Kinoa Nedir? Faydaları ve Özellikleri

Kinoa Nedir Faydaları ve Özellikleri
Paylaş
 

Kinoa, son yıllarda dünyanın en popüler sağlıklı gıdalarından biri olmuştur, bunun nedeni ise “besin değerinin oldukça yüksek olmasıdır”. Kinoa glutensiz, protein bakımından yüksek ve 9 temel amino asidin tamamını içeren bir kaç bitki besininden birisidir. Ayrıca lif, magnezyum, B vitaminleri, demir, potasyum, kalsiyum, fosfor, E vitamini ve çeşitli faydalı antioksidanlar bakımından da oldukça zengindir. Beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere Kinoa’nın 3 ana tipi vardır. Kinoa doğal gıda ürünleri satan mağazalarda ve restoranlarda kolayca bulunabilmektedir.

Kinoa bitkisi, boyu 1-2 metreye kadar uzayan uzun ömürlü bir bitkidir. Tahıl olarak kabul edilmesine rağmen Kinoa aslında aynı adlı bitkinin yemişlerinden elde edilmektedir. Kinoa; İnka İmparatorluğu için önemli bir ürün oldu ve “tüm tahılların annesi” olarak adlandırıldı. Kinoa bitkisinin pişirilmesi pirinç ve arpaya benzer ayrıca pişirme süresi, pirinç pilavına göre oldukça kısadır (9-12 dakika) Kinoa’yı pişirmeden önce çekirdeği saran ve acı bir tadı olan kabukların iyice temizlenmesi gerekir, su altında tutarak bu işlem yapılabilir.

Güney Amerika ülkelerinden Bolivya ve Peru’da And dağlarının çorak yamaçlarında doğal olarak yetişen Kinoa yapılan araştırmalara göre bu bölgede M.Ö 3-5 bin yılından beri yerliler tarafından yetiştirilmektedir.

NASA’lı bilim adamları, bu bitkiyi çoğunlukla yüksek besin içeriğine, kullanım kolaylığına ve büyümesinin basitliğine bağlı olarak, uzayda yetiştirilebilecek uygun bir ürün olarak incelemektedir. Birleşmiş Milletler, yüksek besin değeri ve dünya çapında gıda güvenliğine katkıda bulunma potansiyeli nedeniyle 2013 yılını “Uluslararası Kinoa yılı” ilan etmiştir.

Kinoa İçeriğindeki Besin Değerleri

Yaklaşık 100 gram pişmiş Kinoa içerisinde;

İçeriği Miktarı
Kalori 120
Karbonhidrat 7 Gram
Besin Lifi 11 Gram
Protein 4.4 Gram
Yağ 2 Gram
A Vitamini 5.0 IU
E Vitamini 0.6 MG
Tiamin 0,1 MG
Riboflavin 0,1 MG
Niasin 0,4 MG
Manganez 0,6 MG
Kolesterol 0
B6 Vitamini 0,1 MG
Folat 42,0 MCG
Kalsiyum 17,0 MG
Demir 1,5 MG
Magnezyum 64,0 MG
Potasyum 172 MG
Sodyum 7.0 MG
Çinko 1,1 MG
Bakır 0,2 MG
Selenyum 2.8 MCG

Kinoa Faydaları

Doğal olarak Glutensiz, lezzetli, çok yönlü ve inanılmaz derecede kolay hazırlanması ile gezegenimizin ev faydalı ürünlerinden biri olan Kinoa’nın sayısız faydalarından bazıları şunlardır



Kilo Kontrolü
Kinoa bir çok diyet listesinde ilk sıralarda yer almaktadır. Bunun başlıca nedeni bu tohumun protein bakımından çok zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesidir. Kinoa içeriğindeki protein bizi uzun süre tok tutar. Besin lifi ise kan şekerimizi kontrol altında tutarak yemek öğünlerimiz arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Lifli besinler kilo vermemize de yardımcı olur çünkü diğer besinlere göre daha az kalori içerse de daha uzun süre tok hissetmemizi sağlar.

Demir
100 gram pişmiş Kinoa içerisinde 1,5 MG demir bulunmaktadır. Bu yüksek demir oranı hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli bir rol oynar, demir minerali aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde çok faydalıdır. Vücut sıcaklığının korunması ve vücudun enerji üretimi demirin metabolizmada kullanıldığı diğer alanlar arasında yer almaktadır.

Kolesterol
Yurdumuzda ve yurt dışında yapılan bir çok bilimsel araştırmalar sonucunda düzenli olarak Kinoa tüketmenin Total kolesterolü düşürürken HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır ayrıca Kinoa’da bulunan bazı bileşenler damarlarımızı iltihaplı hastalıklara karşı korumaktadır.

Protein
Kinoa; çoğu bitkisel gıdaya kıyasla protein bakımından oldukça zengindir. Ayrıca vücudumuzun ihtiyacı olan tüm temel amino asitleri içerir ve buda vejetaryenler ve veganlar için mükemmel bir protein kaynağı demektir.

Kan Şekeri
Yapılan bir çok bilimsel araştırma Kinoa bitkisinin kan şekerini düzenlediğini ortaya koymuştur. Kinoa’nın GLİSEMİK İNDEKS’i (yiyeceklerin kan şekeri seviyenizi ne kadar yükselttiğinin bir ölçütüdür) yaklaşık olarak kabul edilen 53’tür.

Lif Miktarı
Kinoa; Diğer tahıllara kıyasla neredeyse 2 katı lif içerir. Lif kabızlığı önlemek için gereklidir aynı zamanda kalp hastalıklarını, diyabeti ve yüksek kan basıncını önlemekte etkilidir.

Antioksidan
Kinoa tohumu, bir çok antioksidan içerir, antioksidanlar yaşlanmayla savaşan ve bir çok hastalığı önleyen maddelerdir. Özellikle manganez açısından oldukça zengindir, 100 gram pişmiş Kinoa içerisinde 0,6 MG manganez bulunmaktadır.

Mineraller
Bu mükemmel tohum, genel olarak eksikliğini çektiğimiz mineraller açısından da oldukça zengindir. Çoğumuz yeterince magnezyum, potasyum ve çinko almıyoruz Kinoa tüm bu mineraller açısından da zengin bir besindir özellikle magnezyum deposu olarak bilinir. 185 gram Kinoa tohumu tüketimi ile günlük magnezyum ihtiyacının %30’unu karşılarız. Magnezyum damarları rahatlatarak migreni önler ayrıca şeker hastalığı ihtimalini azaltır, sinirler arasındaki iletişimi güçlendirir. Vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur, sağlıklı kemik ve diş gelişimi için gereklidir.

Riboflavin (B2) İçerir
Kinoa, yüksek miktarda B2 vitamini içerir, bu vitamin metabolizmayı düzenler ve hücrelerde enerji üretimine yardımcı olur.

Bu yazı 347 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak