Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları

Kabak Çekirdeğinin Faydaları ve Zararları
Paylaş
 

Kabak çekirdeği, küçücük boyutlarına rağmen içinde insan sağlığına faydalı bir çok vitamin ve mineral barındıran çok lezzetli, bal kabağı tohumlarıdır. Kabak çekirdeği oval biçimindedir, iç kısımları açık yeşil dışındaki kabuklarının rengi ise beyazdır. Atıştırmalık, çerez olarak ülkemizde kullanımı oldukça yaygındır kabağın, özellikle bal kabağının ana vatanının Orta Amerika ve Meksika olduğu kabul görmektedir. Rusya ve bazı Avrupa ülkelerinde de bolca kabak ekimi yapılmaktadır. Kabak çekirdeğini ağzı kapalı bir kap içerisinde ve oda sıcaklığında saklarsanız bozulmasının önüne geçersiniz. Günde 60-70 gram kabak çekirdeği tüketmek, sağlığınız için sayısız faydalar sağlar. Kabak çekirdeği bir lif deposudur diyebiliriz çay bardağının 1/5’i kadar kabak çekirdeği 4 gram lif içermektedir yine 1/5 çay bardağı miktarındaki çekirdek 3 gram protein sağlar. Kabak çekirdeği içeriğinde bulunan vitaminler ve minerallerin besin değeri şöyledir;

Kabak Çekirdeğinin İçeriği(100gr)

Kabak Çekirdeğinin İçeriği

Adı Miktarı
Protein 24,4 gram
Yağ 45.6 gram
Kolesterol 0 mg
Karbonhidrat 14.3 gram
Lif 8.8 gram
Potasyum 814 mg
Kalsiyum 41 mg
Demir 12,5 mg
A Vitamini 38 IU
Kalori 560 Kcal
C Vitamini 0,2 mg
Manganez DV %151
Magnezyum DV %134
Fosfor DV %117
Bakır DV %169
Çinko DV %50

Kabak Çekirdeğinin Faydaları

Aşağıda sizlere kabak çekirdeğinin sayısız faydalarından bazılarını aktarıyoruz.

Kolesterolü Düşürür
Kabak çekirdeği yüksek kalorili proteinleri ve yağları içeriğinde barındırır. İyi kolesterolü arttıran (HDL) tekli doymamış yağ asitleri bakımından oldukça zengindir. Ayrıca bu yağ asitleri kötü kolesterolü (LDL) düşürmektedir. Bu faydası sayesinde felçlerin önlenmesine ve kötü kolesterol yüzünden kalp damarlarının sertleşmesi ve tıkanması önlenir.

Kan Şekerini Düzenler
Kabak çekirdeği, şeker hastalığı tedavisinde etkili bir rol oynar. Şeker hastalarının en büyük sıkıntısı olan böbreklerin fonksiyonunu düzenler. Hastalarda insülin ayarlamasını sağlar.

Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Bu çekirdek, protein ve lif bakımından çok zengin olduğu için açlık hissini bastırır. Bizi daha uzun süre tok tutar buda kilo vermemize yardımcı olmaktadır.



Prostat Sağlığını Korur
Kabak çekirdeği ve yağının, prostat büyümesini önlediği, prostat sağlığı üzerinde çok olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Kabak çekirdeği yağı prostat bezini genişletmek için prostatı kontrol eder. Bütün erkeklerin 45 yaş üzerine geldiklerinde günlük besinleri içerisine kabak çekirdeğini eklemeleri gereklidir. Bu yağ prostat bezinin genleşmesini geciktirir, kabak çekirdeği yağı erkeklerin korkulu rüyası olan prostat problemlerini tedavi etmede güvenle kullanılmaktadır. Prostat büyümesi olan 50 hastaya 3 ay boyunca her gün 100 gram çekirdek verilmiş idrar çıkışında zorluk ve idrarda çatallanmada düzelmeler görülmüştür.

Kemikleri Güçlendirir
Kemikleri Güçlendirir
Bildiğiniz gibi çinko ve kalsiyum kemikleri kuvvetlendirir. Çinko vücuttaki kemiklerin yoğunluğunu arttırır 100 gram kabak çekirdeğinde  (DV %50) çinko bulunmaktadır. Ayrıca 100 gram çekirdekte (41 mg) kalsiyum bulunmaktadır. Daha güçlü olmak istiyorsanız günlük yiyecek listesine kabak çekirdeğini mutlaka eklemelisiniz.

Eklem İhtihaplarına (Artrit) İyi Gelir
Kabak çekirdeği; vücut tarafından üretilen ve eklemlerde iltihaplanmaya yol açan (artrit) rahatsızlığının tedavisinde çok faydalıdır. Çekirdek iltihapla savaşır, içeriğinde iltihabi reaksiyonu önleyen vitamin ve mineraller bolca bulunur. Bu özelliği sayesinde eklemlerdeki sertlik, şişme ve ağrıyı azaltır.

Bağırsaklara Yararlıdır
Bağırsak rahatsızlıklarının tedavisi için kabak çekirdeği bolca tüketilmelidir. Gastrit hastalığı kabak çekirdeği yenilerek tedavi edilebilir. Amerikan yerlilerinin, bağırsaklarda oluşan tenya ve yuvarlak kurt gibi parazitlerden kurtulmak için kabak çekirdeklerini bolca yedikleri bilinmektedir. Uzmanlar bağırsak sağlığı için özellikle tuzsuz kabak çekirdeğini önermektedir.

Yaşlanmayı Geciktirir
Kabak çekirdeği bir çok vitamin bakımından oldukça zengindir. Bu vitaminlerden birisi de E vitaminidir, geç yaşlanmamız ve gençler gibi bir yaşlılık geçirmek istiyorsak tükettiğimiz besinler arasında kabak çekirdeği mutlaka ilk sıralarda yer almalıdır.

Cinsel Gücü Arttırır
Kabak çekirdeği sadece prostat rahatsızlıklarının tedavisinde değil, aynı zamanda erkeklerin seks hormonu olan testosteronunda sağlıklı bir şekilde salgılanmasını sağlar. Çekirdekteki yoğun fosfor, cinsel uyarılmayı teşvik ederken kasın kasılıp gevşemesi için enerji sağlar.

Uykuyu Düzenler
İyi bir gece uykusu uyuyabilmeniz için kabak çekirdeğine başvurabilirsiniz. Çekirdek içindeki magnezyum ve triptofon uykuyu getiren ve sinirleri yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Kısacası kabak çekirdeği doğal bir uyku hapı özelliğini taşımaktadır. Prof. Dr. Osman Müftüoğlu’nun tavsiyesi şöyledir “eğer akşam çerez yemek istiyorsanız, uyku problemi yaşıyorsanız ve biraz da cinsel performansım artsın diyorsanız 35-40 gram kabak çekirdeği size yardımcı olur.”

Erkeklerde Saç Uzamasını Sağlar
Yapılan bir çok çalışma göstermiştir ki, kabak çekirdeği yağının erkeklerde saç büyümesine çok faydası vardır. Böbrek üstü bezinin salgısının (androjen) seviyesinin az olması erkeklerde saç dökülmesine sebep olmaktadır. Kabak çekirdeği yağı bu salgıyı arttırarak saçların büyümesini sağlar.

Kanseri Önler
Bu çekirdeğin bilinen önemli faydalarından birisi de prostat, mide, akciğer, kolon ve göğüs kanseri gibi bir çok kanser hastalığının tedavisinde başarı ile kullanılmasıdır. Antioksidan özelliği nedeni ile kabak çekirdeği kadınlarda menopoz dönemine geçişin ilk yılında ortaya çıkan rahatsızlıklarını ve meme kanseri riskini azaltır. Ayrıca serbest radikaller sebebi ile ortaya çıkacak çeşitli hastalıklardan korur.

Böbrek Taşı Oluşumunu Önler
Kabak çekirdeği; antioksidan ve vücuttan idrar çıkışını çoğaltan özellikleri sayesinde karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının hızını ve işlenmesini arttırırlar. Ürik asit ve çeşitli diğer toksinler bu nedenle vücuttan uzaklaştırılır böylece tehlikeli böbrek taşları veya GUT birikemezler. Kabak çekirdeği böbreklerin sağlığını arttırır ve vücudu bütünüyle toksinlerden temizlemeye yardımcı olur.

Kan Basıncını Azaltır
İçinde bulunan bol miktardaki bakır, vücuttaki alyuvar sayısını arttırır ve damarlar boyunca kanın oksijen yüklü olarak geçişini düzenler. Kabak çekirdeği tüketirseniz kan basıncınızı yönetmenin daha kolay olmasını sağlarsınız. Çekirdeğin içindeki bol miktardaki çinko, hipertansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Vücuttaki çinko eksikliği, damarların elastikiyetini kaybetmeye sebep olur buda damarlardan kan geçişini olumsuz yönde etkiler.

Protein Kaynağıdır
Çekirdek çok zengin bir protein içermektedir. 50 gram kabak çekirdeğinde yaklaşık 12,2 gram protein vardır kısaca şöyle diyebiliriz kabak çekirdeği hacminin %30’u proteindir. Bir günlük protein ihtiyacımızın %50’sinden fazlası olan bir tek fincan kabak çekirdeğinde 39 gram protein vardır.

Ruh Halini İyileştirir
Kabak çekirdeği adet dönemi hemen sonrası başlayan stresten kaynaklanan duygu durumu rahatsızlıklarını iyileştirmek için çok faydalıdır. Ayrıca baş ağrısı ve acıyı azaltmaya yardımcı olur eğer kendinizi depresyonda hissediyorsanız bu çekirdeği tüketmek size çok fayda sağlayacaktır.

Hastalıkları Önler
Kabak çekirdeğini düzenli olarak tüketiyorsanız genel sağlığınız kesinlikle düzelme gösterecektir. Bu çekirdek genel anlamda her türlü rahatsızlığın önlenmesinde ve tedavisinde çok etkilidir. Lif açısından oldukça zengin olan kabak çekirdeği (100 gramında 8,8 gram) kolon kanserine neden olan toksinleri yok etmeye yardımcı olur. İçeriğindeki beta-karoten ve C vitamini de iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Ağrıları ve şişlikleri gidermede çok yararı vardır el eklemleri, el bileği ve ayak eklemleri, dirseklerde oluşan ve hasara yol açan iltihabi bir eklem hastalığı olan ‘romatoid Artrit’ hastalığının tedavisine içindeki bakır sayesinde yardımcı olur.

Kabak Çekirdeğinin Zararları

Kabak çekirdeğini her zaman kararında tüketmek gerekir. Sürekli ve aşırı tüketim fayda yerine vücudumuza zarar verebilir.

  • Çok fazla yenilen kabak çekirdeği kabızlığa yol açar.
  • Gaz problemlerinin bir sebebi de aşırı tüketilen kabak çekirdeği olabilir.
  • Yine gereğinden fazla tüketilen kabak çekirdeği bazı kişilerde ishale yol açmaktadır.
  • Bütün tükettiğimiz yiyeceklerde olduğu gibi kabak çekirdeğinin tazesini yemeliyiz. Bayatlamış, küflenmiş, kabukları yumuşamış çekirdekler vücudumuza zarar verir.
Bu yazı 618 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak