Gebelik Haftası Nasıl Hesaplanır?

Paylaş
 

Bebek sahibi olmak isteyen çiftler hayallerini gerçekleştirebilmek için kadının yumurtlama dönemini hesaplamalı ve yumurtlama dönemi içerisinde cinsel ilişkiye girilmelidir. Diğer günlere nazaran yumurtlama döneminde hamile kalma ihtimali daha fazladır. Bu sebeple kadınların adet kanamaları arasında kaç gün geçtiğini tam olarak bilip buna göre yumurtlama dönemlerini hesaplaması gerekmektedir. Yumurtlama gününden 2-3 gün önce cinsel ilişki korunmasız olduğu zaman hamile kalma olasılığı ortaya çıkar

Gebelik sürecinin hesaplanması durumu gebeliğin başlangıcının cinsel birliktelik ile başladığı sanılmaktadır. Bu yanlış bir bilgidir. Cinsel birliktelik hamile kalmayı sağlar. Bebeğin gelişim süreci son adet kanamasının ilk gününden başlar. Bazı anne adayları hamile kaldıklarında en son adet tarihlerini hatırlayamamaktadır. Gebelik takibinde bu tarihler oldukça önemlidir. Ultrason çekimi ile bebeğin kaç haftalık olduğu belirlenebilir.

Aşağıda size özel ‘gebelik hesaplama’ bölümünü kullanarak kaç haftalık hamile olduğunuzu öğrenebilirsiniz.
Lütfen Aşağıdaki Bölüme Son Gördüğünüz Adet Gününü Girin

Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda aklınıza gelen ilk sorular “şimdi karnımın içerisinde neler oluyor, bebeğim ne zaman doğacak, acaba kaç haftalık hamileyim” olacaktır. Çok heyecanlı ve keyifli bir yola çıkmaya başladınız.  Şunları da unutmamak gerekir tüp bebek tedavisi ile hamile kalınması, adet düzensizliği, son adet tarihi başlangıcının yanlış hatırlanması, ovülasyon tarihinin gecikmesi gibi durumlar anne adayının hamilelik haftasında sapmalara sebep olabilir.

Gebelik Takibi

Özellikle gebelik planlaması yapan çiftler adet tarihlerini çok iyi takip etmelidir. 38-42 hafta sürecek olan gebelik takipleri adet kanaması dikkate alınarak hesaplanır. Bebeğin anne karnında ki gelişimi, bebek için istenen tetkiklerin yapılacağı tarihler, bazı tahliller bu tarihe bakılarak yapılmaktadır. Anne karnında ki bebek her hafta gelişir. Bu gelişimin her hafta takibi farklıdır. Anne adayının beslenmesi ve alması gereken vitaminler haftalara göre değişir. En önemli testler ikili ve üçlü testler gibi test ve tetkiklerdir.

Hamilelik Hesaplama

Hamilelik Hesaplama
Gebelikte hamilelik hesaplaması ile kaç aylık hamile olduğunuzu kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Çoğunlukla haftalar ve aylar arasında bir uyumsuzluk yaşanmasının nedeni 1 ayın tam olarak 4 hafta sürmemesidir. 1 ay 4 hafta ve 3 gün sürdüğü ve gebelik süreçleri haftalık olarak ifade edildiği için gebe olan kadınlar gebelik hesaplama konusunda kafa karışıklığı yaşar. Gebelikte önemli olan ay hesabı değil hafta hesabıdır. Bebeklerin anne karnında ki gelişimi haftalık süreçlere ayrılır. Gebelik toplamda 40 hafta sürer.



Bebeğin Boy Ve Ağırlığı

Hamilelikte her hafta bebeğin kilosu ve boyunda periyodik olarak değişimler gözlemlenir. Bu değişimler doğum yaklaştıkça artar. Her bebekte farklı gelişim süreçleri olabilir. Bebeklerin ilk kalp atışı 6. haftadan itibaren başlar. Gelişen tıp teknolojileri sayesinde bu kalp atışı 5. haftada da dinlenmeye başlanabilir. Her hamilelik kontrolünde bebeğin kalp atışlarını doktorunuz dinleyecektir. Burada bilinmesi gereken kalp atışlarının 5. veya 6. Haftada başlaması değil bunu duymak için bu haftaları beklemek zorunda kalınmasıdır.

Hamilelikte bebeğin ilk hareketleri doktor kontrollerinde usg cihazları ile 7. haftadan itibaren hissedilmeye başlanır.

Bu yazı 1087 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak