6 Aylık Bebeklerde Beslenme

6 Aylık Bebeklerde Beslenme
Paylaş
 

Bebeğimiz 5. ayını bitirmek üzere, bir iki gün sonra 6. ayına girecek yani katı besinlerin tadını çıkarmasının zamanı geldi. Bütün anneler için bu heyecan verici bir aşamadır ama sıkıntı ve stres yaratır çünkü bebeğimiz katı yiyecekleri sevecek midir? Yoksa anne sütü yerine başka bir yiyecek kabul etmeyecek midir? İşte bu dengeyi kurmak annelere düşmektedir fakat biraz fazla çaba harcanması gerekir. 6. ayına giren bebek, hayatı için en kritik dönemlerden birine girmiş olur. Sağlıklı beslenmesinin, doğru beslenmenin alışkanlıklarının temeli 6. aydan başlayarak erken çocukluk döneminde atılır.

6 aylık bebeğe püre haline getirdiğimiz yiyecekleri vermeye başlıyoruz. Bebekler artık püre halindeki besinleri kolayca yutup sindirebilirler, bunların alerji yapma olasılığı da çok azdır. 6 aylık bir bebek için en iyi yiyeceklerin listesini sizler için aşağıda çıkardık.

Süt
6 Aylık Bebeklerde Süt
Bebeğiniz için anne sütüne devam ediyoruz. Bebekleriniz için ilk bir yıl anne sütü ana besin kaynağıdır. Anne sütü vermekten asla vazgeçmiyoruz, iki ile üç saatte bir ve bebeğimiz her istediğinde emzirmemiz gerekir. Anne sütüne alternatif olarak 25-35 gr devam sütü her gün veriyoruz.

Meyveler
Avokado, kayası, muz, elma, mango, şeftali, papaya, armut, nektarın, kuru erik 6. aya giren bebeğimize gönül rahatlığı ile verebileceğimiz meyve püreleridir.

Sebzeler
5. ayı doldurup 6. aydan gün almaya başlayan bebekler havuç, patates, yeşil fasulye, kabak, yeşil bezelye gibi haşlanmış ve ezilmiş sebzeleri sindirebilirler bu gıdaları yavaş yavaş verebiliriz.



Su
6 aylık bebeğinize günde en az üç kez kaynatılmış ve soğutulmuş (oda sıcaklığı, ılık) su vermelisiniz. En az diyoruz, bu miktar 4-5 kez olabilir yalnız aşırı su vermekte bebekte mide rahatsızlığına sebep olabilir veya bebeğin karnı su ile dolu olduğu zaman anne sütü içmeyi istemez. Bebeğinize su vereceğiniz zaman renkli bardaklar kullanabilirsiniz, renkli bardaklar bebeğinizin suyu içme konusunda heyecanlandırır.

Bebeğinize su vermek için acele etmeyin, ilk 6 ayda anne sütü gıda, su, meyve ve sebzeler için her şeydir altıncı aydan sonra suyu yavaş yavaş arttırarak verin ancak vereceğiniz su bebeğin iştahını kaybedecek kadar çok olmamalıdır.

[alert-note]Bebeğiniz İçin Günlük Anne Sütü Hesaplama[/alert-note]

Yukarıda da yazmıştık bebeğiniz için suyu kaynatıp soğutmak gerekir. Kaynama mikro organizmaları öldürür, böylece her hangi bir enfeksiyon riskini azaltır. Bebeğinize 6 aylık olup katı yiyecekleri yavaş yavaş vermeye başladığınız zaman meyve suları da vermeye başlayabilirsiniz ancak, her hangi bir şeker veya koruyucu madde içermeyen %100 meyve suyu olduğundan emin olun. Aksi taktirde diş çürümesi riskini arttırır meyve sularını fazla verememeye özen göstermelisiniz fazla meyve suları bebeğin karnını doldurabilir ishal ve kilo alımına yol açabilir.

Hububat ve Bakliyat
6. aya giren bebeklerimize pirinç, arpa ve yulaf gibi tahıllar ile baklagiller (nohut, fasulye, bezelye, mercimek ve börülce protein ve madensel vitaminler bolca bulunur) vermeye başlayabiliriz. Bebeklerin büyümesini sağlayan önemli besinlerdir.

Et
6. ayına girmiş bebeğinizin beslenme programına püre haline getirilmiş ve haşlanmış kümes hayvanları ve balık (bünyelerinde daha az civa barındırırlar) ekleyebilirsiniz. Bu yiyecekleri sunarken kemikleri, kılçıkları çıkardığınızdan emin olmalısınız. En iyi demir kaynaklarından birinin kırmızı et olduğunu unutmamalısınız.

6 Aylık Bebeğiniz İçin Örnek Bir Gıda Tablosu

(Bu Program Yalnızca Referans Amaçlıdır, Kesinlikle Bir Programa Bağlı Kalmak Zorunda Değilsiniz)

Uyanma Zamanı
* Anne sütü veya devam sütü veriyoruz. Günün geri kalan zamanlarında da emzirmeyi ve devam sütünü ihmal etmiyoruz.

(07:30 – 08:00) Kahvaltı Saati
Sebze ezmesi veya meyve püresi zamanıdır.

(11:30 – 12:30) Öğle Yemeği
Arpa, yulaf veya pirinç gibi tahıllar vermeliyiz.

(15:30 – 16:00) Aperitif Zamanı
Meyve veya sebze püresi verilmelidir.

(18:00 – 19:00) Akşam Yemeği
Meyve karışımı veya tahıl, sebzeler verilebilir.

Sevgili anneler; bebeğinize vereceğiniz yiyeceği o kadar lezzetli hale getirin ki, yavrunuz günün her hangi bir saatinde yemek yemeğe doyamasın.

6 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı ve Aperitif Tarifleri

6 aylık bebekleriniz için aşağıdaki yemek tariflerini deneyebilirsiniz nefis ve besleyici yemeklerin tadına bakmasına izin verin.

Elma Sosu
Malzemeler
1 adet elma (soyulmuş ve dilimlenmiş)
2 bardak su

Yapılışı
Bir tencerede soyulmuş, dilimler halinde kesilmiş elmaları kaynatalım. Elma dilimlerinin suya batmasına dikkat edelim, kaynatma işi bittiğinde soğutalım ve püre haline getirilelim. İstediğimiz kıvamı elde etmek için su ekleyelim (eklediğimiz suyun kaynatıp, soğuttuğumuz su olduğuna dikkat etmeliyiz)

Muz Püresi
Malzeme
1 adet olgun muz (soyulmuş ve doğranmış)

Yapılışı
Muzu, mutfak robotunda karıştırın yada bir kasede ezin. Yumuşak kıvamını sağlamak için yarım dakika (25-30 saniye) ısıtın. Kıvamını bulması için çok az tereyağı veya su ekleyin.

Mango Sosu
Malzeme
1 olgun mango (tohumsuz ve soyulmuş olmalı)

Yapılışı
Mango’yu bıçakla ufak parçalara ayıralım ve mutfak robotunda püre haline getirelim. İstediğimi kıvamı elde etmek için içerisine anne sütü veya devam sütü ekleyelim.

6 Aylık Bebekler İçin Öğle Yemeği Tarifleri

Pirinç Ezmesi
Malzemeler
1/4 bardak pirinç (yarım fincan)
1 bardak su
2 çorba kaşığı anne sütü veya devam sütü

Yapılışı
Pirinci yıkadıktan sonra bir tencerede pişirin, pişirdiğiniz pirinci güzelce ezin ve içerisine kıvamını sizin ayarlayacağınız kadar anne sütü veya devam sütü ekleyin.

Arpa ve Elma Püresi
Malzemeler
1/4 su bardağı arpa
3,5 su bardağı su
2 çorba kaşığı anne yada devam sütü
Bir bardak soyulmuş ve küp küp doğranmış elma

Hazırlanışı
Bir tencerede suyu kaynatın ve arpaları ekleyip 10 dakika pişirin, elma dilimlerini ekleyin ve iki dakika kısık ateşte pişirin. Bir el blenderi yardımı ile hazırladığınız ürünü püre haline getirin, içerisine devam sütü veya anne sütü eklemeyi unutmayın.

Yulaf Ezmeli Tahıl
Malzemeler
1/3 bardak su
1/3 fincan yulaf
2 çorba kaşığı anne sütü yada devam sütü
1/2 dilimlenmiş muz

Yapılışı
Bir kaseye su koyup kaynatın ve yulafı ekleyip 10 dakika daha pişirin, pişme işlemi bitince muz ekleyip iyice ezin. İstediğiniz kıvama kavuşmak için anne sütü veya devam sütü katın.

Bir Sonraki İlgi Çekici Konu : 7 Aylık Bebekler İçin Beslenme Önerileri

6 Aylık Bebekler İçin Akşam Yemeği Tarifleri

Yeşil Fasulye (Taze) Püresi
Malzeme
1 bardak taze fasulye

Yapılışı
Fasulyeleri su buharında yumuşayıncaya kadar pişirin, elde ettiğiniz pişmiş fasulyeleri blender yardımı ile pürüzsüz hale getirip püre kıvamında olmasını sağlayın.

Havuç Püresi
Malzeme
1 adey havuç (tatlı, soyulmuş, kesilmiş olmalı)

Yapılışı
Havuç dilimleri kaynar suya atılır ve yumuşayıncaya kadar buharlı kaynar su içerisinde pişirilir. Elde edilen bu içeriği püre haline getirin kıvamını bulması için gerekirse su ekleyebilirsiniz.

Sebze Kokteyl (Karışımı)
Malzemeler
Taze fasulye 1/8 fincan
Bezelye 1/8 fincan
Havuç 1/8 fincan (doğranmış)
Kabak 1/4 fincan

Yapılışı
Tüm malzemeleri bir kap içerisine koyun ve su yeterince su ekleyin, yumuşayıncaya kadar pişirin ve içeriği bir karıştırıcı yardımı ile püre haline getirin. İstediğiniz kıvamı yakalamak için su ekleyebilirsiniz.

Sevgili anneler; 6. ayına girmiş olan bebeğinize yemek vermeye 5-10 ml (bir çay kaşığı) porsiyonla başlayın ve miktarları kademeli olarak arttırın. Bebek başlangıçta sadece yarım kaşık yiyebilir, onu zorla beslemeyin. Yazdığımız makalelere yorum yazarsınız veya sosyal medya hesaplarınızda paylaşırsanız bizi mutlu edersiniz.

Alternatif Olarak : https://www.pembesihir.com/bebeklerde-ek-gida-ne-zaman-baslar/ tariflerine göz atabilirsiniz.

Bu yazı 585 kere okundu.
  • Site Yorum

Bir yorum bırak