Dış Gebelik Nedir? Dış Gebelik Belirtileri

Dış Gebelik Nedir Dış Gebelik Belirtileri
Paylaş
 

Dış gebelik (ektopik) döllenmiş yumurtanın rahim içerisine başka bir yerde tutunur oluşudur. Hemen hemen bütün dış gebelikler Fallop tüpünde (sağ ve sol yumurtalıkla komşu olarak başlayan ve döl yatağının  -rahim- her iki yanında, üst yan köşelerde sonlanan borucuklardır. Ortalama 12-18 santim uzunlukta olup çapı döl yatağı ile birleştiği yerde 3 mm, yumurtalıklara komşu olan bölümde ise 7-8 mm kadardır) meydana gelir. Bu nedenle TUBAL gebelik (döllenmiş yumurta, her hangi iç ve dış sebeplerden dolayı tüplerden rahim boşluğuna kadar olan yolu tamamlayamaz. Bu durum en fazla fallop tüplerinde görüldüğü için dış gebelik denildiğinde tubal gebelik anlaşılır) olarak da tanımlanır. Böyle bir dış gebelikte döllenmiş yumurta düzgün gelişemez ve mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Yapılan bir çok bilimsel araştırma göstermiştir ki 50 gebeliğin birinde dış gebelik olur.

Dış gebeliğin büyük çoğunluğu fallop tüplerinde meydana gelse de bazen yumurtalık, karın boşluğu ve serviksde (rahim boyunun diğer adıdır. Rahimin vajinaya açıldığı yerdir) oluşabilir. Dış gebeliği bir başka şekilde şöylece tanımlayabiliriz. Gebeliğin gelişmesi için “rahim astarı” dışında ortaya çıkan erken bir gebeliktir. Dış gebelik, normal olarak ilerleyişini sürdüremez ve embriyonun veya fetüsün ölümü ile sonuçlanır. Bazı durumlarda dış gebelik (tubal gebelik) ile mol gebelik (üzüm gebeliği) birbirine karıştırılmaktadır. Mol gebelikte döllenme işlemi olurken genetik bir yanlışlık sonucu rahim içinde normalden çok büyük bir doku meydana gelir. Sağlıklı plesanta oluşmasını sağlayacak hücreler üzüm salkımı görünümünde bir doku yığınına dönüşür. Mol gebeliğin görülme oranı neyse ki çok düşüktür %0,1 gibi bir oranda olduğu bilinmektedir. Mol gebelik bizim bu yazımızın konusu değildir.

Hamilelikte oluşan anne ölümlerinin %9-12’si dış gebelik nedeniyle olmaktadır, ülkemizdeki durum böyledir. Gelişmiş ülkelerde dış gebelik kaynaklı ölümler yaklaşık olarak %0,3’e düşecek kadar azalmıştır. Dış gebeliğin en tehlikeli yanı fallop borusunun gerilmesi sonucu oluşan yırtıklardır, bunlara “rüptür” adı verilir. İç kanama olma riski çok fazladır böyle durumlar çok acil müdahale edilmezse ölümle sonuçlanabilir.

Dış Gebelik Belirtileri

Genellikle dış gebelik hamileliğin ilk bir kaç haftasında gerçekleşir. Hamile olup olmadığınızı bile bilmiyor olabilirsiniz. Her hangi bir sorun olduğuna dair belirtide olmayabilir.

    Adet kanamasından farklı olan sulu veya koyu kahverengi görünümünde hafif vajinal kanama veya aralıklı kan lekelenmeleri.
    Pelvik (alt karın bölgesinin bir parçasıdır. Pelvikte bağırsak, mesane, rahim ve yumurtalıklar gibi organlar bulunur) ağrısı.
    Bulantı ve ağrı ile kusma
    Keskin karın krampları, gelip giden kasılmalar
    Karnın bir tarafında ağrı
    Baş dönmesi veya bayılma
    Zayıflama
    Omuz, boyun veya rektum (dışkının geçici bir süre depolanmasını sağlayan sindirim sisteminin alt parçası) ağrısı. Rektumdaki ağrı tehlikelidir, iç kanama belirtisi olabilir. Omuzdaki ve boyundaki ağrıda acil bir durumun belirtisi olabilir. Hamilelikle ilgili bir şey olmasa da fallop tüplerinden biri patlarsa, kan diyaframınızın yakınında toplanabilir ve omzunuzdaki sinirleri tahriş edebilir. Omuz ucu ağrısı, omzunuzun sona erdiği ve kolunuzun başladığı yerde sıra dışı bir acıdır.
    Adet gecikmesi veya adet görmeme
    Memelerde hassasiyet (normal gebeliklerde de olur)
    Rektal basınç oluyorsa
    Düşük tansiyon belirtileri varsa
    Zayıf ve hızlı nabız
    Soluklaşmış bir cilt
    Tuvalete giderken rahatsızlık. Büyük yada küçük tuvaletinizi yaparken acı yaşayabilirsiniz, ayrıca ishalde görülebilir

Dış gebelikteki işaret ve belirtiler son adet tarihinden 6-7 hafta sonra görülmektedir. Eğer dış gebelik fallop tüpünde değilse bu belirtiler daha geç görülmeye başlar.



Dış Gebelik Nedenleri

Dış gebeliğe neyin sebep olduğunu hiç bir zaman kesin olarak bilemezsiniz. Aşağıdaki bazı durumlar dış gebelikle ilişkilendirilmiştir.

  • Genetik anormallikler
  • Doğum kusurları (anormal büyüme veya doğum kusuru fallop tüpünün şeklinde normal olmayan görüntüye yol açabilir.
  • Hormonsal faktörler
  • Fallop tüplerinin gebelikten önceki tıbbi durumlar (enfeksiyon, tahriş, yaralanma, yara izleri ve karın alt bölgesindeki veya tüplerdeki önceki ameliyatlar)

Dış Gebelik Kimlerde Daha Çok Görülür?

Cinsel olarak aktif olan bütün kadınlar dış gebelik için risk altındadır, risk aşağıdakilerden her hangi biriyle daha da artar;

  • Anne 35-44 ve daha üzeri yaştaysa
  • Birden fazla kürtaj, karın altı bölgesinde her hangi bir ameliyat veya karın bölgesinde yapılan bir ameliyat olunduysa
  • Fazla miktarda doğurganlık ilaçları kullanıldıysa
  • Daha önceden dış gebelik yaşandıysa
  • Yumurtaların seyehat etmesini zorlaştıran fallop tüplerinde yapısal anormallikler varsa
  • Sigara içmek
  • Rahim ağzı iltihabı yapan (gonore) veya cinsel yolla bulaşan vajinal akıntı ve kokuya neden olan (klamidya) gibi hastalıkları daha önce geçirdiyse
  • Özellikle genç kadınlarda görülen iyi huylu fakat çoğunlukla ağrılı kronik bir hastalık olan endometriozis hastalığı varsa
  • Göbek deliğinin altı ile leğen kemiği arasında 6 aydan daha uzun süren ağrılar yaşandıysa
  • Kadında yumurtayı taşıyan tüplerin bağlanması (tüp ligasyonu) ve hamile kalmamak için kullanılan rahim içi araçlara rağmen

Dış Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?

Daha öncede belirttiğimiz gibi dış gebelik ne kadar erken fark edilirse tedavide o kadar olumlu sonuçlanır. Dış gebelikler anne için her zaman tehlikelidir, annenin sağlığı ve uzun süreli doğurganlığı için embriyoyu hemen çıkarmak gerekir.

1Vücudun hamilelik dokusunu emmesine izin veren ve hamileliğin ne kadar ilerlediğine bağlı olarak fallop tüpünü kurtaran  Methotrexate (Rheumatrex) adlı ilaç verilebilir. Bu ilaç dış gebelik tedavisinde %90-94 oranında başarı sağlamaktadır. Bu ilacın erken teşhislerde inanılmaz faydaları görülmektedir, en iyi sonucu almak için gebelik süresi 6 haftadan az olmalıdır. Fallop tüpünün kitle çapıda 3,5 cm geçmemelidir. Çok yaygın kullanımı olan bu ilaç dış gebelikte kitlenin patlamasını önlemeye yarar. Methotrexate dış gebelik sonucu oluşan kütlenin hücreleri gibi hızla bölünen hücrelerin büyümesini durduran bir ilaçtır. Doktorunuz bu ilacı size bir enjeksiyon olarak verecektir, ayrıca ilacın etkili olduğundan emin olmak için düzenli kan testleri yaptırmalısınız. Bu ilaç başarılı olduğunda “Düşük” ile benzer belirtiler olacaktır, bu belirtiler şunlardır;
Methotrexate
1- Kasılma
2- Kanama
3- Dokunun Geçmesi
4- Mide Bulantısı, Kusma
5- Baş Dönmesi
6- İshal
7- Ağız ve Dudak Yaraları

Bu gerçekleştikten sonra daha az cerrahi müdahale gereklidir. Bu ilaç ameliyatta oluşabilecek fallop tüpü hasarı riskini taşımamaktadır, bununla birlikte bu ilacı aldıktan sonra bir kaç ay hamile kalmayacaksınız.

2Tüpün gerilmesi veya yırtılması ve kanamaya başlaması halinde, kısmen veya tamamen çıkarılması gerekebilir bu durumda kanamanın derhal durdurulması şarttır ve acil ameliyat zorunludur.

3Cerrahi Müdahale
Genel anestezi altında gerçekleşen ve göbek deliğinden ince bir teleskobun karın içerisine sokularak karın iç organlarının görüntülenmesi ile bir ameliyat yapılabilir. Bu ameliyatla dış gebelik çıkarılabilir ve etkilenen fallop tüpü onarılır, dış gebelik ameliyatından sonra fallop tüpleri yerinde bırakılmışsa ve sağlıklıysa gelecekte başarılı bir hamile olma ihtimali %60-70’dir.

4Evde Bakım
Doktorunuz ameliyattan sonra yaralarınızın bakımı ile ilgili size özel talimatlar verecektir. Bundaki amaç yaralarınız, kesiler iyileşirken temiz ve kuru tutmaktır. Evde bakım sırasında aşağıdakilerden bir veya bir kaçı oluşursa vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekmektedir.
1- Durdurulamayan kanama
2- Aşırı kanama
3- Kötü kokulu, iltihaplı akıntı
4- Ameliyat bölgesine elinizi koyduğunuzda sıcaklık
5- Ameliyat bölgesinde kırmızılık
6- Şişlik

Ameliyattan sonra hafif vajinal kanama ve küçük kan pıhtıları görülebilir. Bu durum ameliyattan 6 hafta sonrasına kadar varlığını sürdürebilir. Ayrıca şunlara da dikkat etmelisiniz;
a) 10 kilogramdan daha ağır bir şey kaldırmayın
b) Kabız olma ihtimaline karşı bol bol sıvı tüketin
c) Bir süre cinsel ilişkiden kaçının, tampon kullanmayın ve duş almayın
d) Ameliyattan sonra iki hafta boyunca sürekli dinlenin

Hamilelikte Mide Yanmasına Çözüm İçin Tıklayın

Bu yazı 536 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak