Hamilelikte Cinsel İlişki

Hamilelikte Cinsel İlişki
Paylaş
 

Kadınlar hamile kalmak istiyorsa cinsel ilişkiye girerler bu herkes tarafından bilinen bir gerçektir ve burada her hangi bir sürpriz yoktur peki ya hamileyken cinsel ilişki hakkında yanıtlar? Her zaman açık ve net değildir. Bizde sizler için bu yazımızda hamilelikte cinsel ilişki hakkında merak edilenleri, bebeğe ve anneye zararı olup olmadığı ayrıca dini açıdan durumunu değerlendirdik, işte hamilelikte cinsel ilişki hakkında bilmemiz gerekenler.

Hamilelik sırasında cinsel ilişkide bulunmak sağlıklı mıdır?
Eğer eğer hamileliğiniz normal gidiyorsa istediğiniz kadar cinsel ilişkide bulunabilirsiniz. Gebeliğiniz ilerledikçe kilo alma, sırt ağrısı gibi sorunlar cinsel istekliliğinizi azaltabilir. Aynı zamanda gebeliğin ilk dönemlerinde yorgunluk, bulantı, hormansal dalgalanmalar ve meme hassasiyeti cinsel arzularınızı azaltabilir.

Hamilelik sırasında ilişkiye girmek düşüklüğe neden olur mu?
Bir çok çift hamilelik sırasında cinsel ilişkinin bir düşüklüğe neden olacağından büyük endişe duyarlar fakat kesinlikle dikkat edildiği sürece bir sorun olmaz. Fetüs (gebeliğin 3. ayından itibaren anne rahmindeki canlıya verilen isim) normal gelişmediği için düşükler meydana gelir. Cinsel ilişkinin bunda bir rolü yoktur.

Hamilelik sırasında cinsel ilişki bebeğe zarar verir mi?
Cinsel ilişki bebeğinizin sağlığını etkilemez, çoğu kadın-doğum uzmanları bu konuda aynı fikirdedir. Ana rahminde gelişmekte olan bebeğiniz amniasyon sıvısı (anne karnındaki bebek, tüm hamilelik süresince etrafı zar ile çevrili amniyon kesesi içerisinde gelişimini sürdürür. Amniyon kesesi içerisinde amniyon sıvısı adı verilen bir sıvı bulunur, bu sıvı hamilelik ve bebeğin gelişimi açısından son derece önemlidir.) ve aynı zamanda Uterus’un (rahim kadın üreme sisteminin bir parçasıdır. Uterus gebelik sırasında bebeğin gelişimini koruyan armut şeklinde kaslı bir torbadır. Güçlü kasları tarafından korunmaktadır.)

Hamilelikte cinsel ilişki ne zaman bırakılmalı?
Doktorlar aksini söylemediği sürece hamilelik döneminin her aşamasında cinsel ilişkiye girilebilir. Yalnız 36. ve 37. haftalardan sonra karın oldukça büyümüştür, hamileliğin sonu gelmek üzeredir ve doğum yaklaşmaktadır.



Bu nedenle kendinizi iyi hissetmeyebilirsiniz, fiziksel olarak kendinizde yeterli enerji ve hareket kabiliyetini bulamayabilirsiniz. Kısacası hamileliğin son haftalarına girildiğinde cinsel ilişki zorlayıcı ve acı verici olabilir. İşte bu haftalarda cinsel ilişkiye sınırlama getirebilirsiniz.

Hamilelik döneminde cinsel ilişki ne zaman zararlıdır?

    Daha önce erken doğum yada düşük yapıldıysa ilişkiden kaçınmak gerekir.
    Rahim ağzının zamanından önce açılması (gebelik boyunca kapalı olan rahim ağzının bebeğin doğabilmesi için kasılmaların yardımı ile tam açılmasına ’10 santim kadar’ geçen süredir. Bu evre doğumun en uzun aşamasıdır. Yaklaşık 8-10 saat sürer) meydana gelirse ilişki asla düşünülmemelidir.
    Vajinal kanama (cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanama yaşayan kadınlar nedenini öğrenmek için vakit kaybetmeden doktara başvurmalıdır. Kanamanın bir çok nedeni olabilir, bu sorun ancak doktorun kontrolleri ile çözülür.
    Erken doğum yapma riski (normal seyreden gebelikte cinsel ilişkinin erken doğuma yol açmadığı doktorlar tarafından kabul gören bir görüştür. Ancak erken doğum nedeniyle tedavi gören veya erken doğum yapma açısından yüksek risk faktörü olan anne adaylarının cinsel ilişki konusunda çok ama çok dikkatli olması gerekir).
    Çoğul gebelik (gebeliğin çoğul olup olmadığı 6. haftadan sonra öğrenilmektedir. Çoğul ‘ikiz’ gebeliklerde erken doğum ve düşük riski tekil gebeliklere göre daha fazla olması sebebiyle ilk 12 hafta boyunca cinsel ilişki doktorlar tarafından tavsiye edilmemektedir.
    Amniyotik sıvı sızıntısı (hamilelik sırasında bebek anne karnında sıvı dolu bir torba ‘amniyon kesesi’ içinde güvenle korunmaktadır fakat bazen bir çok sebebe bağlı olarak sıvı olan bu torbadan sızıntılar olabilir. Derhal doktora gidilmesi gereken bir durumdur.)

Hamilelikte cinsel ilişki günah mı?
Din hocalarından Nurettin YILDIZ bu konuda şöyle diyor; Cinsel ilişki sadece hayız (regl, kadınların hastalık ve doğum halleri dışında ve belli yaşlar arasında rahimden gelen bir kandır. Buna adet hali, ay hali, ay başı, muayyen hali gibi adlarda verilir) ve nifas (lohusalık hali) günlerinde yasaktır. Bunun dışındaki durumlar tıbbidir. Doktorlar izin verdiği sürece cinsel ilişkiye girilmesinde her hangi bir sakınca yoktur.

Hamilelikte cinsel ilişki konusunda Diyanet İşleri Başkanlığının 07 Ağustos 2009 tarihinde sorulan ‘Hamilelikte Cinsel İlişki Caiz Midir, Bunu Yasaklayan Her Hangi Bir Şey Var Mı?’ sorusuna verilen cevap aynen şöyledir;
Hamilelikte cinsel ilişkiyi yasaklayan her hangi bir hüküm bulunmamaktadır. Cinsel ilişkinin kesin olarak yasak olduğu durumlar kadınların adet dönemleri, Ramazan ayında oruçlu olunan zamanlar ve yine Ramazan ayında mescitlerde itikafta (Ramazan ayının son 10 gününde bir camide kapanıp ibadet etmeye verilen isimdir) bulunulan durumlar ile haç ve umre için ihramda bulunulan durumlardır.

Hamilelik döneminde ise doktorların söyleyecekleri şeyler önem kazanmaktadır. Bu dönemin son zamanlarına kadar cinsel ilişkinin kadına ve karnındaki çocuğa her hangi bir zarar vermediği bilinmektedir. Bu durumda her hangi bir sakınca olmaz, fakat hamileliğin son dönemlerinde -ki bunu doktorlardan öğrenmelisiniz- anne veya çocuk için zarar söz konusu olursa o zaman bundan kaçınmak (cinsel ilişkiden) dinen de gerekli olur çünkü dinimizde ‘ne zarar vermek vardır, nede zarara uğramak’.

Bu yazı 402 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak