Apandisit Belirtileri Nedir Nasıl Anlaşılır?

Apandisit Belirtileri Nedir Nasıl Anlaşılır
Paylaş
 

Enfeksiyon nedeniyle karında hafif veya orta şiddetli seyreden ağrıların yaşanmasına, bir müddet sonra da bu ağrı şiddetini arttırarak karnın alt köşesine yerleşir ve ilk belirtileri oluşmaya başlar. İnce ve kalın bağırsak arasında bulunan temel bir görev olmaması nedeniyle ‘işlevsiz organ’ olarak adlandırılan apandisin farklı nedenlerden dolayı iltihaplanması ile oluşan apandisit problemi basit bir sorun gibi görülse de patlaması halinde insan hayatını ciddi şekilde etkilemekte hatta ölüme varan sonuçlara neden olmaktadır.

Vücut içinde kapalı bir kutu olan insan hayatında pek fazla ciddi bir öneme sahip olayan apandisiti asıl tehlikeli yapan ve bugün sitemize konu olmasına neden olan faktör ise patlaması yada tıkanması sonucunda yarattığı risktir. Bu yazımızda apandisit belirtileri, neden olan etkenler, apandisit tedavi yöntemleri ve apandisit ameliyatı sonrası yapılması gerekenleri detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.

Apandisit Belirtileri

Sağlıklı bireylerde görülebilen ani gelişen ve genellikle karın ağrısı ile karıştırılan bir rahatsızlık olan apandisit dünya çapında her on kişiden birinde görülmektedir. İki ile otuz yaş arasındaki kişiler risk grubunda olup erkeklerde görülme ihtimali kadınlara göre beş kat daha fazladır. Apandisit hastalığı olan kişilerde aşağıdaki belirtiler görülmektedir, işte apandisit belirtileri;
Apandisit Belirtileri

  •  Mide/Karın Bölgesinde Ağrı : Kişi karın bölgesinde ağrı hisseder, tam yeri ilk başlarda tespit edilemez zamanla bu ağrı karnın sağ alt bölgesinde daha sık ve belirginleşir. Hafif başlayan ağrı zamanla şiddetlenir. Mide bulantısına neden olan bu ağrının şiddeti öksürük, darbe veya eğilip kalkma ile daha da artmaktadır.
  •  Midede Şişlik : Önce ağrı ile başlayan apandisit zamanla sancı ve sonrasında büyüme evrelerine girerek son aşamasında karın bölgesinde şişmeye neden olur. Bu evre en tehlikeli v acil müdahale gerektiren safhadır.
  •  Ateşlenme : Enfeksiyona bağlı bir sorun oluştuğu için vücut kendini korumaya almaya çalışarak ateşlenme yaşanır. Uzun süreli ateşlenme ise zamanla sıtma, halsizlik ve kusmaya neden olur.
  •  Kabızlık : Kalın bağırsak işlevini düzgün yapamadığı için kabızlık sorunu ortaya çıkar. Ayrıca kalın bağırsağa bağlı olarak gaz çıkarmada zorluk çekme, idrarda yanma hissi yaşanır.

Bazen midede yaşanan sancılı ağrılar apandisit ile karıştırılabiliyor, toplum genelinde bu iki ağrı arasındaki fark pek bilinmediği için ya önemsenmiyor yada göz ardı edilebiliyor. Eğer sizde yukarıda yer alan sorunları yaşıyorsanız ve karın ağrınız uzun süreli bir şekilde devam ediyorsa mutlaka doktora gitmeyi ihmal etmeyin.

Apandisit Nedenleri

Kendini ağrı ile belli eden apandisit dış etkenlerden zarar görerek oluşur ve cerrahi müdahale gereklidir. Temel olarak üç faktör apandisite neden olmaktadır.

 İltihaba Bağlı Enfeksiyon : Yediğiniz gıdalardan bulaşan parazit, kurt veya mikrop apandisit oluşmasına neden olabilir. Bağırsağa bulaşan bu zararlı bakteriler zamanla hastalığın belirtisi olur.



 Kalın Bağırsak Sorunları : Özellikle sık kabızlık yaşayanlarda görülen zorlanma sonucu apandisit yaşanabilmektedir. Eğer uzun süren kabızlık yaşıyorsanız buradaki yazımızı okuyabilirsiniz.

 Dış Darbeye Bağlı Sorun : Karın bölgesinde yaşanan darbe, travma ve yara nedeniyle apandisit sorunu yaşanabilmektedir.

Apandisit Tedavi Yöntemleri

Ölümle sonuçlanma oranın fazla olması nedeniyle apandisit yüksek riskli hastalıklar arasında yer almaktadır. Doğal yöntemle tedavisi bulunsa da en kalıcı çözüm cerrahi işlemdir ancak bir çok kişi bıçak altına yatmaktan çekindiği için önceliği doğal tedaviye veriyor.

Doğal yollarla tedavinin en etkili olan hiç şüphe yok ki sağlıklı beslenmeden geçiyor, bu %100 tedavi yönteminden ziyade apandisit oluşumunu engelleyen bir koruyucu kalkandır. Gıda hijyenine mutlaka dikkat etmelisiniz.

Zararlı bakterilerin neden olduğu apandisit için yapılacak doğal yöntemin en iyisi vücuda yararlı bakteriler sunmaktadır, geçtiğimiz gün hazırladığımız ve büyük ilgi gören “Kefirin Faydaları” makalemizi incelemenizi öneririz.

Apandisit ameliyatı ise bu konuda en net sonucu veren yöntemlerin başında geliyor. Genel anestezi ile yapılan işlem ile apandisit alınır ve bu sorun ortadan tamamen kalkar, apandisitin vücut için bir faktörü olmadığından dolayı alınması riskli değildir.

Ameliyat iki farklı yöntemle uygulanır apandisitin durumuna göre açık ameliyat yada laparoskopi operasyonları gerçekleştirilir. Laparoskopi(*) açık ameliyata göre daha kolay ve tedavi süreci hızlı olan bir yöntemdir.

İki yöntem sonrasında iyileşme süresi boyunca dikkat etmeniz gerekenler;
En az iki hafta süreyle ağır spor, hareket ve ağır eşyalar kaldırmayınız.
Hapşırma, öksürme gibi durumlarda dikkatli olun.
Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanın.
Bir kaç gün boyunca sürekli dinlenin.

[alert-note]Laparoskopi: Genel anestezi ile yapılan, hastanın göbek deliğine sokulan mikro uçlu teleskop ile karnın iç yapısı incelenir.[/alert-note]
Bu yazı 281 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak