Bağırsak Parazitleri Zararlı Mı?

Paylaş
 

Bağırsaklarda yaşayan parazitler özellikle gelişim çağındaki çocukları ciddi anlamda etkileyebiliyor, enfeksiyon hastalıklarına neden olabilen bağırsak parazitleri çoğu zaman ağız yoluyla yumurtaların bağırsaklara yuva yapması ile gerçekleşiyor. Çıplak gözle görülmeyen bu parazitler, kurtçuklar veya solucanlar çoğu zaman zararsız olsa da zararlı olan tipler bir çok enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarıyor.

Her yaşta insanda rastlanan bağırsak parazitleri bebeklerde gelişimi engellemeye neden olabilmektedir. Vücudun bağışıklık sistemine göre bağırsak parazitlerinin teşhisi geç olabilmektedir. 0 – 10 yaş arasındaki çocuklarda özellikle kıl kurdu görülmektedir, kıl kurtları gece saatlerinde makat etrafına bıraktığı yumurtalar nedeniyle uykusuzluk, kaşıntı ve idrar kaçırma gibi çeşitli rahatsızlıklara nede olmaktadır.

Bağırsak Paraziti Nasıl Önlenir?
Parazitlerin oluşmasının başlıca nedeni hijyenik olmayan ortamlarda hazırlanan yemeklerdir, özellikle bebeklerin yemekleri hazırlanırken ellerinizin temiz olması gereklidir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu için ufak yaştaki çocukların kalabalık gruplarda ellerinin her zaman temiz olması gereklidir.

Tuvaletten sonra, dışarıdan eve gelindiğinde, yemekten önce ve sonra el yıkama alışkanlığı kazanılmalıdır. Parazitlerin en sık görüldüğü bir diğer yer ise tırnak aralarıdır bu nedenle çocukların tırnakları fazla uzamadan kesilmelidir.

Sadece parazitler değil kıl kurtları da çabuk yayılabilen ve solunum yoluyla bulaşabilen bir parazit türüdür. Kıyafetlerin, yastık ve çarşafların yüksek ısıda yıkanması, kalabalık ortamların sürekli havalandırılması gereklidir.



Bebeklerde ek gıdaya geçildiğinde bağırsak paraziti riski artmaktadır. Genellikle iştahsızlık, karın ağrısı, burun kaşıntısı ve ishal gibi rahatsızlıklarda mutlaka doktora başvurmalısınız.

Bu yazı 275 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak