolü bulanan kişilerde kolesterol göz çevresi ile el ve ayaklarda kabarıklara yol açabilir.

Yağ bezesine benzeyen bu kabarıklıklar kolesterol seviyesi düştükçe azalma eğilimi gösterirler. İnsanların kolesterolün %75’ini kendisi ürettiği bilinmektedir %20’sini ise tüketilen besinlerden almaktadır.

Bugün hemen hemen her 3 Amerikalı’dan birinin yüksek kolesterolü olduğu tahmin edilmektedir. Bilindiği gibi vücudumuzda HDL denilen iyi kolesterol ve LDL denilen kötü kolesterol bulunur, fakat doktorlar özellikle LDL (kötü kolesterol) ile ilgilenirler çünkü kötü kolesterol bir kişinin kalp krizi riskini ikiye katlamaktadır. Öte yandan yüksek yoğunluklu HDL yan iyi kolesterolünüz varsa doktorunuz da sizde gurur duymalısınız çok basit bir kan testi ile vücuttaki kolesterol seviyeleri değerlendirilebilir. En uygun seviyeler şöyle olmalıdır;



* Kötü Kolesterol (LDL) : 100 mg/dL’den az. 190 mg/dL üzerindeki seviyeler tehlikeli kabul edilir.
* İyi Kolesterol (HDL) : 60 mg/dL koruyucu olarak kabul edilmektedir ancak 40 mg/dL’den az kalp hastalığı için bir risk faktörüdür.
* Toplam Kolesterol : 200 mg/dL’den az olmalıdır.

Düşük iyi kolesterol (HDL) sahip olmak kişilerde her hangi bir fiziksel belirti meydana getirmez ancak kalp ana damarlarının ve erken kalp damar hastalıklarının sertleşmesi dahil olmak üzere bir çok sağlık sorununa sebep olabilirler. Davis Üniversitesi Gıda Enstitüsü Sağlık bölümüne göre iyi kolesterol vücudu sadece kalp hastalığına karşı korumakla kalmaz aynı zamanda antioksidan bileşenleri de kötü kolesterolün oksitlenmesini önler. Bu nedenle organlara çok zarar veren ve kan yoluyla bulaşan enfeksiyonların tedavisinde etkilidir.

Kötü ve kolesterol ile en etkili mücadele içeriğinde kötü kolesterol barındıran gıdalardan uzak durmak ve kolesterol düşürücü gıdalar tüketmektir.

Kötü Kolesterolü Tetikleyen Faktörler

Aşağıda yazdığımız bir çok faktörü sıralayabiliriz

  • Anne, baba ve diğer ebeveynlerden miras aldığımız genler (genetik faktörler)
  • Aldığımız besinler
  • Yaşan tarzımız
  • Kilomuz
  • Erkek yada kadın oluşumuz
  • Yaşımız
  • Etnik kökenimiz
  • Daha önce geçirdiğimiz rahatsızlıklar
  • Sigara kullanımı
  • Alkol bağımlığı olup olmadığımız
  • Yüksek tansiyonumuzun olup olmadığı

Bütün bu saydığımız faktörler yüksek ve kötü kolesterol sahibi olmamıza sebep olabilir.

Eğer doktorlar tarafından yüksek kolesterol tanısı konulduysa bunu azaltmak için neler yapabileceğini bilmeniz gerekir. Genetik olarak ve yaşımızdan dolayı sahip olduğumuz kolesterol seviyesini düşüremeyiz fakat aldığımız gıdalar ve yaşam tarzımızı yeni baştan düzene sokarak, yüksek ve kötü kolesterolü düşürmek pekala mümkündür. Aşağıda belirttiğimiz yapılacaklar listesi size çok faydalı olacaktır.

  • Daha sağlıklı bir beslenme programı uygulamak
  • Kolesterolü aktif olarak düşüren gıdalar tüketmeye yönelmek
  • Fiziksel olarak daha aktif olmak, spor ve egzersize başlamak
  • Sigarayı derhal bırakmak
  • Alkol tüketimini en alt seviyeye indirmek
  • Kilo vermek, özellikle bel çevresini inceltmek
Bir gecede bütün bu değişiklikleri yapmak hiç birimiz için tabi ki mümkün değildir fakat ilk önce yapabileceğimiz 2-3 şeyi denemeliyiz bu denemelerimizi yavaş yavaş arttırıp yeni alışkanlıklara sahip olduğumuzda daha fazla değişiklik yapma yoluna gidilir. Küçük değişiklikler zamanla sağlığımız için büyük bir fark yaratacaktır bundan emin olabiliriz.

Kötü Kolesterolü Yükselten Gıdalar

Kötü Kolesterolü Tetikleyen Faktörler
Kötü kolesterolü yükselten başlıca besinler şunlardır. Sağlıklı bir yaşam için bunlardan uzak durmak gerekir.
Trans ve Doymuş Yağlar
Trans yağların ve doymuş yağların kalp hastalıklarına sebep olduğu bütün dünyaca bilinen bir gerçektir. Trans yağlar, katılaşmasına yardımcı olmak için sıvı yağa hidrojen ekleyerek oluşturulur. Bir takım gıda üreticileri de paketlenmiş ve fırınlanmış ürünlerin raf ömrünü uzattığı için bu yağları kullanmaktadırlar.

Hayvansal ürünlerden elde edilen doymuş yağlarda fazla tüketildiğinde kalp sağlığını bozmakta ve kötü kolesterolü yükseltmektedir. Haftada yenecek 4 yumurtanın (beyazı tercih edilmelidir), haftada bir kez yenecek bir parça kırmızı et, karides, ıstakoz, yüksek yağlı peynirler, tereyağı ve sakatatın her hangi bir zararı dokunmaz. Etleri pişirirken üzerinde görülen yağların ayrılmasına da özen gösterilmelidir.

Rafine Edilmiş Şeker ve Un
Kepekli tahıllar içerisinde lifleri taşıdığı için her zaman tercih etmemiz gereken besinlerdir fakat rafine edilmiş un, beyaz şeker ve beyaz pirinç tüketmek kötü kolesterolümüzün yükselmesine sebep olmaktadırlar. Bunların yerine tam buğday unu, kahverengi pirinçleri deneyebilirsiniz.

Balık ve Tavuk Derisi
Balık, tavuk gibi besinleri tüketirken derisini tüketmemeye özen gösterin.

Kızartmalardan Uzak Durun
Yemekleri kızartmak yerine haşlayın veya buharda pişirin bu uygulama kolesterolün azalmasına yardımcı olacaktır.

Kötü Kolesterolü Düşürmek İçin Kullanılan İlaçlar

STATİNLER kolesterol düşürücü ilaçların önde gelen grubudur. ABD’de reçete edilen statinler şunları içermektedir;

1- Atorvastatin (Lipitor)
2- Fluvastatin (Lescol)
3- Lovastatin (Mevacor, Altoprev)
4- Pravastatin (Pravaschol)
5- Rosuvastatin Kalsiyum (Crestor)
6- Simvastatin (Zocor)

Kolesterolü Düşüren Doğal Yöntemler

Kolesterolü Düşüren Doğal Yöntemler
Çeşitli yiyecekler farklı şekillerde kolesterolü düşürür, bazıları kolesterolü ve risk faktörlerini sindirim sistemine bağlayan ve bunları dolaşımdan önce vücuttan dışarı çeken lif verir. Bazı yiyecekler ise vücudu doğrudan kötü kolesterolü düşüren çoklu doymamış yağlar verir. Bir takım yiyeceklerin içeriğinde ise vücudun bağırsaklarda kolesterol emmesini engelleyen bitkisel enzimleri bulunur. Bitkisel enzimlerin (sterollerin ve stanollerin) hiç bir ilaç tedavisi olmadan tek başına kötü kolesterolü %14 seviyesinde azalttığı tespit edilmiştir.

Yulaf
Kolesterolü düşürmenin kolay bir yoldur. Beslenme diyetinize ekleyeceğiniz bir kase yulaf günde size 1,5-2,5 gram lif verir. Yüksek kolesterolü önlemek için vücudun 25-35 gram life ihtiyacı vardır.

Yulaf Ezmesi Diyet Programını İnceleyin

Arpa ve Diğer Tam Tahıllar
Yulaf ve yulaf kepeği, arpa ve diğer bütün tahıllar kalp hastalıkları riskini, özellikle de dağıttıkları çözünür lifler aracılığı ile azaltmaya yardımcı olurlar.

Fasulye
Fasulye özellikle çözünür lif (mide ve bağırsaklarda su ve midedeki diğer sıvılar tarafından kolayca eritilen ve jel haline gelen) açısından oldukça zengindir. Bu gıdalar arasında barbunya fasulyesi, mercimek, nohut bulunmaktadır. Bu gıdaların sindirimi yavaş olduğu için zaman alır ve tüketildikten sonra uzun süre tokluk hissi meydana gelir. Kilo vermek isteyenler için bu çok yararlı bir durumdur.

Patlıcan ve Bamya
İkisi de düşük kalorili olan bu sebzeler aynı zamanda çözünür lif deposudur.

Çerezler
Badem, fındık, fıstık, keten tohumu, cevizin kalp sağlığı için çok faydalı olduğu bilinmektedir. Bir günde 25-30 gram bu çerezlerden tüketmek kötü kolesterolü %5 seviyesinde düşürmektedir.

Cevizin Tüm faydaları İçin Tıklayın

Bitkisel Yağlar
Zeytinyağı, mısır özü yağı, kanola, ayçiçeği, aspir yağı (omega-3 ve omega-6 bakımından oldukça zengin olan aspir yağının içeriğinde ayrıca kalsiyum, fosfor, demir, lif ve B1, B2, B3, B12, C ve E vitaminleri de bol miktarda bulunur. İçeriğindeki linolik asitte aspir yağının zayıflatıcı etki göstermesinin nedenidir.) yemek pişirirken veya sofraya konulduğunda kötü kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur.

Soya
Soya fasulyesi, soya peyniri, sütü gibi yiyecekler kötü kolesterolü düşürmek için güçlü gıdalardır 2,5 bardak soya sütü veya 200 gr kadar soya peyniri kötü kolesterolü %6 ile %7 oranında düşürmektedir.

Sebze ve Meyve
Meyveler ve sebzelerin içerisinde bol miktarda kolesterolü düşüren maddelerden oluşan lifler ve kolesterolü bloke eden moleküller bulunur. Ispanak, pazı gibi geniş yapraklı yeşil sebzeleri, her çeşit kabağı, havuç, domates, çilek, erik, yaban mersini, elma, üzüm, narenciye gibi sebze ve meyveleri sofralarımızdan eksik etmememiz gerekir. Bu meyveler kötü kolesterolü azaltan bir çözünür lif türü olan Pektin açısından da zengindir.

Yağlı Balık
Haftada iki yada üç kez yağlı balık tüketmek kötü kolesterolü azaltır. İçerisinde bol miktarda omega-3 bulunan yağlı balıklar (sardalya, somon) kalp ritmlerini kontrol altında tutarak kalbi korurlar.

Tavuk ve Hindi Eti Tüketin
Sığır ve koyun eti yerine, tavuk ve hindi eti tüketmek yüksek ve kötü kolesterolü önlemede yardımcı olur.

Sol Kol Uyuşma Nedenleri ve Tedavi Yöntemleri

Bu yazı 229 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak