KOAH Hastalığı İçin Alternatif Çözüm

Paylaş
 

KOAH(Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) hastalığı, dünya genelinde ölümle sonuçlanan dördüncü hastalık olarak dikkat çekiyor. Koah hastalığı kendi içerisinde üç alt dala ayrılmaktadır, hafif orta ve ağır şeklinde kademelere ayrılan koah hastalığı günümüzde tamamen düzelmese de engellenebilen bir hastalıktır. Koah hastalarında en sık görülen sıkıntı nefes darlığıdır.

Koah Hastalığı Nedir?

Bu hastalığın en büyük belirtisi sigara ve tütün ürünleridir. Kanın ihtiyacı olan oksijenleri taşıyan hava kabarcıklarının zarar görmesine neden olan bir hastalık olan koah ayrıca vücudun ürettiği fazla mukusun öksürüğe yol açmasıdır.

1. Evre Koah (Başlangıç)
Hızlı ve orta ağırlıkta bir işte nefes darlığına neden olur. Öksürük ve balgam sıkıntısı baş gösterir.

2. Evre Koah (Orta)
Nefes darlığı kendini belli etmeye başlar. Küçük bir grip olunca bile iyileşme süresi uzar.

3. Evre (Ağır)
Nefes darlığı sürekli olarak yaşanır. Yürüme ve gündelik aktiviteler güçlükle yapılır.



Koah Belirtileri
Balgamlı öksürük, göğüste baskı ve tıkanıklık, nefes darlığı, göğüste hırıltı en sık görülen belirtilerdir. Bu belirtiler sürekli olarak devam eder ve geçici değildir.

Alternatif KOAH Tedavi Yöntemleri

Bazı KOAH’lılar için solunum yollarında biriken ve yapışkan olan salgıların atılması büyük önem taşır. Bu amaçla kullanılan çeşitli bronş temizleme teknikleri bulunmaktadır. Solunum egzersizleri, etkili öksürük ve zorlu nefes verme postüral drenal bu tekniklerden en önemlisidir. Salgıların kolay bir şekilde çıkarılması için vücudun kuru olmaması gereklidir.
Alternatif KOAH Tedavi Yöntemleri
Bünyesinde yeterli miktarda sıvı olmayanlarda bronşların kuruması sonucu akciğerlerin temizleme aracı olan titrek tüycüklerin çalışması engellenir. Eğer böbrek hastalığınız yoksa günde en az iki litre su tüketmeniz uzmanlar tarafından önerilmektedir. Sadece sıvı alarak bile solunum yollarındaki salgıları vücuttan atabilirsiniz, buda sizin biraz da olsa rahatlamanıza olanak sağlar.

KOAH Hastasının Dikkat Etmesi Gerekenler

Hastanın soluduğu havanın çok kuru olması iyi değildir. Özellikle kış aylarında havanın kurumasına neden olan soba ve kalorifer ciddi anlamda rahatsızlık verebilir. Oda içerisindeki ortalama nem oranı %40 olmalıdır. Bunu sağlamak için buhar makineleri veya soba üzerine konulan bir kap su bile işe yarayabilir.

Yer çekiminin etkisinden yararlanılarak salgıların vücuttan atılmasına postüral drenaj ismi verilir. Bu yöntem özellikle küçük bronşlardaki salgıların atılmasında önemli rol oynar.

Postüral Drenaj Nasıl Uygulanır?
Akciğerin değişik bölgeleri için vücuda değişik pozisyonlar uygulanır. Örneğin alt lopların önde kalan kısımlarındaki salgıların atılması için hastanın sırt üstü ve başı aşağı gelecek şekilde 10 dakika süreyle yatırılması gereklidir.

Alt lopların arkada kalan kısımlarındaki salgıların atılması için ise hasta yüz üzeri ve başı aşağı gelecek şekilde yatırılır. KOAH hastası bu pozisyonda yatarken fizyoterapist veya bir yardımcı tarafından avuç içi kubbe şeklinde getirilip ritmik olarak göğüs duvarlarına vurulur. Bu yöntem sayesinde salgılar yapıştıkları yerden kopar bu tekniğe perküsyon yöntemi denir.

Kuvvetli Öksürük ile Zorlu Nefes Verme Tekniği
Hasta hafif öne eğilmiş pozisyonda önce derin bir nefes alır ve karın kaslarını kasarak arka arkaya iki üç kere öksürür. Bir sonraki öksürük için derin bir nefes alır bu istemli öksürüklerin kontrol dışı öksürük nöbetlerine dönüşmesine veya bronşlarda spazma yol açmasına fırsat verilmemesi oldukça önemlidir.

Uzun süreli öksürükler diyaframı karın ve sırt kaslarını yorar, zorlu nefes verme tekniğinde ise hasta karın kaslarını kasarak akciğer içindeki tüm havayı boşaltana kadar deri nefes verir, böylece salgıların akciğer dışına atılması kolaylaşır.

Bu yazı 486 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak