Prematüre Bebek Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Paylaş
 

Dünya genelinde her sene 12 milyon bebek prematüre olarak doğuyor ve bir kısmı maalesef henüz ilk yaş gününü göremeden vefat ediyor. Oldukça hassas bir konu olan prematürelik sorunu çözülebilir mi? Pembe Sihir olarak anneleri yakından ilgilendiren prematüre konusunu detaylı bir şekilde inceliyoruz. Öncelikle prematüre bebek nedir? Bu sorunun yanıtı vererek başlayalım, olağan koşullarda gebelik ve doğum 38 ile 42. hafta içerisinde gerçekleşir eğer gebeliğin 37. haftasında çocuk dünyaya gelirse buna prematüre bebek ismi verilmektedir. Ülkemizde her yüz bebekten on tanesinin bundan bile daha önce doğduğunu biliyor muydunuz?

Bebekler Neden Prematüre Doğar?
Bir çok farklı nedenlerden dolayı bebeklerin prematüre doğması mümkün olabiliyor ancak buradaki asıl kritik nokta ise annenin yapısıdır. Yapılan araştırmalara göre annenin yaşı, birden fazla doğum yapmış olması, annenin yaşadığı kronik rahatsızlıkların yanı sıra gebelik sürecinde annenin yeterli besin takviyesi almaması, sigara kullanımı, maddi yetersizlik yüzünden düzenli olarak doktor kontrolü yapılamaması ve genital bölgedeki sorunlar prematüre bebek oluşumunu yani erken doğumu tetikleyen sebepler arasında yerini alıyor. Ayrıca tümör ve anemi hastalığı da erken doğuma neden olan etkenler arasında bulunmaktadır.

Prematüre Tedavi Edilebilen Bir Rahatsızlık Mı?
Erken doğum sonrasında da bir takım sıkıntıların yaşandığı prematürelik, ileri dönemde nörogelişimsel bozuklukları adı verilen (duyma, görme, öğrenme zorlukları ve dikkat dağınıklığı) sorunların yaşanmasına neden olurken ayrıca kalp, böbrek ve akciğer rahatsızlıkları da yaşanmaktadır.

37. hafta ve öncesinde doğan bebeklerin mutlaka “yenidoğan yoğun bakım ünitesi” adı verilen merkezlerde doğması gerekmektedir. Normal doğum ünitelerinden farklı bir yapıya sahip olan yenidoğan yoğun bakım ünitesinde bebek tüm teknik ekipmanların yer aldığı kuvöz içerisinde tutulur. Buradaki amaç suni anne rahmi oluşturarak henüz ciğerleri gelişmemiş bebeğin normal fonksiyonlarını kazanması için sağlanan bir geçiş evresidir.

Prematüre doğumlarda bebekte en sık görülen rahatsızlıkların başında nefes alıp vermede zorluklar geliyor, akciğerlerin henüz tam olarak gelişmemiş olması nedeniyle özel solunum cihazları aracılığı ile solunum yaparlar, dolaşım ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için küçük mikroplar bile ciddi hastalıklara neden olabilmektedir aynı şekilde sindirim sistemleri henüz oluşmadığı için yiyecekler mide içerisine yerleştirilen sondalar yardımı ile verilmektedir.



Prematüre doğumları önlemenin en etkili yolu ise anne adaylarının buna karar verdikten sonra düzenli bir şekilde kontrollerini yaptırmasından geçiyor. Doğal ve güçlü beslenme de prematüreliği önlemenin en etkili yollarından birisidir.

Prematüre Bebeklerde Anne Sütünün Önemi
Doğumdan hemen sonra annede oluşan, içerisinde enfeksiyon ve kan barındırmayan hafif sarı renkli süt olan kolostrum prematüre bebeğin beslenmesinde oldukça önemli bir besin kaynağıdır. Doktor kontrolünde geçirilen bir kaç hafta sonucunda bebek artık yoğun bakım ünitesinden çıkarılır ve hastane sonrasında gelişim süreci takip edilmektedir. Dış dünya ile ilk kez tanışan bebeklerde kalp atışında yavaşlama, yemek yemede güçlük çekme, kısa süreli morarma ve nefes alıp vermede güçlük yaşama sıkça görülen rahatsızlıklar arasındadır.

Prematüre Bebek Bakımı
Prematüre bebek hastaneden çıkıp evine gittiğinde ailesine büyük görevler düşüyor, burada dikkat edilmesi gereken en önemli unsurların başında beslenme geliyor. Bebeğin beyin fonksiyonları sürekli geliştiği için temel besin olarak annesi sütü önerilmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise bebeğin sütü biberonla değil anne memesinden emmesini sağlamaktır.

Kansızlık Prematüre bebeklerde sık görülen sorunların başında geliyor. Takviye gıdalar ile kansızlığın ortadan kaldırılması da prematüre bebeklerde bakımın önemli bir parçasıdır.

Periventriküler lökomalazi, erken doğan çocuklarda görülen ve beyin sıvısının içinde dolaştığı boşluklarda beyin dokusunun yumuşamasına ve ölmesine neden olan rahatsızlık kendini hemen belli etmez ve kesin bir tedavi yöntemi yoktur bunu kontrol altında tutmak için rutin bir şekilde MR çekilmesi gereklidir.

Patent Duktus Arteriosus isimli damar aortla akciğer arasındaki bağı sağlar sağlıklı bebekler doğduktan sonra oksijen ile teması ile birlikte bu damar kapanır ancak prematüre bebeklerde bu damar kapanmaz ve kalbin iş yükü artar. İlaç ile tedavi edilen bu hastalık eğer geçmez ise cerrahi işlem gereklidir.

Prematüre Retinopatisi, prematüre bebeklerde oluşan ve gözdeki retina tabakasına hasar veren bir rahatsızlıktır, erken doğan bebeklerin mutlaka düzenli olarak göz doktoruna götürülmesi gereklidir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi bağışıklık sistemi zayıf olan erken doğumlu bebeklerde Enfeksiyon kapma riski yüksek olduğu için hastahaneden tahliye olduktan sonra evdeki hijyen çok önemlidir.

1.5 Kg’dan daha düşük doğan bebeklerde işitme kaybı görülmektedir.

Nekrotizan Enterokolit, özellikle erken doğumlu bebeklerin anne sütü dışında başka gıdalarla beslenmesi sonucu bağırsaklarında görülen bir sorundur ve hayati risk içermektedir.

Sadece erken doğumlarda değil normal doğumlu bebeklerde de görülen sarılık, normal bebeklerde tedavisiz bir şekilde bile atlatılırken prematüre bebeklerde büyük risk oluşturmaktadır.

Bu yazı 363 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak