Gıda Zehirlenmesi Hakkında Merak Edilenler

Paylaş
 

Bulunduğumuz teknoloji çağının bizlere bir çok yararı olmasına rağmen bir çok da zararı bulunmaktadır. Artık her şey yavaş yavaş doğallıktan çıkmaktadır. Bu yemek alışkanlıklarında da malesef ki böyledir. Özellikle iş hayatı yoğun geçen, sürekli koşuşturma içinde geçen insanların belki de gün içerisinde yemek yemeye bile vakti olmamaktadır. Bu yüzden kısa sürede karınlarını doyurup yemek ihtiyaçlarını giderebilmek için fast-food tarzı yiyeceklere yönelmektedirler. Bu tarz yiyecekler kişiye zaman bakımından fayda sağlasa da sağlık açısından oldukça zararlıdır.

Diyelim ki çok yoğun bir iş günü geçiriyorsunuz ve acıktığınızda da vakit darlığından dolayı bir büfeden ekmek arası tarzı bir şey yediniz. Gün içerisinde bir şey hissetmediniz fakat birkaç saat sonra kusmaya başladınız. En başlarda şüphelenmeyip üşüttüğünüzü zannedebilirsiniz fakat durum düşündüğünüzden kötü olabilir. Gıda zehirlenmesine yakalanmış olabilirsiniz.

Gıda Zehirlenmesi Nedir? Belirtileri nelerdir?

Gıda zehirlenmesinin genel sebebi pis olan yiyeceklerin tüketilmesidir. Yani üzerinde bakteri, virüs ya da parazit olan yiyeceklerin yenilmesinden kaynaklanır. Gıda zehirlenmesinde en sık karşılaşılan bakteri E.Coli bakterisidir. Gıda zehirlenmesinin belirtileri ise öncelikle mide bulantısı, arkasından gelen kusma ve karın ağrısıdır. Bu belirtilerin arkasından ise ishal olunması meydana gelmektedir. Bunların yanı sıra kişinin iştahında kayıplar, yüksek ateş, halsizlik ve yorgunluk da görülmektedir. Belirtilerin ortaya çıkış süresi ise bünyeden bünyeye değişmektedir. 2 saat sonra da 18 saat sonra da ortaya çıkabilir. Bunun bünyeler arası farklılığın yanında diğer nedeni ise bakterilerin çeşitliliğidir. Mikroplar ya da bakteriler vücuda girdikten sonra bir kuluçka dönemi yaşar onun arkasından etkilerini gösterirler.

Aynı yiyeceği tüketen insanların bazıları gıda zehirlenmesi yaşarken bazıları yaşamayabilir. Bu da normal bir durumdur. Yukarıda da bünyeden bünyeye farklılık gösterebileceğini söylemiştik. Bunun sebebi ise yiyeceğin sadece bir kısmında bakteri olması ve zehirlenen kişinin o kısmı yemesidir. Diğer bir sebebi ise zehirlenmeyen kişilerin bağışıklık sisteminin daha güçlü olmasıdır. Mide asidine ve bağırsaklara etki eden ilaçları kullanan kişilerin bağışıklık sistemi daha düşük dirençte olacağından böyle hastalıklardan daha kolay etkilenrler.

Gıda Zehirlenmesi Tedavisi – Gıda Zehirlenmesinde İlk Yardım

Eğer bir kişi mide bulantısı, yüksek ateş, ishal gibi belirtiler gösteriyorsa zehirlendiğinden şüphe duyulabilir. Zehirlendiğini düşünen kişinin yapacağı ilk iş ise bol su içmektir. Bu süreçte ilaç almaktan kaçınılmalıdır çünkü alınacak ilaçlar bağırsak hareketlerini yavaşlatır bu ise iyileşmeyi uzatmaktadır. İshal olunmasına rağmen beslenmede bir problem yok ise bol su içilerek rahatsızlık en kısa sürede atlatılabilir. Fakat saydığımız etkiler 2 günden fazla sürüyorsa acilen doktora gidilmelidir. Çünkü geçmediği taktirde ileride bilincin kapanmasına, yutkunmada güçlüğe, ciddi hareket kaybına ve konuşmada güçlüğe sebep olabilir.



Gıda Zehirlenmesine Neden Olanlar Nelerdir?

Gıda zehirlenmesi bir çok etmenden dolayı görülebilir. Dışarıda tüketilen fast-food tarzı yiyeceklerin malzemelerinin nereden hangi koşullarda temin edildiği ve hazırlandığı, ne kadar sürede hazırlandığı, kaç derecede pişirildiği, sebzelerin yıkanıp yıkanmadığı, ortamın ne kadar steril olduğu önemli olan etmenler arasındadır.

Gıda zehirlenmesi riskini artıran birçok etkenden de bahsetmekte fayda var; nitekim dışarıda tüketilen gıdaların nereden temin edildiği, hangi koşullarda hazırlandığı, özellikle içerisindeki mikropların yok olması için uzunca bir pişirilme süresine ihtiyaç duyulan kırmızı et gibi gıdaların pişirilmesine ne derece dikkat edildiği, sebzelerin hangi suyla ve ne derece mikroplardan dezenfekte edilerek yıkandığı sağlık için oldukça önem taşımaktadır.

Gıda zehirlenmesine sebep olan diğer etmenler ise;

  • Uzun süre saklanıp bakterilenen et ve tavuk ürünlerinin yenilmesi
  • Et ürünlerinin yeterince süre pişirilmemesi, pişmiş yiyeceklerin de dışarıda çok fazla bekletilmesi
  • İshal, kusma, mide bulantısı gibi şikayetleri olan kişiyle aynı tabaktan yemek yenilmesi
  • Et ürünlerinin çiğ olarak yenilmesi
  • Sebze ve meyvelerin iyice yıkanmaması, temizlenmemesi
  • Kaynağı belli olmayan pis ve bakteri bulunduran suların içilmesidir.
Bu yazı 284 kere okundu.
Etiketler:
Gıda Zehirlenmesi
  • Site Yorum

Bir yorum bırak