Yanıklar İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Yanıklar İçin Doğal Tedavi Yöntemleri
Paylaş
 

Yanık; kimyasal maddeler, kaynar su, alev, elektrik, ısı (ateş) gibi dış etkilerle meydana gelen doku tahribatına verilen isimdir. Yanık, tüm vücudumuzu etkileyen az veya çok acı veren bir travmadır. Yanık vakalarına maalesef toplumun her kesimi maruz kalabilmektedir, genellikle dikkatsizlik sonucu ortaya çıkan yanıklar evde, iş yerinde, trafikte kısacası hayatımızın her anında karşımıza çıkabilmektedir. Özellikle bebek ve çocukların hareketli olduğu dönemlerde yaşandığında kalıcı izlere neden olmaktadır. Tıp dünyasında yanıklar 1. derece, 2. derece veya 3. derece diye yanık seviyesine göre kategorilere ayrılmaktadır.

1. Derece Yanık Nedir?
Epidermil yanık olarak adlandırılan ve yüzeysel olarak tanımlanan bu yanık türü derinin epidermis denilen üst tabakasını deforme eder. Ödem oluşabilir ancak su toplaması ve acı hissi diğer yanık türlerine nazaran çok daha azdır. Yanığın meydana getirdiği yara kırmızı, kuru ve acı vericidir kısa sürede iz bırakmadan iyileşir. Güneş yanıkları bu sınıfa girmektedir.

2. Derece Yanık Nedir?
Derinin daha alt tabakasını etkiler, daha çok sıcak suyla haşlanma, alevle veya sıcak bir cisimle temas sonucu oluşan yanık türüdür. Ağrı ve acı verici olup iltihaplanmaya açık yanıklardır.

3. Derece Yanık Nedir?
Derinin tüm katmanlarını etkileyen yanıklardır. Enfeksiyonun yanı sıra ödem ihtimali yüksek olup iyileşme süreci uzundur ve kalıcı yanık izlerine neden olabilir.

Yanıklar İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri
1. ve 2. derece yanık kategorisine giren küçük yanıklar için bitkisel tedavi yöntemlerini şöyle sıralayabiliriz.



Soğuk Su
Yanıktan etkilenen alanları suyun altında tutarak ilk müdahaleyi başlatabilirsiniz. Soğuk sudan kastımız ise; çeşmeden akan su soğukluğunda olmalı ve suyun temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Dolaptan çıkarıp dökeceğimiz su fayda yerine zarar verecektir, soğuk su yanığın meydana getirdiği acıyı hafiflettiği gibi aynı zamanda şişliklerin oluşmasını da önlerken yanığın deriye verdiği hasarın ilerlemesini de önler. Soğuk su uygulamasına hemen başlamak çok faydalıdır. Bir iki saat boyunca düzenli aralıklarla bu tedaviyi mutlaka uygulamalısınız.

Aloe Vera Jeli
Aloe Vera bitkisi, son yıllarda insan sağlığına olan faydaları anlaşıldıkça çok rağbet görmeye başlayan harika bir üründür. Aloe Vera’nın cilt sağlığımız içinde sayısız faydası ortaya çıkmıştır, bu bitki yatıştırıcı, sakinleştirici, ağrı kesici ve iltihap giderici ve anti tahriş edici özelliklere sahiptir. Aloe Vera jelini yada suyunu yanıktan zedelenen bölgelere sürerseniz ağrının ve acının azaldığını hissedebilirsiniz. Ayrıca bu tedavi yöntemi şişliğin oluşmasını da engeller, Aloe Vera’nın nemlendirici özelliği hastayı rahatlatmaya yardımcı olur.

Muz Kabukları
Muz kabukları, yanıktan hemen sonra ortaya çıkan cilt şişmelerini önler ayrıca iyileşme süresinin hızlanmasına katkı sağlar. Enfeksiyon ile mücadelede oldukça etkili olan muz kabuklarını yanık olan bölgelerin üzerine koyarak tedavi edebilirsiniz.

Bal
Bal ile yanık tedavisi çok eski yıllardan bu yana uygulanan etkili bir yöntemdir. Bu ürünün anti-bakteriyel ve sıkıştırıcı özellikleri bilinmektedir ayrıca yanık tedavisinde en çok uygulanan çözümler arasında ilk sırada balı sayabiliriz, bu harika ürün cildi besler ve yenilenmesine yardımcı olur. Kabarcıkların oluşmasını engeller, cildin yenilenmesine yardımcı olur. Balı yanık bölgesine doğrudan sürmemiz gereklidir, üzerine steril gazlı bez ile kapatıp 4-5 saat bekletin iyileşme belirtileri kısa sürede kendini gösterir.

Çay Poşetleri / Artıkları
Soğutulmuş çay poşetleri ve demlikte kalan çay artıkları içerdiği ‘tanen’ maddesi ile yanıklarda oluşan acı ve yanma hissini azaltmada çok faydalıdır. Bu tedavi ile ağrı hafifletilebilir, çay poşetlerini veya artıklarını doğrudan yanık bölgelerine uygulayıp yarım saat bekletin.

Soğan
Soğan püresi ve soğan dilimleri yanıklarda ağrıyı ve acıyı hafifletmeye yardımcı olan kükürt bileşikleri içerir. Bir çok hastalığın tedavisinde de kullanılan soğanı yanmış bölgenin üzerine koyarak etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Lavanta Yağı
Lavanta yağının ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici özelliğini biliyor muydunuz? Bu yağ, yanıklar için çok tercih edilen bir tedavi yöntemidir, lavanta yağı cildi nemlendirerek ferahlatır ayrıca 1 ve 2. derece yanıklarda iz kalmasını önler.

Elma Sirkesi
Asitli bir yapısı olan elma sirkesi ciltteki bakterilerin ölmesini sağlar. İçerdiği bileşenler doğal mikrop öldürücüdür, yanık tedavilerinde olumlu sonuçlar alınmıştır.

Bir bardak su içerisine 1 fincan organik elma sirkesi ekleyip temiz bir pamuk yardımı ile yanık olan bölgelere bolca sürün, bu işlemi günde 4-5 kez düzenli olarak yaparsanız faydasını görebilirsiniz. Bu yöntem güneş yanıkları içinde ideal bir tedavidir.

Süt
Yanıklardan sonra kısa sürede rahatlamak, acınızın ve ağrılarınızın en aza indirilmesi için süt iyi bir yöntemdir. Buzdolabında bir süre beklettiğiniz sütü temiz bir pamuk ile yanmış bölgelere bolca sürüp yedirin, yarım saat bekledikten sonra ılık su ile durulayın.

Çiğ Patates
Patatesin içerisinde yer alan enzimler yanıktan hemen sonra cildimizin onarılmasını, su toplamasını ve cildin deforme olmasını engeller. Burada yapılan uygulama patates suyu ile olanıdır, çıkarttığınız bu patates suyu ile yanık oluşan yeri yıkayın ardından durulayın.

Hardal
Tıpkı elma sirkesi gibi hardal da yanık tedavisinde etkili bir çözümdür. Bir yemek kaşığı hardal tozunu, 1 çay bardağı su ile karıştırıp macun haline getirin ve bu oluşumu yanmış bölgelere bol miktarda sürün.

Bu yazı 258 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak