İstanbul’da Gezilecek Yerler

İstanbul'da Gezilecek Yerler
Paylaş
 

İstanbul tarihi açıdan dünyanın önde gelen illerinden biridir. Artan nüfusla beraber oluşan kaos ortamında dahi kendine has dokusunu kaybetmedi. İki büyük imparatorluk ve dine tanıklık etmiştir. Geçmişten kalan kültür karmaşalarının izleri hala yurdun dört bir yanında hissedilmektedir. İstanbul’un bu kültür karmaşasının oluşturduğu mükemmel atmosferdeki gezilecek yerlerini bu yazımızda derledik.

AYASOFYA MÜZESİ
istanbulda gezilecek yerler - ayasofya müzesi
Bizce ilk sırada Ayasofya müzesi yer alıyor, mimarlık tarihinin önemli yapıtlarından biridir. Orta Asya’da Ayasofya’nın inşasına başlandı. Şüphesiz şimdi ki İstanbul olan eski Konstantinopolis’in en büyük sembollerinden biriydi.

Ayasofya’nın tarihi oldukça eskiye dayanır. İmparatorun şehre kilise yaptırılmasını istemesiyle başlanır ve 360 yılında inşa edilir. O zamanlardaki adı Megale Ekklesia’dır. 404 yılında halk ayaklanarak yıkılır. Kilise II. İmparator Theodosios sayesinde 415 yılında tekrar yaptırılır. Bu kilise ise Nika İsyanı sonrası 535’de yıkılır.

Yıllar süren çalışmaların ardından 537 yılında Ayasofya inşa edildi. Her yer mermer kaplı ve mozaiklerle süslenmişti. Ancak Bizans döneminde dini yapılarda resmin yasaklanması sebebiyle 730-842 yılları arasında tüm mozaikler kaldırıldı. Bu yıllardan sonra yasağın kalkmasıyla mozaikler tekrar yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet’in şehri fethetmesiyle, şehirde yapılan değişikliklerin başında Ayasofya’nın camiye çevrilmesi gelir. Mozaiklere zarar verilmeden üstü kapatılmıştır. Şimdiki gördüğümüz restorasyon Mimar Sinan’a aittir.



1 şubat 1935’de ise Atatürk’ün emri ile müzeye çevrilmiştir. Yerli ve yabancı birçok turiste yıllardır kapılarını açmaktadır.

KONUM; Sultanahmet Mah. Ayasofya Meydanı, Fatih/İstanbul Avrupa Yakası
Ayasofya Müzesini Haritada Göster

İlginizi Çekebilir : Sevgiliniz ile İzleyebileceğiniz En İyi 5 Romantik Komedi Filmi

GALATA KULESİ
istanbulda gezilecek yerler - galata kulesi
Her baktığımızda içimizi ısıtan Galata Kulesi yerli yabancı herkesin daima ilgisini çekmiştir. Çok romantik bulunması sebebiyle hakkında efsaneler çıkarılmış ve çıkarılmaya devam edecektir. Bu kulenin ne zaman yapıldı kesin olarak bilinmese de İmparator Jüstinianus zamanında yapıldı düşünülmektedir.

Galata Kulesi, Cenevizliler için İsa Kulesi, Bizanslılar için Büyük Kule olarak ilan edilmiştir. Kulenin yüksekliği 69.90 metredir. Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılırken sonrasında, sığınak, rasathane gibi amaçlarla tekrar tekrar restore edilmiştir.

IV. Murat zamanında tahtadan yapılan kanatlarla kuleden uçan Hezarfen Ahmet Çelebi, Galata Kulesi’nin büyük sembollerinden biridir.

KONUM; Galata Kulesi, Beyoğlu/İstanbul
Galata Kulesini Haritada Göster

TOPKAPI SARAYI
istanbulda gezilecek yerler - topkapı sarayı
Şu an sergilenmekte olan her şey 17.yy’ın sonunda tamamlanmıştır. İnşaatına ise I.Bayezid zamanında başlanmıştır. 16.yy’ın ortalarında Pierre Gilles Topkapı Sarayı için şu cümleleri kurmuştur;
‘’Gördüğüme göre Konstantinopolis’in tepelerinden güzel manzaralar izlenir.

İnsana bu kadar zevk verdiren ve lüks hissettiren başka bir yer yoktur. İster bahçelerde gezinin ister saray odalarında…’’ Diye devam eden bir sürü güzel cümle kurmuştur.

Topkapı Sarayını Haritada Göster

DOLMABAHÇE SARAYI
istanbulda gezilecek yerler - dolmabahçe sarayı
Sultan Abdülmecit sayesinde 1856 yılında yaptırılmıştır. Batı etkisinde Barok tarzında bir yapıdır. Batıdan alınan borçlarla yapılan bu saray Osmanlı için bir güç gösterisi haline gelmiştir.

Ankara’da ki yapıya göre daha zarif bir mimarisi vardır. Hilafetin kaldırıldığı 1924’e kadar 6 padişaha ev sahipliği yapmıştır. 1949 yılına kadar ise Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Atatürk bu sarayı kullanmış ve son nefesini burada vermiştir.

Saray 1984’den itibaren müze olarak kullanılmaya başlanmıştır.

KONUM; Vişnezade Mah. 34357 Beşiktaş/İstanbul
Dolmabahçe Sarayını Haritada Göster

YEREBATAN SARNICI
istanbulda gezilecek yerler - yerebatan sarnıcı
Yer altında olması sebebiyle ‘Yerebatan Sarayı’ olarak adlandırılır. Jüstinianus tarafından su ihtiyacını karşılamak için yaptırılmıştır. O zamanın şartlarına göre mükemmel bir mimarisi vardır. Su geçirmez bir tabakaya sahiptir. Yaklaşık 100.000 ton su depolama kapasitesi vardır. Birçok etkinliğe ev sahibi yaparak müze haline getirilmiştir.

KONUM; Alemdar Mah. Yerebatan Cad. 1/3 34410 Fatih/İstanbul
Yerebatan Sarnıcını Haritada Göster

EMİRGAN PARKI
istanbulda gezilecek yerler - emirgan parkı
Özellikle Lale Festivali zamanların rengarenk olan bahçeleriyle ünlüdür. Ülkemizde yetişmiyorken, IV. Mehmet sayesinde 1648 yılında ülkemize sokulmuştur. III. Ahmet bu çiçeklere o kadar düşkündür ki onun olduğu döneme Lale Devri ismi verilmiştir.

KONUM; Emirgan Sahil Yolu, Avrupa Yakası
Emirgan Parkını Haritada Göster

KIZ KULESİ
istanbulda gezilecek yerler - kız kulesi
Boğaziçi’nin ünlü simgelerinden biridir. 18.yy’dan kalmıştır. Karantina merkezi, deniz feneri, gümrük kontrol merkezi gibi birçok şekilde kullanılmıştır. Günümüzde ise restoran ve gece kulübüdür.

İsmini trajik bir hikayeden alır Kız Kulesi. Bir kahin, prensese yılan sokması sonucu son nefesini vereceğini söyler. Prenses yılanlardan uzak bu yüksek ve korunaklı kulede yaşamaya başlar. Ama kaderinden kaçamaz ve getirilen incir sepetinin içinden çıkan yılan tarafından ısırılarak can verir.

KONUM; Üsküdar
Kız Kulesini Haritada Göster

İSTİKLAL CADDESİ
istanbulda gezilecek yerler - istiklal caddesi
Araç trafiğine kapalı bir bölgedir. 19.yy’dan kalma binalar caddenin yanlarında dizilidir. Bu binalar ve görkemli kapılar elçiliklerdir. Elçilikler Ankara’nın başkent olmasından itibaren konsolosluk olarak kullanılmaya başlanmıştır. İstiklal Caddesi’nin arka sokakları kiliselerle doludur. Hala ibadetler devam eder. Çoğu ise ıssızlığa bürünmüştür. Bu sessizliği caz barlar doldurmuştur.

İstiklal Caddesi Haritada Göster

RUMELİ HİSARI
istanbulda gezilecek yerler - rumeli hisarı
Fatih Sultan Mehmet tarafından 1452 yılında fethinin sembolü olarak inşa edilmiştir. Sonralarda yabancı elçiler ve savaş esirlerine hapishane olarak tahsis edildi.

1953 yılında restore edilerek içerisinde bulunana açık hava tiyatrosu şimdiki Uluslararası İstanbul Müzik ve Dans Festivali gibi etkinliklere yer sağlamıştır.

Rumeli Hisarını Haritada Göster

Bu yazı 1030 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak