Çinko İçeren 15 Gıda

Çinko İçeren 15 Gıda
Paylaş
 

Son zamanlarda yazmış olduğumuz yazıların bir çoğunun içeriğine baktığımızda çinkonun önemli bir rol üstlendiğini fark ettik. Gerek sağlık önerilerimizde gerekse de güzellik alanında verdiğimiz bir çok tarifte çinkonun ne kadar önemli olduğunu ve vücut için oldukça değerli bir element olduğunu kavrayınca bu konuya daha çok değinmemiz gerektiğini düşünerek çinko içeren en faydalı gıdaları sizlerle yazmaya karar verdik.

Hayati önem arz edip bu kadar mütevazi ve arka planda duran başka bir elementin olduğunu düşünmüyoruz. Çinko bir nevi zurnanın son deliği gibi ancak o olmazsa insan sağlığı ciddi anlamda tehlikeye girebiliyor. Peki çinkoyu bu kadar önemli kılan şey nedir? Çinko gerçekten vücut sağlığı için önemli bir madde mi? Net ve kısa bir cevap vermek gerekirse ‘evet’ vücudumuzda bulunan hücrelerin gerçekten çinkoya ihtiyacı var. Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi, tat ve koku duyularımızın sağlıklı çalışabilmesi, oluşan yaraların daha çabuk iyileşebilmesi ve en önemlisi serbest radikallerin büyümesinin engellenmesi için çinko oldukça önemlidir.

Her yaş aralığında vücudun çinko ihtiyacı da farklılık göstermektedir. Özellikle hamileler ve çocuklar için çinko en temel alınması gereken mineraller arasında yer alıyor, çünkü hem bebeğin gelişimi hemde çocukların büyümesinde çinko ciddi bir faktördür.

Günlük Çinko İhtiyacı

Yaş Gereksinim
0-6 Ay 2 mg
7 Ay – 3 Yaş 3 mg
4 -8 Yaş 5 mg
9 – 13 Yaş 8 mg
14 – 18 Yaş (kızlar için) 9 mg
14 Yaş ve Üzeri Erkekler 11 mg
19 Yaş ve Üzeri Kadınlar 8 mg
Hamileler 11 mg
Emzirenler 12 mg

Yukarıda yer alan rakamlar Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenmiştir, günlük gereksinimi almak için size aşağıda bir kaç besin önerisinde bulunacağız. İşte Çinko içeren birbirinden değerli besin kaynakları

Çinko İçeren Gıdalar

İstiridye
İstiridye
Önceliğimiz çinko açısından en zengin besin olan istiridye olacak. Toplumumuzda pek fazla istiridye tüketme gibi bir alışkanlığımız olmasa da bu besin bağışıklık sistemini güçlendirmede bilinen en etkili vitamin olan C vitamini yönünden oldukça yoğundur. Günde bir porsiyon istiridye tüketirseniz hem ihtiyacınız olan proteini almış olursunuz hemde günlük C vitamini ihtiyacınızın %15’lik kısmını karşılamış olursunuz.



C Vitamini Nelerde Bulunur? Tıkla Öğren

Susam Taneleri
Kolesterolü düşürme özelliği olan susam tohumları içerisinde yer alan sesamin bileşiği sayesinde hormonları dengeler. Protein bakımından oldukça zengin olan susam taneleri tek başına günlük çinko ihtiyacınızı karşılamaya yetecektir.

Keten Tohumu
Güçlü bir omega-3 yağ asidi kaynağı olan keten tohumu fiziksel ve zihinsel gelişimi desteklemesi ile bilinmektedir. Bağırsakların daha sağlıklı çalışmasında önemli rol oynayan keten tohumunu salata ve sebze yemeklerinde gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

Yulaf
Daha önce yulafla ilgili bir diyet listesi vermiş ve yulafın ne denli önemli bir besin kaynağı olduğunu belirtmiştik. Lif kaynağı olarak bildiğimiz yulaf içerdiği 6.2 mg çinko ile özellikle gelişmekte olan çocuklar için güzel bir besin kaynağıdır. Kolesterol seviyesini de düzenlemeye yardımcı olan yulafı sabah kahvaltılarınızda eksik etmemenizde yarar var.

Yulaf Ezmesi Diyeti Hakkında Bilgi İçin Tıklayın

Yumurta Sarısı
A, D, E ve K gibi önemli vitaminleri barındırarak vücut sağlığı için son derece yararlı olan yumurta sarısı ayrıca güçlü bir omega-3 kaynağıdır. Sabah kahvaltısında her gün bir adet yumurta tüketmeyi uzmanlar önermektedir.

Fıstık
Kalp sağlığını besleyen çerezler arasında yer alan fıstık magnezyum, bakır, oleik asit ve çeşitli diğer antioksidanları içerir. Güzel bir ipucu daha, yer fıstığı tüketimi erkek ve kadınlarda safra taşı gelişimini de önlemektedir.

Kuzu Eti
Kuzu pirzola, rosto veya biftek bunlar protein açısından oldukça güçlüdür. Amino asit olan beta alanin içerdiği için vücudun fiziksel dengesini korur ve ameliyat sonrası iyileşmelerde etkilidir tabi fazla tüketiminde kolesterol sorunu da ortaya çıkabilmektedir.

Badem
Antioksidan yönünün güçlü olması sayesinde stres ve yaşlanmalara karşı savaşır. İçerdiği 3.1 mg çinko ile hücre zarlarının hasar görmesini engeller

Nohut
Kan şekerini ve kolesterolü dengelemek için doğal bir takviye olan nohut diyabet kalp hastaları için önerilmektedir. Nohut ayrıca selenyum minerali sayesinde kansere karşı savaşır.

Bezelye
1.9 mg çinko oranı ile kolesterol içermeyen bezelye sofralarınızda mutlaka olması gereken bir gıdadır. İster ana yemek isterseniz de salatasını yapabileceğiniz bezelye lutein eksikliğinin giderilmesine yardımcı olur.

Sarımsak
Sarımsak
Hakkında belki sayfalar dolusu bilgi verilebilecek, doğal antibiyotik ve kalp dostu olan sarımsak 1.6 mg çinko içermektedir. Besleyici olduğu kadar kalori yönünden düşük olması onun mucizevi bir besin olduğunun en büyük kanıtıdır.

Sarımsak Faydaları İçin Tıklayın

Yoğurt
Kalsiyum ve çinko ihtiyacının büyük bir bölümünü yoğurt ile karşılamanız mümkündür. Ayrıca bir fincan yoğurdun mineral ihtiyacının %50’sini karşıladığını biliyor muydunuz? Dişlerin ve kemiklerin güçlenmesi için bebeklere yoğurt ile yapılan gıdalar mutlaka verilmeli.

Tavuk
Tavuk
Selenyum açısından zengin ve içerdiği 0.8 mg çinko ile oldukça besleyici olan tavuk B6 ve B3 vitaminleri ile kanserin oluşumunu önlemektedir.

Ispanak
Alfa Lipoik asit yönünden oldukça zengin olan ıspanak her ne kadar yukarıda yer alan diğer gıdalara göre düşük miktarda çinko içerse de (0,2 mg) yüksek miktarda K vitamini içererek kemik gelişimini güçlendiriyor. Temel reisi hatırlayın, ıspanağın ne derece güçlü bir besin olduğunun en iyi kanıtı oydu. Glikoz seviyesini düşürdüğü için diyabet hastalarına önerilmektedir.

Mantar
Vücudunuzun aldığı oksijeni etkili bir şekilde kullanmasına yardımcı olan bir besin maddesidir. Mantarlar ayrıca demir ve vitamini içerir ayrıca usta bir aşçının ellerine harika bir yemektir.

Çinko Eksikliğinin Belirtileri

Vücudunuzda çinko eksikliği boy gösterdiğinde bunu çeşitli yollarla belli etmektedir. Çinko eksikliği vejetaryenler, yanlış diyet yapanlar ve aşırı alkol kullanan kişilerde daha sık görülür. Hamile kadınlar ve emzirenlerin çinko ihtiyacı daha çok olduğu için bu dönemde mutlaka doktorunuzla çinko ihtiyacı hakkında konuşabilirsiniz. Peki çinko eksikliği kendini nasıl belli eder? İşte maddeler halinde sıraladık;

1-) Alzheimer, oldukça ürkütücü bir giriş yapmış olabiliriz fakat bu bir gerçek! Bilimsel araştırmalar ışığında çinko eksikliğinin özellikle orta yaş ve üzeri kişilerde unutkanlığa neden olduğu tespit edilmiştir.

2-) Kısırlık, üreme sistemi için çinko önemli bir mineraldir. Sadece kısırlık değil hamileliğin sağlıklı geçmesinde önemli rol oynar.

3-) Cilt sağlığı, çinkonun %5’lik kısmı cildinizde bulunur. Çinko eksikliği akne ve sivilcelerin oluşumuna neden olmaktadır.

4-) Dikkat bozukluğu, yeterli çinko alınmaması durumunda kişilerde adapte olma sorunu ve dikkat dağınıklığı yaşanır.

5-) Bağışıklık sisteminde zayıflama, çinko eksikliğinin en büyük belirtileri arasındadır. Hapşırma, burun akıntısı gibi alerjik sorunlar çinko ile alakalı olabilir.

Bu yazı 267 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak