Hamilelikte Mide Yanmasına Çözüm

Paylaş
 

Bir çok hamile kadının yaşadığı en sık sorunların başında mide yanması geliyor. Trimester dönemlerinin orta ve son dönemlerinde görülen mide yanması hamilelikle beraber midedeki asit seviyesinin yükselmesi nediyle oluşmaktadır. Genel olarak bir çok kişide görülen mide yanması, kişinin yediği yemeklerin eritilmesi ve parçalanması için vücudun salgıladığı mide asidinin normalden fazla olması nedeniyle yaşanmaktadır bu sorun hamilelik döneminde kendini daha sık belli etmektedir.

Mide yanması reflü olarak da bilinmektedir. Yemek borusu ile birlikte kişinin ağzına kadar gelen bu acımsı tat hamilelerde kusmaya neden olur. Hamile kadınlarda değişen hormonsal dengeler nedeniyle mide yanması olmaktadır, gebe kadınlarda mide ile yemek borusu arasındaki kapağın gevşemesine neden olan Progesteron seviyesi oldukça yükseldiği için mide asidi oldukça rahatsızlık verici bir hal alır.

Hamile kadınlarda görülen mide yanmaları eğer bu nedenle oluşuyor ise zararsızdır ve genellikle çoğu hamile kadında mide yanması görülür buna neden olan bir diğer etkende relaksin ismi verilen gebelik hormonunun daha düşük seviyede çalışmasıdır. Düşük çalışan relaksin hormonu alınan gıdaların kana karışımını yavaşlatır ve midenin boşalması gecikir buda mide ekşimesine neden olur.

Hamilelikte mide yanmasına neden olan bir diğer etkende özellikle doğuma yaklaşılan aylarda oluşan rahim genişlemesine bağlı midenin yukarı çekilmesidir.

Hamilelikte Mide Yanmasına Doğal Çözümler

Mide yanması için öncelikle yediğiniz yemekleri doktor kontrolünde düzenlemeniz gerekiyor. Hamilelik dönemi önemli bir konu olduğu için yapılan değişikliklerin mutlaka doktorunuzun kontrolü altında olmasına dikkat edin. Bunun yanı sıra tedavi yeteneği kanıtlanmış bir çok bitkisel ve doğal yöntemlerde bulunuyor, işte hamilelikte mide yanmasına iyi gelen doğal yöntemler;



Papatya Çayı
Hem vücut hemde psikolojik olarak rahatlatıcı etkiye sahip olan papatya çayı gece uyumadan önce içildiğinde mide yanmalarını önlemektedir. Rahat bir uyku ve zindelik içinde kullanılan papatya çayı içerisine bal ilave edildikten sonra da tüketilebilir.

Sıvı Tüketimi
Bol sıvı tüketimi hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Özellikle su içmeyi asla ihmal etmeyin ancak suyu bir seferde içmek yerine yavaş yavaş içmelisiniz. Suyun yanı sıra bitki çayları da içebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Suyu
İçerisinde asit düzenleyici özellik sayesinde etkisini kısa bir süre içerisinde görebileceğiniz Hindistan cevizi suyu özellikle ani gelişen mide yanmaları için oldukça etkili bir çözümdür.

Badem
Mide asidini azaltma özelliği bulunan tuzsuz bademi günde bir avuç kadar yiyerek bu sorunu zaman içerisinde çözebilirsiniz.

Leblebi
Leblebinin mide suyunu emme özelliği bulunuyor bu aynı zamanda mide asidinin de azalmasına yardımcı olur, her gün bir miktar leblebi yiyebilirsiniz.

EDİTÖR ÖNERİSİ : Hamilelikte Sık Görülen Rahatsızlıklar

Hamilelikte Mide Yanmasına Alternatif Çözümler

Bu dönemde beslenme türü kadar beslenme saatleri de son derece önemlidir. Yemek saatlerini sabah, öğle akşam yerine daha geniş zamana yayarak gerçekleştirmek mide yanmasının geçmesinde önemli bir etkendir. Ancak uyumadan hemen önce yemek yememeye dikkat etmelisiniz.

Antiasit içeren ilaç takviyesi hamilelik döneminde doktor kontrolünde kullanılabilir, gebelik boyunca vücudun kalsiyum ihtiyacı daha çok olacaktır, yeterli miktarda kalsiyum alındığı taktirde mide yanması azalır.

Uyku pozisyonu da mide yanmaları için önemli bir faktördür. Göğüs ve baş bölgenizi yatarken biraz daha dik tutmaya özen gösterin böylece yemek borusu aşağı doğru eğimli olur ve mide asidi yukarı çıkamaz.

Hamile kadınlar kıyafet seçiminde bol, özellikle karın bölgesini sıkmayan giysiler tercih etmelidir.

Tükürük bezlerinizi çalıştırmak mide asidini dengelemeye yardımcı olur, bunun için yemeklerden sonra sakız çiğnemek iyi bir alternatiftir.

Mide Yanması Yaşayanlar Bunları Yapmamalı

Hamilelik boyunca daha az mide yanması yaşamak için bazı gıdaların kesinlikle tüketilmemesi gerekiyor. Aşağıdaki listeden uzak durmanızda yarar var,

  • Baharatlı Yiyecekler
  • Gazlı İçecekler
  • Kafeinli İçecekler
  • Şekerli Gıdalar

Hamilelikte Mide Bulantısı ve Tedavi Yöntemleri

Doğum Sonrası Çatlaklar İçin Kesin Çözüm

Bu yazı 453 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak