Bronşit Nedir, Nasıl Geçer?

Bronşit Nedir Nasıl Geçer
Paylaş
 

Akciğerlere hava götüren bronş tüplerinin iç yüzeyinde yer alan zarın iltihaplanması neticesinde oluşan rahatsızlığa bronşit ismi verilir. Bir diğer tarifi ise akciğerlerdeki hava yollarının (bronşların) enfeksiyon ve tahriş sonucu iltihaplanmasına bronşit diyoruz. Yazımızın başında bir cümle ile bronşu tanımlayalım “Soluk borusunun, sağ ve sol akciğerlere giden iki kolundan her biri ve bunların dallarına bronş” denir.

Soluk borusu beşinci sırt omuru hizasında iki kola ayrılır, her biri akciğere giden bronşları meydana getirir bronşit, akut (ani) ve kronik olmak üzere ikiye ayrılır.

Akut Bronşit Belirtileri

Ses kısıklığı
Hırıltılı ve gürültülü nefes alıp verme
boğazda meydana gelen ağrı
Nefes darlığı
Tıkanmış sinüsler
Burun akıntısı
Zaman zaman göğüste sıkışma ve ağrı
Ateş ve titreme
Yorgunlukla birlikte iştah kaybı
Baş ağrısı
Vücudumuzda ve ağzımızda görülen ağrılar
Şiddetli ve inatçı öksürük
Öksürük sonrası gelen balgam

Akut (ani) bronşit; üst solunum yolu hastalığı ile beraber başlar, hemen tedavi edilmezse veya özensiz bir tedavi uygulanırsa kronik bronşite sebep olur. Akut bronşit, aniden başlayan ve kısa süren bir hastalıktır, bulaşıcı ve yaygın bir hastalık olup soğun algınlığından sonra görülür. Akut bronşitin oluş sebebi genellikle solunum yollarının üst bölgesine yerleşen virüs ve bakterilerdir.

Kronik Bronşit Belirtileri

Kronik bronşit sessiz başlar ve yavaş bir ilerleme gösterir
Kuru yada balgamlı bir öksürük olur
Solunum sorunları ön plandadır ve solunum zorlaşır
Akciğerlere giren hava akımı aşırı ölçüde azalır
Akciğerlere giren hava ancak dinlenme anında ihtiyacı karşılayabilir
Nefes darlığı, son derece zorlukla sürdürülen yetersiz solunum gözlenir
Göğüs bölgesinde sertlik oluşur



Kronik bronşit uzun süren ve tekrarlayıcı özellikteki bir hastalıktır. Genellikle sigara içme veya nefes borusu kimyasal zararlısı neticesinde olur. (kimyasal zararlara bir iki örnek verelim; dumanlar, kimyasal gazlar, tekstil parçacıkları)

Bronşitken Yenilmemesi Gereken Gıdalar

Süt ve süt ürünleri : Dünyanın en sağlıklı gıdalarının başında gelir, fakat bronşitli bir kişinin bu ürünleri kullanması sakıncalıdır. Süt ve süt ürünleri doymuş yağ içermektedir, bronşit atağında ise balgam üretimini arttırır nefes almada ve vermede rahatsızlığa neden olur.

Kızarmış Yiyecekler : Patates ve tavuk kızartması genellikle çok sevilir fakat bronşitli isek bu gıdaları tüketmemiz doğru değildir bunun nedeni ise kızartılmış besinlerin oksidan üretmesi ve doymuş yağ oranın zengin olmasıdır. Buda balgamın atılmasını ve azaltılmasını engeller.

Gazlı İçecekler : Nefes alıp vermede zorluğa sebep olan, bağışıklık sistemine baskı yapan gazlı içecekler, şekerli içecekler, pasta, browni ve çikolatalar bronşitlilere önerilmemektedir ayrıca bu gıdaların besin değeri de bulunmamaktadır.

Yüksek Sodyum İçeren Ürünler : Özellikle tuzdan uzak durmak gerekir. Zaten nefes alıp vermede zorluk yaşayan bronşit hastalarının kalbi yorulmaktadır. Tuz, kanı sulandırır ve kalbe giden kanın hacmini arttırır.

Alkol ve Alkollü İçecekler : Doğrudan merkezi sinir sistemi üzerine etki eden alkol ve alkollü içecekler, akciğerlerin temizlenmesi için gerekli olan hapşırma ve öksürük reflekslerini yavaşlatır. Alkol ayrıca idrar yoluyla vücuttaki sıvıyı kaybetmeye sebep olur çünkü vücudu kurutmaktadır, vücuttaki bu su kaybı neticesinde mukus (balgam) sertleşir ve koyulaşır.

Sigara : Bir gıda ürünü olmasa da belirtmemiz gerekiyor. Sigara akciğer hasarına neden olur, kısacası akciğere ciddi hasar verir.

Bronşitten Korunma Yolları

Badem tüketin
Bol bol dinlenin
Kirli hava olan yerlerde bulunmayın
Bulunduğunuz ortamdaki havanın nem oranını arttırın
Kokulu mum ve oda spreylerinden sakının
Ellerinizi sık sık yıkayın
Mümkün olduğunca fazla su için
Kesinlikle alkol ve sigara kullanmayın

C vitamini içerisindeki güçlü antioksidan ile bronşitten kurtulmamıza yardımcı olur.

]C Vitamini İçeren Faydalı Besinler İçin Tıklayın[

Bronşit Tedavisinde Bitkisel Çözümler

Bronşit, tedavisi olan bir hastalıktır. Evinizde uygulayacağınız doğal yöntemler ile bronşit sorununuzu kolaylıkla çözebilirsiniz. Pembe Sihir ekibinden sağlık editörü Melike ERDEM sizlere bronşit konusunda uzman kişilerin hazırladığı bitkisel çözümleri sunuyor.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Tarifi
Malzemeler
5 Gr. yulaf (bir tutam)
1 litre su

Hazırlanışı
Kaynamakta olan bir litre su içerisine bir tutam (yaklaşık 5 gr) yulaf atılır. Kısık ateşte 5 dakika ağzı kapalı olarak kaynatılır, soğuması beklenip süzülür. 3 hafta süresince haftada 2-3 su bardağı içilir.(gün aşırı bir bardakta tüketilebilir) 3. haftanın sonunda da rahatsızlık geçmedi ise bu tedaviye devam etmek gerekir, her içtiğimiz yulaflı su için taze hazırlamak gerekir. Bu karışımı kesinlikle 10 saatten fazla bekletmeyiniz.

Yulafın Faydaları : Yulaf içerisinde bulunan en etkili maddelerden birisi SCOPOLETİN’dir. Bu madde aynı zamanda antiseptik, bronş gevşetici, açıcı, bakteri yok edici ve kanser önleyicidir. Astım hastalığına karşıda yulaf kullanılmaktadır.

Prof. Dr İbrahim Saraçoğlu’nun Bronşit ve Kuru Öksürüğe Özel Tarifi
Malzemeler
Bir bardak süt (bir taşım kaynatılmış olacak)
4-5 parça kurutulmuş Hatmi çiçeği

Hazırlanışı
Kaynatılmış bir bardak süt içerisine 4-5 parça kurutulmuş Hatmi çiçeği atılır ve karıştırılır. 5-6 dakika demlendirilir, daha sonra bu karışım tüketilir (sabah ve akşam kahvaltıdan ve yemekten önce aç karnına) Takviye olarak bir yemek kaşığı ANDIZ pekmezi içerseniz çok faydasını göreceksiniz.

ANDIZ pekmezi nedir? Faydaları : Ülkemizde özellikle Akdeniz’de ve toros’larda yetişen bir ağaçtır. Andız meyvesinin dış kabuklarından yapılan pekmezdir,öksürüğe iyi gelir balgam sökücü ve kanı temizleme özelliği vardır. 2016 yılında yarım kilosu 15 ile 40 TL arasında satılmıştır.

Bronşit İçin Özel Tarifler
Malzemeler
1 litre su
2-3 damla okaliptüs yağı (bronşit, astım, soğuk algınlığı ve nezle tedavisinde yani solunum yolu hastalıklarının kısa sürede geçmesi için kullanılır. Çok güzel sonuçlar alınmaktadır, balgamı sökmede çok etkilidir)
2-3 damla papatya yağı (ağızdaki nemi arttırmasından dolayı solunumu rahatlatıcı rolü vardır, balgam sökücüdür.)

Hazırlanışı
Bir litre suyu geniş ağızlı bir kap içerisinde iyi kaynatalım, içerisine 2-3 damla okaliptüs yağı ve 2-3 damla papatya yağı damlatalım 10-15 dakika boyunca buharını soluyalım. Bu yöntem etkisini hemen göstermekte olup rahatladığınızı hissedebilirsiniz.

Malzemeler
2 muz : B1, B2, B12, A, C ve E vitaminleri deposudur. İçerisinde potasyum, kalsiyum, fosfor ve demir gibi bir çok mineral ve aminoasit bulunur.
2 yemek kaşığı organik bal
2 bardak ılık su

Hazırlanışı
Kaşık yada çatallar muzları bir kase içerisinde püre haline getirin. Ilık suyu ilave edip dinlendirin, yaptığınız karışım iyice soğuyunca içerisine iki yemek kaşığı organik balı ilave edin. Son bir kez malzemeleri iyice karıştırın. Eşit miktarlarda günde 4 kez olacak şekilde tüketin.

[alert-warning]Öksürük Sorununuz Varsa Doğal Çözüm İçin Tıklayın[/alert-warning]
Bu yazı 395 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak