Egzama Nedir Nasıl Tedavi Edilir?

Egzama Nedir Nasıl Tedavi Edilir
Paylaş
 

Stres veya alerji sonucunda ciltte oluşan bir deri hastalığı olan egzama, bağışıklık sistemi zayıf hassas ve kuru cilde sahip olan kişilerde daha sık bir şekilde görülmektedir. Egzamanın diğer adı DERMATİT’dir. Egzama; deride ufak kabarcıkların oluşmasına yol açan deriyi kurutan ve kaşıntı yapan bir deri hastalığıdır. Egzama kesinlikle bulaşıcı değildir, doktorlar egzamayı genellikle bağışıklık sistemini güçlendiren ilaçlarla tedavi ediyor, fakat doğal ve bitkisel yöntemlerle de egzama tedavisinde çok mükemmel sonuçlar alınmaktadır.

Egzama Belirtileri ve Sebepleri
Vücudumuzun her hangi bir bölgesinde oluşan egzamanın belli başlı belirtileri şunlardır;

* Cilt dokusunda meydana gelen değişiklikler (kalın ve koyu bir hale gelen cilt daha pürüzlü bir görüntü hal alır)

* Derinin tahriş olması nedeniyle ciltte kızarıklık ve yanma olur

* Genellikle ellerde şişmiş ve kırmızı bir cilt görüntüsü ortaya çıkar



* Bazı egzama vakalarında sulu yaralar görülmektedir

* Saçlarda ve yağlı ciltlerde kepek tarzında kaşıntı olması, egzamanın varlığını gösterir

* Özellikle kadınlarda bazı krem ve makyaj malzemelerinin sebep olduğu yüzde, yanak, ağız ve burun çevresinde sivilcelerin oluşması egzama belirtisidir

* Deride kesikler ve çatlama oluşması gözlenir

Egzamayı Neler Tetikler
* Kalitesiz veya cildimize uygun olmayan kozmetik ürünlerinin kullanılması

* Sigara ve tütün kullanımı

* Aşırı terlemek

* Kalın ve yün benzeri giyecekler

* Havanın ani olarak değişimi (ısı farkının çok olması)

* Sık sık, uzun ve çok sıcak duş almak, sık sabunlanma güzelce durulanmamak

* Vücudumuzun değişik kimyasallar ile teması

* Hayvan tüyleri, kum, polen, evlerde oluşan toz

* Rafine edilmiş yağlar ve şeker gibi gıdalar egzamayı tetikleyebilir

* Stres, egzamayı tetikleyen bir diğer olgudur

* Tükettiğimiz bazı besin maddeleri (fındık, soya, inek sütü, yer fıstığı, midye, istiridye, ıstakoz, yengeç, balık, kabak, patlıcan, domates, portakal, limon) bu ürünlerin tüketiminde dikkatli olunması gerekir.

Egzamanın Bitkisel (Doğal) Yöntemlerle Tedavisi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun Isırgan Otu ile Egzama Tedavisi
Malzemeler
1 tatlı kaşığı kurutulmuş ısırgan otu
2 bardak su

Yapılışı
1 cezve içerisinde bir su bardağı su ve ısırgan otu kaynatılır. Kahvaltıdan önce günde bir bardak içilir. Çok etkili bir egzama tedavi yöntemidir.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun Eldeki Egzama İçin Beyaz Dut Kurusu ile Tedavisi
İki elin avucu kadar beyaz dut kurusunu (kandaki iltihabı bile kurutmaktadır) yarım litre suyun içerisine atarak en az 10-15 dakika kaynatacağız, egzamalı eli bu sıcak suyun içine sokacağız (bu suyun sıcaklığı ılık derecesini biraz geçmelidir, elimizi yakmayacak derecede olmalıdır.) 15 dakika bu suyun içerisinde egzamalı elimizi tutacağız, eğer iki elde de egzama varsa öbür elimizi de bu karışımın içerisine sokacağız. Ellerimizi 1 saat yıkamamız gerekiyor, bu işlem iki günde yada üç günde bir defa yapılmalıdır. 6-7 defa bu işlem yapıldıktan sonra ellerinizdeki egzamadan eser kalmayacaktır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun söylediğine göre sarımsak, turşu, karabiber, pul biber, greyfurt ve portakal suyundan uzak durmak gerekir. Bu besin maddeleri egzama, sedef hastalığı ve bütün cilt hastalıklarını tetiklemektedir.

Prof. Dr. Ahmet Maranki’nin Bitkisel Yöntemlerle Egzama Tedavisi

Nane Yağı ile Tedavi : Aktarlardan ve bitkisel ürün satan mağazalardan kolayca temin edebileceğimiz nane yağı, kaşıntı bölgesini serinletir ve yatıştırır cildi besler. Sabah ve akşam parmağımızla egzamalı bölgelere masaj yaparak sürülür, güvenle kullanılır hiç bir yan etkisi yoktur.

Papatya Yağı ile Tedavi : Akne, egzamaya ve diğer cilt hastalıklarında önerilen doğal ilaçların başında gelir. Nane yağında olduğu gibi sabah, akşam parmağımızla sorunlu olan bölgemize sürülür, her hangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.

Kristal Kırmızılı Tuz : Kas sistemini gevşeterek vücudu dinlendirir, cildi besler sedef, egzama, mantar ve tüm cilt hastalıklarında şifa kaynağıdır. Bir leğenin içerisine 5 litre ılık su koyulur, iki çorba kaşığı (yaklaşık 50 gr) kristal kırmızı tuzu (kaya tuzu) ılık su içerisinde eritilir. Egzamalı eller veya ayaklar leğenin içerisine sokulur, sabah ve akşam bu işlemi uygularsanız bir hafta içerisinde egzamanın geçtiğini su dolu kabarcıkların patladığını göreceksiniz. Her hangi bir yan etkisi bulunmamaktadır, bu tuz aktarlarda bulunan düşük fiyatlı bir üründür.

Elma Sirkesi Tedavisi : 3 yemek kaşığı elma sirkesi (mikrop ve toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Antioksidan özelliği oldukça yüksektir.), 3 yemek kaşığı su, sargı bezi veya pamuk malzemeleri ile hazırlayacağınız bu tarif egzamalar için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Hazırlanışı oldukça basit olan bu tedavi yönteminde su ve elma sirkesi bir kap içerisinde karıştırılır, pamuk veya sargı bezi bu karışımın içerisine batırılarak egzama olan bölgeye sürülür, eğer egzama olan bölgede açık yara varsa canınız biraz yanacaktır o zaman isterseniz karışımdaki su miktarını arttırabilirsiniz.

Egzama Tedavisi İçin Kullanabileceğiniz Sabunlar

  • Ada Çayı Sabunu : Egzamanın sebep olduğu yaraların geçmesini sağlar ve cildi temizler.
  • Aloe Vera Sabunu : Bu bitki özlü sabun, egzama tedavisinde ısrarla tavsiye edilmektedir.
  • Kefir Sabunu : Egzamaya karşı faydalıdır, cildi besler.
  • Arap Sabunu : Çok kullanılan bir sabundur, kaşıntıları önleme özelliği vardır.
  • Badem Sabunu : Kaşıntıyla gelen bir hastalık olan egzamanın kaşıntısını önlemek için vazgeçilmez bir sabundur.
  • Defne Sabunu : Doğal bir sabundur, defne ağacının yapraklarından elde edilir, gözenekleri açar kuru cildi nemlendirir, parlaklık ve yumuşaklık sağlar. Egzamadan kaynaklanan mikropları öldürür.

Yukarıda saydığımız bu sabunları eczanelerden ve aktarlardan kolayca temin edebilirsiniz.

Krem Adı Fiyat
EUMOVATE 8,00 TL
SUDOCREM 42,00 TL
BEPANTHEN PLUS 13,00 TL
DERMATOP 10,00 TL
KETORAL 6,00 TL
MECİTEFENDİ Aynısefa 11,00 TL
ADVANTAN
DERMOVATE

Yukarıda yer alan egzama kremlerini doktorunuza danışmadan asla kullanmayınız.

Bu yazı 1027 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak