Göz Kapağı Estetiği

Göz Kapağı Estetiği
Paylaş
 

Göz kapağı estetiği, ya da tıp dilindeki adıyla blefaroplasti, çoğu zaman yaşlılık nedeniyle gevşeyen ve sarkmaya başlayan gözün üst kısmındaki deri parçasının gerilmesi şeklinde gerçekleştirilir. Cerrahi müdahale yöntemiyle gerçekleştirilen bu estetik operasyonu çoğu zaman kozmetik gerekçelere dayanır, yoksa çoğu zaman kişinin görüşünü olumsuz şekilde engellemez. Ancak bazı yaşlı hastalarda çok fazla sarkan göz kapağı, görüş açısının daralmasına yol açabilir.

Göz kapağı estetiği gözün altında bulunan siyah halkaları, kırışıklıkları veya bu bölgedeki diğer kozmetik kusurları gidermez. Ancak çoğu zaman lazer yenileme, doldurma ve alın kaldırma gibi estetik operasyonlarıyla birlikte göz kapağına da müdahale edilebilir.

Göz kapağı neden düşer?

Vücut yaşlandıkça cilt de elastikliğini kaybeder ve yer çekimine meydan okuyamaz hale gelir. Bunun neticesinde ise vücudun çoğu bölgesinde olduğu gibi göz kapağının üst kısmında da sarkmalar oluşabilir.
Göz kapağı estetiği hangi yaş aralığı için ideal?
Operasyon sonucundaki beklentisi gerçekçi olan ve genel sağlık durumu iyi seyreden hastalar, göz kapağı estetiği yaptırabilir. Nitekim bu durumdan şikayetçi hastaların büyük çoğunluğu 35 yaşının üstündedir. Ancak aile büyüklerinin çoğunda göz altı şişkinliği ve göz kapağı sarkması varsa, biraz daha erkenden göz kapağı estetiği yaptırmayı düşünebilirsiniz.

Göz kapağı estetiği kişinin dış görünümünü iyileştirir ve kendine olan öz güvenini geri kazanmasını sağlar.

Göz Altı Işık Dolgusu



Göz kapağı estetiği kalıcı mıdır?

Bu sorunun cevabı kişinin beklentilerine göre değişir. Ancak göz kapağı estetiği en az 5-7 yıl arasında geçerliliğini korur. Tedavi sonrasında da göz kapağı yaşlanmaya devam edeceği için uzun vadede operasyonu tekrarlamak gerekli olabilir.

Eğer bir kez ameliyat olmuş hastanın tekrar göz kapağı ameliyatı olması gerekirse, bu operasyondan önce alın gerdirme operasyonu geçirmesi tavsiye edilir.
Göz kapağı operasyonuna nasıl hazırlanılır?
Operasyona gireceğiniz muayenehane veya devlet hastanesine bir arkadaşınız veya akrabanız tarafından refakat edilerek götürülmeniz gerekir. Ayrıca bu kişinin cerrahi müdahale sonrası size eşlik etmesi faydalı olacaktır.

Göz kapağınız tekrar iyileşene kadar bir süre hareketlerinizin kısıtlanması normaldir. Bu süreyi işten veya okuldan izin alarak evde bol bol istirahat ederek geçirebilirsiniz. Bazı hastalar operasyon sonrası göz kuruluğundan şikayetçi olabiliyor, ancak bu genellikle 2 haftadan kısa bir sürede geçer. Ancak kuruluk şikayeti geçmiyorsa doktorunuza görünmeniz gerekebilir.

Evde ise aşağıda belirtilen malzemeleri mutlaka hazır etmeniz tavsiye edilir:

  • Buz küpleri
  • Buz paketleri (Suyla doldurulan poşetler dondurucuya atılabilir)
  • Küçük gazlı bez
  • Göz damlaları (Doktorunuz tavsiye edecektir)
  • Temiz kıyafetler ve havlular
  • Ağrı kesiciler

Bunların yanı sıra kan sulandırıcı niteliğindeki aspirin ve benzeri ilaçları almaktan da kaçınmanızda fayda olacaktır.

Göz kapağı estetiği nasıl yapılır?

Gözün altındaki ve üstündeki derinin gerilmesi şeklinde gerçekleştirilen göz kapağı estetiği genellikle 2 saatlik bir süre zarfında sona erer. Doktorunuz gözün etrafına enjekte edilen bir ağrı kesici sayesinde lokas anestezi uygular, ancak bazen de oral sedasyon tercih edilebilir.

Bölge uyuştuktan ve acıyı hissetmeyecek hale geldikten sonra cerrah, göz kapağının doğal çizgisi boyunca bir çizgi çeker. Bu çizgi sayesinde açılan bölgeden doktorunuz, fazlalık yağı ve eğer karışmışsa kas dokusunu alır. Akabinde açılan bu çizgi doktorunuzun atacağı ufak dikişler sayesinde kapatılır. Bu dikişler 3 ila 6 gün arasında kalabilir.

Gözün üstünde değil de altındaki fazlalık dokunun alımında ise birçok farklı teknik kullanılabilir. Bir yöntemde bu bezeye kesi atılır ve fazlalık yağ alınır. Bu kesik tedavi sonrası gözle görülemez. Erbium lazer yönteminde ise deriye karbondioksit uygulanır ve fazla birikinti yok edilir.

Göz kapağı estetiği sonrası iyileşme süreci nasıldır?
Operasyon başarıyla gerçekleştirildikten sonra göz kapağının tam üzerine bandajlar yapıştırılır, bu bandajlar da bir hafta kadar süre boyunca gözde kalır. Kaşınma ve akıntı gibi şikayetler görülebilir, ancak operasyonu takip eden 1-2 hafta içinde göz kapağının yeni şekli otaya çıkar.

Göz kapağı estetiğinin muhtemel yan etkileri nelerdir?

Operasyon sonrası komplikasyon veya istenmeyen sonuçlar nadiren görülür. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Göz kuruluğu
  • Göz kapaklarının anormal şekilde renk değiştirmesi
  • Gözü tamamen kapatamama şikayeti
  • Görüş kaybı

Yukarıda yer alan yan etkileri gözlemliyorsanız bir an önce doktorunuza başvurmanız tavsiye edilir.

Göz kapağı estetiğini sigorta karşılar mı?

“Estetik” kategorisine girdiği için ve genellikle insan sağlığını tehdit eden bir durum olmadığı için göz kapağı estetiğini SGK karşılamaz. Eğer özel bir sigortanız varsa ve bu sigorta estetik müdahalelerini de kapsıyorsa durum değişebilir.

Ancak yaşadığınız bir iş kazası sonucunda göz kapağı görüş açınızı olumsuz etkileyecek şekilde düşmüşse, ve bunu bir görüş testiyle ve müfettiş raporuyla ispatlayabiliyorsanız SGK tedavi masraflarını karşılayabilir.

Bu yazı 407 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak